fbpx

Због одлива радне снаге из Србије забринут чак и ММФ, влади упутио упозорење

3.8
(13)

Сваког дана из Србије се у просеку исели 139 људи. Нашу земљу месечно у просеку напусти 4.250 људи, а годишње 51.000, показују подаци Европског статистичког завода који је анализирао миграције у 2018. и обелоданио да је прошле године 228.000 радника са Западног Балкана променило место боравка.

Да су миграције радне снаге, најчешће квалификоване, озбиљан проблем за Србију указао је и Међународни монетарни фонд. Kако је ова међународна финансијска институција упозорила у свом најновијем извештају на 117 страна, Србија је земља у коју радо долазе страни инвеститори, али и земља која има све израженији проблем одлива радне снаге.

Зато први пут у овом документу сугерише влади да донесе пакет мера како би се зауставио „одлив мозгова“, односно спречиле даље миграције, посебно квалификованих радника. И не само то – ММФ наводи и последице које би несумњиво могле имати утицај и на земљу, и на појединца.

“Значајан одлив радника, укључујући квалификовану радну снагу, смањује радну снагу и продуктивност у Србији, што негативно утиче на раст. Такође, знатно је успорен и раст запослености жена у поређењу са запосленошћу мушкараца током последње две године, а родни јаз у учешћу радне снаге и даље је на око 11 процената и сличан је другим земљама региона”, наводи се у извештају ММФ.

Ова међународна организација истовремено не спори да стопа незапослености у Србији пада и да је достигла 12,7 одсто у првом кварталу 2019. године, што је најнижи ниво од 2011.

„И запосленост стабилно расте од 2014. године, док неформална запосленост опада. Ипак, око 400.000 људи (око 5,5 одсто становништва из 2016. године) емигрирало је у земље ОЕЦД-а између 2008. и 2016.“, наводи се у извештају.

Небојша Атанацковић из Уније послодаваца указује да су тренутне околности такве да послодавци тешко налазе адекватне и квалификоване раднике, иако је, како наводи, добро образована и исплатива радна снага и даље међу главним позитивним факторима код страних инвеститора.

„У Србији је евидентан осетан недостатак радне снаге, како квантитативно, тако и квалитативно, у погледу обучености и едукације. Зато ми се чини да би велики инвеститори имали проблем да ангажују довољно технолошки обучених радника, односно да би их тешко пронашао ван великих центара“, рекао је Атанацковић за „Блиц Бизнис“.

Последњих годину дана Румунија је повећала плате за 16 одсто како би зауставила одлив радне снаге и подстакла долазак странаца, показују нови подаци европске статистичке агенције Еуростат.

„Плате морају ићи горе и у Србији и већ иду. Мислим да ћемо овим темпом за 3 до 4 године достићи Хрватску и Словачку. У односу на прошлу годину зараде су већ порасле за 15 до 20 одсто и ту сигурно неће бити крај. Мојој компанији највише недостају машински и електро инжењери, али и ЦНЦ оператери и слични кадрови. Зато се трудимо да им понудимо боље зараде, али и да организујемо и обуке и преквалификације за све који желе да раде“, каже Радослав Веселиновић, власник „Галеб групе“.

Говорећи о одласку медицинског кадра из Србије председник Новог синдиката здравства Живорад Мркић каже за „Блиц Бизнис“ да је најављено повећање плата медицинским сестрама од 15 одсто „можда највеће повећање плата медицинских сестара у претходних десет или 15 година“.

„Ако ме питате да ли ће повишица од 15 одсто зауставити одлив ових кадрова у иностранство кажем да хоће успорити, али не и потпуно зауставити. Зато апелујем на Владу да направи тело које ће пратити миграције људи по професијама“, оценио је Мркић за „Блиц Бизнис“.

ММФ у извештају наводи да је раднике могуће задржати тако што је потребно обезбедити могућности за квалификоване људе у Србији, али и јачати институције и унапредити пословно окружење“. У извештају подсећају и да су се српске власти сагласиле да ће могућности за едукацију и обуку које ће припремити ученике и раднике за савремену економију бити кључне, заједно са регулативом која се односи на потребе бизниса.

Такође, ММФ примећује да координационо тело за питања миграција, које води Министарство рада, ради на стратегији и акционом плану за спречавање “одлива мозгова” из Србије, а наводи се и значај политика које подстичу женско предузетништво и решавају препреке које обесхрабрују жене да учествују у радној снази.

Српске власти најавиле су у једном од претходних састанака са ММФ-ом да ће наставити да имплементирају структурне реформе, како би унапредили пословно окружење и подржали већи привредни раст, првенствено приватног сектора.

Међу мерама које се спроводе ради даљег повећања учешћа радне снаге, наведено је и усвајање закона о једноставнијем сезонском запошљавању у одређеним делатностима.

„До септембра 2019. године влада планира да усвоји и Закон о раду кроз агенције за привремено запошљавање, са циљем побољшања услова рада за запослене у овим агенцијама и елиминисања нелојалне конкуренције у овој области“, саопштено је из Владе.

Измењен је и Закон о финансијској подршци породицама са децом, а у плану је и унапређење мера за отклањање ограничења за учешће женске радне снаге, на основу Националне стратегије за родну равноправност 2016-20. Из Владе наводе да ће спровести мере чији је циљ обезбеђивање равноправнијег учешћа жена и мушкараца у родитељству..

Инфобриф.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Погледајте како је полиција синоћ из чиста мира пребила мирне демонстранте! (видео)

4.3 (11) Припадници Жандармерије синоћ су претукли и привели људе који су након завршеног протеста …

Грађани Kрагујевца: Систем мора да се мења (видео)

3.7 (3) Није довољно да променимо власт, мора да се мења систем, један је од …

9 Коментара

 1. ПерунГромовник

  Treba jebati majku vučiću, dačiću, šešelju, čanku, čedi ciganinu, vesiću, martinoviću, slini i ostalim govnarima jer nam oteraše narod majku im lopovsku i hohštaplersku u usta jebem žvalava. Dok se ta stoka ne izudara govnjivom motkom i ne strpa u zatvor, Srbiji neće da svane….

 2. rak rana nema ni glavu ni guzicu, vasu ce koristiti, pa joj je sve jedno sta ce sa telom u kome je biti, pa to je njen posao; imunitni sistem srusiti, svuda se rasiriti, do ludila nosiocai dovesti i sve nepodnosljivim bolovima zavrsiti. — bezosecajni i alavi doktori, rado ce morfijum prepisati, al morate sve sto imate dati; koji ce vam kurac Kosovo, rudnici, deca i unuci, zlato i evri, kad i onako morate umreti.
  — oce to na vreme uljeza, tudjina, prepoznati, nozem odstraniti, pa miran biti. — dzaba je komentarisati to je znak da ste najebali.

  • Дал’ се то ММФ брине за радну снагу? Па баш ММФ је наредио издајницима у Србији да смањи плате и пензије, баш ММФ је наредио са се срежу социјслна давања и ликвидира здравствени систем. И сад та белосветска јеврејска г… а брину за радну снагу? ѕи Унија послодаваца, тј унија тајкуна? И они брину.
   ФАЛЕ ИМ РОБОВИ. Па што сте онда робове свели на животиње? Хоћете можда ви да им купите пелене за посао, ђубради неопевана?
   А те поруке ММФ упућује издајницима, људима који један дан нису радили у производњи, лажним докторима наука, лажним факултетлијама, слинама и поганцима.

 3. ДОЛЕ ВЛАДА -ДОЛЕ АVAV !
  ДОЛЕ ВЛАДА -ДОЛЕ АVAV !
  ДОЛЕ ВЛАДА -ДОЛЕ АVAV !

 4. Милан Топлица

  Наравно да је ММФ забринут, одлив не иде довољно брзо како су планирали, желели и договорили са вучићевом влашћу!

 5. ДОЛЕ ВЛАДА -ДОЛЕ АVAV
  ДОЛЕ ВЛАДА -ДОЛЕ АVAV
  ДОЛЕ ВЛАДА -ДОЛЕ АVAV

 6. aaalooooo, zar ne vidite na celu kolone slepaca, gluvog, coravog, mutavog i ludog bosanca ustasu, najpre ,,srbina,, od kog preko noci posta ljuti borac za ljepu njiovu krvatsku i eu fasisticku. — krvati vas u tri rata klase a vatikan i evropa im u tom pomagase. — sad tamo trcite, vodjeni monstrumom, rakom i sifilisom zarazenim i razumom pomucenim. — reci su jeftine, mnogih znacaj ne razumete, ko ni znacenje onih, krvavim prstima, pokazivanih znakova masonskih. — glumac vasarski tvrdi kako on sa narodom voli, da, pokraj ivice jama i propasti dok vi u nji budete padali.
  — vataj pajser i budak pa na ulice; citav vek stradaste, vreme je sve promeniti, bolje je tudjina videti viseti il u kaljuzi krvi ostaviti, nego svoje sestre, bracu, decu i unuke, razrusene crkve i pokradene Narodne muzeje, sve ostalo su vam vec oteli. — bez krvi se ovo nece resiti. — ovi lazni bogovi, sto od nase dece krv piju a po zemlji seru, moraju zauvek nestati. za svoje cutanje i akademija i crkva i ostali paraziti moraju odgovarati.

 7. Radio sam u državnoj firmi i laž je da se nešto menja na bolje za zaposlene. Zato sam otišao iz Srbije i uskoro ide i porodica. Imam dva fakulteta završena, a u bivšoj firmi radio sam druge poslove iako su radna mesta u struci, gde bih mogao da radim bila upražnjena. O plati nema potrebe da pričam svima je jasno da taj novac neko uzima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *