Јануарске плате у Србији мање за 17 одсто

0
(0)

ПЛАТЕ су прошлог месеца у Србији нагло „спласнуле“. Просечна зарада, без пореза и доприноса, у јануару је износила 39.197 динара и у односу на просечну децембарску зараду мања је за 17 одсто. Јануарска просечна плата, од око 350 евра, мања је од зараде исплаћене месец дана раније за 7.726 динара или нешто више од 65 евра.

Готово у већини градова, према подацима Републичког завода за статистику дошло је до осетног пада зарада. Када је децембарска просечна плата замало достигла 47.000 динара, многи економски аналитичари прогнозирали су да ће у јануару плате пасти скоро на новембарски ниво. Јер се у децембру у новчаницима грађана Србије, пред Нову годину и божићне празнике исплаћују сва дотадашња дуговања, али и заслужене награде.

– Разлог за овакав јануарски пад плата јесу уобичајено издашне децембарске исплате бонуса, закаснелих исплата, а код неких послодаваца и 13. плате – каже Александар Стевановић, економиста и додаје да је то уобичајена „слика“ за јануар.

ТЕКСТИЛ НАЈНИЖЕ плате и овог пута примили су конфекционари, радници у производњи одевних предмета и крзна, са просеком од свега 17.947 динара. За око две хиљаде више примили су запослени у рачунарском програмирању, док је јануарски „просек“ обућара 20.656 динара. Запослени у путничким агенцијама прошлог месеца су зарадили по 20.833 динара.

Зарадама већим од републичког просека може да се похвали само неколико градова. Рекордер по платама у јануару је Костолац са ковертама, у просеку, „тешким“ 60.552 динара, или за око 20.000 више од републичког просека. Следи затим Лазаревац са 59.925 динара. Треће место у јануару „држи“ Лајковац са хиљаду динара мањим „просеком“, док је просечна плата Београђана износила 48.889 динара.

У јануарској коверти становника Прибоја нашло се свега 16.279 динара, док су становници Љига зарадили за око хиљаду динара више, односно 17.587 динара, односно око 150 евра.

Прошли месец је, иначе, посебно био повољан за коверте оних који су запослени у „саобраћају и складиштењу“ са просеком од 100.455 динара. Следећи по заради, на овој листи су запослени у финансијском пословању, пре свега у осигурању и пензијским фондовима, са просечном зарадом од 90.333 динара. Иза њих по висини примања су нафташи, па дуванџије.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Раст БДП је небитан, најсиромашнији смо у Европи

5 (2) Чак ће вам и директор статистике потврдити да тај раст о коме они …

Америчка економија доживела највећи пад у историји

0 (0) Пад америчког БДП-а у другом кварталу износио је 32,9 процента у поређењу са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend