fbpx
Насловна / Србија / Економија / Извршитељи куцају Србима на врата – дугови се гомилају

Извршитељи куцају Србима на врата – дугови се гомилају

Београд — Извршитељи плене имовину – три речи које сваком ко је некада дошао у ту ситуацију буде најгора сећања.

Колико људи у нашој земљи живи са таквим дуговањима која се завршавају пописом и принудном запленом?

Ако извучемо просек, он ће нам рећи да сваком седмом шетачу из Кнез Михаилове нпр, прети пленидба имовине због неизмирених обавеза.

Тренутно постоји око милион предмета. Евиденцију води, комора јавних извршитеља и, према њој, становницима Србије извршитељи куцају на врата због нагомиланих дуговања за комуналије и судске трошкове. Ти дугови се крећу од пар до неколико десетина хиљада динара.

„Пре пописа покретних ствари извршитељ ће одредити спровођење на пензији, на заради на новчаним средствима, на рачуну, а уколико нема ове имовине, извршитељ ће одредити и спровођење на покретним стварима“, каже Светлана Манић из Коморе јавних извршитеља.

Последња опција је попис кућне имовине.

Када судски извршитељи дођу на лице места, они могу да узму скоро све на шта наиђу. Кажем скоро све, јер не могу да вам заплене оне најбитније ствари за живот. А то су одећа, обућа, шпорет, фрижидер, као и количине хране и огрева за наредна три месеца.

Да ли је милион предмета, у које су укључени извршитељи, мало или много – релативна је ствар. Стручњаци кажу да добар удео у том броју носи и наша урођена финансијска недисциплина.

„Да ли из оног социјализма или из још ранијег времена нека представа да дуг просто не мора да се врати, доћи ће нека инфлација, то ће појести. Та времена су прошла и људи морају пажљиво да процењују своје могућности“, каже уредник „Новог магазина“ Мијат Лакићевић.

Чак и најмања задужења могу прерасти у велика, уколико не водите рачуна. Имајте то на уму, пре него што вам непожељни гости не закуцају на врата.

Прва

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Џумбус: Народ јури Горана Весића у центру Београда (видео)

5 (2) Заменик градоначелника Горан Весић у пратњи обезбеђења изашао је из галерије Прогрес, у …

Извршитељи иселили старији брачни пар у Врању који нису ни знали да им је стан продат

4.1 (16) Извршитељ у Врању иселио је из стана у центру града седамдесетогодишњу Наду Ђедовић …

Један коментар

  1. Србин је Србину Вучић
    То је нова српска изрека за дооба владавине лопина и ћутања оваца за шишање и тако ће бити док се довољно њих не освести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *