Једемо све више увозне хране

Једемо све више увозне хране

ЈЕДЕМО све више увозне хране. Домаћи произвођачи од октобра прошле године раде све мање. С друге стране, увоз прехрамбених производа расте, па смо током 2012. године потрошили око 40 милиона долара више на стране намирнице, него годину пре. Због јачања динара, упозоравају стручњаци, страна роба је почела да замењује домаћу.

Српска индустрија у децембру прошле године је коначно забележила раст од два одсто, и тако за нијансу поправила годишњи просек. Последњег месеца прошле године, осим прехрамбене индустрије, посустала је и производња гуме и пластике, због проблема у пиротском “Тигру”. Хладно време нас је натерало на већу производњу електричне енергије, а добар резултат су имали и деривати нафте, фармацеути, па и хемијска индустрија. “Фијат” је празновао од католичног Божића, тако до аутомобили нису повукли српски извоз.

– Прехрамбена индустрија је у новембру имала пад од шест, а у децембру од 5,4 одсто, и то је лоша вест – сматра Владимир Вучковић, уредник “Макроекономских анализа и трендова” Економског института. – Суша је узела данак, али је и због јачања динара дошло до замењивања домаће производње. Већа конкуренција треба да потиче од веће либерализације, а код нас потиче од нереално стабилног курса. Ако девизни курс обезбеди јефтин увоз, видимо лоше последице за извоз. Чини се да олако прихватамо стабилан курс јер нам одговара у личним калкулацијама, али је погубан за наш извоз.

Економиста Стојан Стаменковић верује да би већи увоз прехрамбених производа могао да утиче на цене. Наши произвођачи би могли да се прилагоде увозним ценама, али да ли ће тако и бити, зависи од монопола.

– Треба проучити питање субвенција, јер је пољопривреда у Европској унији субвенционисана – упозорава Стаменковић. – Основни проблем је однос наших произвођачких цена и цена у трговини. Та велика дисторзија цена има своје извориште у монополима.

ПРОГНОЗЕ

СТРУЧЊАЦИ “Макроекономских анализа и трендова” у прва три месеца ове године очекују раст индустријске производње за 2,5 одсто, у односу на исти период лане. Цене ће, међутим, наставити да расту и то три одсто у односу на децембарске. Извоз би требало да порасте 15 одсто, док ће увоз бити на нивоу из истог периода 2012. године.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Београд се „спасава“ из буџетске резерве, а донира паре Никшићу

Београд се „спасава“ из буџетске резерве, а донира паре Никшићу

Град Београд је донирао два милиона евра црногорској општини Никшић, како је рекао председник ове …

Проф. др Зоран Милошевић - Несташица хране у Србији - KРАЈЕМ 2022. (видео)

Проф. др Зоран Милошевић – Несташица хране у Србији – KРАЈЕМ 2022. (видео)

Проф. др Зоран Милошевић, социолог религије, професор теоријске социологије и политичке теорије. Током своје дуге …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *