Један проглас српских устаника из другог светског рата

Један проглас српских устаника из другог светског рата

4.5
(17)
Осећај напуштености од сопствене владе, од савезника и својих првих комшија „браће” Хрвата имао је неретко за последицу рушење свих ауторитета, а понекад и бекство у нихилизам – у тоталан губитак критеријума вредновања. У лутању физичком и духовном, освета се јављала као једини начин да се заустави безумље. Проглас непознатог аутора, који је кружио Босном, Ликом и Славонијом крајем маја и почетком јуна (1941. године), указује на стање духа. Ту се, између осталог, наводи:

Један проглас српских устаника из другог светског рата

„Васкрсли смо и примамо борбу. Нисмо били непријатељи никоме па ипак су нас сатрли и мрцваре нас полуживе. Па нека буде – васкрсли смо и светићемо се непријатељима. Нисмо мрзили никога, нити учинили зла ма коме од вас, непријатељи наши, ти Југославијо, што нам уништи и забрани име; ви династијо, што нас продадосте; ви ‘вође’ сљеповође; ви ‘краљевске владе’ што нас пљачкасте и завађасте; ви чиновници што нас крадосте; ви официри, што нас издасте; ви Јевреји и масони што нас експлоатисасте; ви комунисте лопуже, ви ‘Руси’ и петоколонаши; ви комесари ‘Србије’ што изјависте да су Срби криви за њемачки напад, док сам главни заповједник Србије изјављује да су криви неодговорни елементи; ви ‘комите’, што четујете по мирној Шумадији, а остављате Арнауте и усташе да нас кољу; ви шпијуни и агенти наших спољњих непријатеља и ви остали гробари српског народа; а онда – ви разне интернационале, бијеле, црне, црвене и друге, што нас заведосте и разјединисте; ви Енглези са југомасонима што нас експлоатисасте; ви Нијемци и Италијани што вам дадосмо све што имамо; ви бољшевици, што нам убисте једине пријатеље, руског цара и руски народ; ви ‘браћо’ Хрвати, што вас спасосмо од посљедица пораза и хиљадугодишњег ропства; ви вјечни пријатељи Бугари и Мађари, што вам се не осветисмо за ваше злочине од 1914. до 1918, ви Арнаути, што вас не истријебисмо за ваша звјерства од 1389. до 1918, па чак и ви сифилистичари влашки. Знајте сви ви да ћемо са вама поступати од сад у свему обрнуто; за сваку српску главу пашће педесет, за сваког српског избјеглицу биће ваших десет и за сваки динар нанијете нам штете плаћаћете десет… не очекујмо ничију помоћ. Свјесни смо да САМО СЛОГА СРБИНА СПАСАВА. Завјетујмо се да ћемо радити и живјети у слози и љубави – смрт издајницима и непријатељима. Тако нам Бог помогао. Дужност је сваког Србина да овај проглас размножава и растура.”

Проглас је преузет из књиге Смиље Аврамов, „Геноцид у Југославији 1941-1945, 1991…, Књига прва, Београд, 2008, 398-399.

Српска историја

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зоран Ћирјаковић: О мржњи и насиљу аутошовиниста над српским народом (видео)

Зоран Ћирјаковић: О мржњи и насиљу аутошовиниста над српским народом (видео)

0 (0) Предавање Зорана Ћирјаковића, српског политиколог, новинара и некадашњи предавач на Факултету за медије …

KРВАВИ МЛАДЕНЦИ: Усташе су 22. марта 1942. године у Старом Броду и Милошевићима убиле 6.000 СРБА! (видео)

KРВАВИ МЛАДЕНЦИ: Усташе су 22. марта 1942. године у Старом Броду и Милошевићима убиле 6.000 СРБА! (видео)

5 (3) На данашњи дан, тачно пре 79 година, десио један од најстражнијих и најзверскијих …

7 Коментара

 1. ПерунГромовник

  Prvo treba jebati majku ovima na vlasti a i onima u parlamentu koji podržavaju vlast, a onda sa svima ostalima se raskusurati…

 2. Perun je nas Bog naj visi, a ne vucicodlacic, decozder i krvopija iz poganih jazbina bosne i dalmacije dotumarali.

 3. ko je prolazio prasnjavim putevima, po drugom svetskom ratu, Banijom, Kordunom i Likom, ko je video spaljene kuce i crkve, podivljalo voce koje jos uvek radja, taj nece krvata nikad nazvati bratom vec krvnikom, ubicom, koljacem, i maloumnikom, izrod pogani poteko iz spilja krapinskih, ljudozdere uvek zeljni krvi. — Mucenici tu nastanjeni nisu bili nikom i ni za sta krivi, sem sto su Srbi, sto imaju svoju kulturu, svoju zemlju i sto znaju oprastati a to im osudno bi.
  — NE SME SE krvnku OPRASTATI, ni krvatu, ni arnautu ni poganom bugaru, njihovo mesto je u paklu gde ce u sumporu dugo, dugo goreti a njihovi saradnici izdaice i kurvini sinovi, servi, vatru loziti i dalje im sluzeci.

 4. Сава Љотићевац

  Ово је после прогласа о комунизму Патријарха Варнаве,најбољи који сам икада прочитао.Овај проглас треба да нам буде звезда водиља,ако желимо да опстанемо као народ.

 5. Доктор са Чубуре

  Какав је био ефекат овог позива, колико устаника се одазвало и у којој оружаној формацији су се борили, обзиром да сам позив искључује партизане и четнике?

 6. Za Srpske Dobrovoljačke Jedinice, pod komandom Nedića. Nemci su dozvoljavali lokalnim paravojnim formacijama da divljaju i promovišu svoje ideje dokle god su ostale u borbi sa partizanima i uopšte pokretima otpora širom Evrope. Najpoznatiji su Militie Française sa Petenom i Darnandom na čelu, ustaški pokret sam po sebi i Ruska Oslobodilačka Armija pod komandom bivšeg crvenoarmjeskog generala Andreja Vlasova.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend