fbpx

Једина ствар који си ти економски убицо „зацементирао“ је дужничко ропство Србије!

0
(0)

БЕОГРАД – Скупштина Србије наставила је данас рад разматрањем предложеног буџета за 2018. годину и још 30 тачака дневног реда, међу којима су закони, међународни споразуми и одлуке.
Министар финансија је рекао да у буџету за 2018. годину „није могло свима да се да све максимално“, јер је циљ да се обезбеди стабилност и трајно повећање БДП-а.

Вујовић је, одговарајући на критике Мирослава Алексића из СДС – НС, рекао да опозиција не треба да ствара илузије да је било могуће спровести реформе без трошкова.

Статистичке податке које је представио Алексић за министра су „поплава информација, без узрочно-последичне повезаности, без нуђења алтернативе економској политици коју предлаже влада“.

Вујовић је подсетио да је предвиђено 35 милијарди за повећање плата од 10 одсто.

„Не можемо свима у максимуму да дамо све. Лимитирамо приоритете који треба да обезбеде стабилности и трајно повећање БДП-а“, рекао је он.

Вујовић је рекао да ће у 2018. бити остварен раст од најмање 3,5 одсто.

„Али, немојте да стварате утисак да ваша елоквенција значи да сте у праву“, поручио је министар Вујовић Алексићу и поново негодовао због добацивања опозиције.

„Хоћемо поново да прекидамо? Ја сам ћутао док сте ви говорили, узмите реч… јел’ знате шта значи термин парламентаран. За мене нема табу тема, само желим да разговарам о томе како су ти подаци узрочно последично повезани“, навео је Вујовић.

Како је рекао, Србија је изашла из прве и најтеже фазе у процесу реформи и на путу смо да то ‘цементирамо’.

Вујовић каже да смо једна од ретких земаља које су успешно изашле из те фазе реформи.

Почетак рада парламента данас је био обележен јављањем посланика по повреди Пословника, док су поједини посланици негодовали што у сали нису премијерка Ана Брнабић, која је најавила да ће доћи у скупштину и министар финансија.

Министар Вујовић је, међутим, убрзо дошао у салу, где је полемисао са послаником Народне странке Мирославом Алексићем.

На негодовање посланика ДС Радослава Милојичића, председавајући седници Ђорђе Милићевић рекао је да су испуњени услови за рад, јер су у сали сви представници владе овлашћени да бране буџет, те да их је на почетку рада скупштине било 12.

Јављање Милојичића посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски оценио је као злоупотребу Пословника од стране, како је рекао, „вештака за ситан и крупан криминал из Смедеревске Паланке“, а што се, тврди, понавља из седнице у седницу.

На опаску Саше Радуловића из ЂБ да не би смело да се дешава да се парламенту неко назива „ситним лоповом“, председавајући Ђорђе Милићевић рекао је да се Комленски није обратио ником именом и презименом.

Алексић је претходно рекао да је Србија од 2014. до 2017. ушла у најгори могући економски период, да је на зачељу у региону по расту БДП, да се задужила још за 10 милијарди динара, те да је сваки грађанин задужен са по 1400 евра.

Навео је и да се наставља примена „погубне“ мере забране запошљавања у јавном сектору, а заправо се запошљавају кадрови СНС, те упитао по ком су критеријуму некима плате повећане за 10 а неким а за пет одсто.

Критиковао је што је градовима и општинама индиректно „скинуто“ 10 милијарди динара, а за милијарду су подигнуте буџетске резерве да би се „давало без икаквог плана“.

„Нема ни моравског коридора, али има пута до Драча и гондоле“, додао је Алексић, а министар Вујовић одговорио да у бужету за 2018. „није могло свима да се да све максимално“, јер је циљ да се обезбеди стабилност и трајно повећање БДП-а, те да не бежи од било које теме, али да не види да се нуди алтернатива економској политици владе.

После излагања Алексића уследила је серија јављања посланика по повреди Пословника.

На наводе Алексића да се влада отуђила од грађана и да они тешко живе јер су на ивици економског слома, реаговао је заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић, који је поручио да је председник Алексићеве странке Вук Јеремић, док је био шеф дипломатије, потрошио милионе евра на путовања која нису имала никакав учинак.

„Какво је отуђење 3,6 милиона евра на путовања и чији учинак буде нула, колики је то ниво отуђења“, упитао је Орлић, додајући да је Јеремић одседао у најелитнијим хотелима, а Алексићу је поручио: „Вратите те тракторе које сте добили од субвенција“.

Алексић је негодовао што није добио право на реплику након излагања министра финансија, наводећи да је прекршен Пословник тако што је реч два пута дата Владимиру Орлић, а њему то није било омогућено.

Председавајући Ђорђе Милићевић рекао је да министар није негативно говорио о Алексићу, већ напротив, похвалио га је јер је рекао да је елоквентан.

Посланик Бошњачке демократске заједнице Муамер Зукорлић је рекао да ће та странка гласати за предложени буџет, јер је направљен у складу са могућностима.

Он је рекао да су предложени значајни пројекти, међу којима изградња гасовода од Александровца до Рашке, Новог Пазара и Тутина, који би до 2019. требало да се заврши.

Зукорлић је, међутим, питао зашто се у буџету не налазе и пројекти за два важна путна правца Нови Пазар – Тутин и Нови Пазар – Сјеница, који су прошле године били уврштени у буџет.

Фонет, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Уживо – Народ блокирао центар Београда због Вучевић мера, долази све више људи! (ВИДЕО)

4.6 (12) Испред Скупштине Србије већ се окупило више стотина грађана који су блокирали саобраћај …

Вучић на јесен присилно против короне вакцинише преко 2.000.000 пензионера, децу, хроничне болеснике, војску…

4.2 (5) Очекујемо најтежи талас короне око 1. новембра. Пре тога ће већ кренути грип …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *