fbpx

Јордан протерује амбасадора Израела

0
(0)

Аман — Јордански парламент једногласно је одлучио да протера израелског амбасадора.

Таква одлука донета је због расправе у израелском парламенту о преузимању сувернитета над светим местом у Јерусалиму којим управља Јордан.

Гласањем акламацијом је одлучено и да се опозове јордански амбасасдор из Израела, али ова одлука није обавезујућа за владу Јордана која настоји да одржи дипломатске везе с Израелом.

Посланик у Кнесету владајућег Ликуда Моше Фејглин покренуо је расправу о томе да Израел преузме контролу над муслиманским светим местом Храмовој гори, којом, према мирновном споразуму из 1994, управља Јордан. Дебата је окончана без гласања.

Званичник из јорданске владе је рекао да се не очекује одлука о захтеву парламента пре исхода дебате у Кнесету.

Јевреји и Палестинци се споре око суверенитета над Храмовом гором, како је зову Јевреји, или Племенитом светилишту (Харам ел Шариф), како је зову Арапи, јер је обе заједнице сматрају својим светим местом.

Према јеврејској традицији, Бог је с тог места покупио прах како би створио првог човека Адама. На том месту су саграђена прва два јерусалимска храма. Јевреји верују да ће бити саграђен и трећи, последњи храм на том месту.

Муслимани сматрају то место трећим најсветијим местом ислама и местом Мухамедовог путовања у Јерусалим и његовог уздизања у небо. Они то место повезују и с јеврејским библијским пророцима који се поштују и у исламу. На том месту се налази џамија Ал-Акса с Куполом на стени. То је најстарија очувања исламска грађевина на свету.

 

бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *