Још једна обмана Александра Вучића – граничне прелазе на Брњаку и Јарињу поставила је влада у којој је он био „први потпредседник“ и која је давала лажне гаранције Србима са севера КиМ

0
(0)

У свом добро познатом маниру комбиновања полуистине и потпуних неистина, Александар Вучић је данас поново оптужио народног посланика и лидера Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ Славишу Ристића да је „поставио границу на Брњаку“.

 

Истина је, међутим, сасвим другачија – као и обично када су у питању изјаве А. Вучића и челника његове странке. Из увида у приложене материјале, снимке и документацију, јасно се види да су поменути прелази на Јарињу и Брњаку успостављени за време напредњачке (СНС-СПС) власти, као и да се Славиша Ристић, који је тада био председник општине Зубин поток, заједно са другим српским лидерима са севера Ким томе жестоко супростављао.

Као што се види из приложене документације, челници ових српских општина одбили су учешће у радној групи Владе Србије која је радила на успостави ових прелаза и у децембру 2012. организовали су демонстрације и блокаду путева према овим прелазима – од којих су одустали тек након писмене гаранције и обећања Владе Србије да ови прелази никада неће функциониста као гранични и царински прелази.

У међувремену ови прелази су постали то што је речено да неће бити, а обећања владе СНС-СПС у којој је Александар Вучић био „први потпреседник“, пала су у воду.

Уосталом погледајте следеће материјале или како каже народ „ако лаже коза – не лаже рог“.

***

Вучић: Писмо Путину је послао човек који је поставио „границу на Брњаку“

Писмо Владимиру Путину је послао човек који је поставио границу, а ми бисмо рекли ‘административну линију’ на Брњаку, у његовој општини Зубин Поток. Он и његова власт поставили су границу на Јарињу, а данас говоре: ‘Ми бисмо и Скадар, свакако нам дајте Глоговац’, а онда се питате да ли је то реално“, казао је Вучић.

Уз оцену да је претходна власт, до 2012. године, ставила „печат и восак на косовску независност“, Вучић је казао да се садашња власт бори да „добијемо шта можемо за свој народ и своју државу“.

„Све што су они изгубили, да један метар добијемо, добитак је, јер сада немамо ништа. Људи треба да имају поверења у своје руководство које даноноћно ради на том питању. Данас нисмо сасвим искључени из тога, а до 2012. године само су чекали да ставимо потпис на независност која је Косову дата“, казао је Вучић.

А КАКО ЈЕ СТВАРНО БИЛО И КАКО СУ СЕ СТВАРИ ОДВИЈАЛЕ МОЖЕТЕ ВИДЕТЕ ИЗ СЛЕДЕЋИХ ПРИЛОГА:


Глас Америке: Протест косовских Срба због царине

ВОА: Неколико стотина Срба са севера Косова блокирало је данас на пола сата саобраћај на административном прелазу Брњак, код Зубиног Потока, мирно протестујући због намере Еулекса да уведе царину на робу која стиже из централне Србије.

4.11.2011. – Повратак Барикаде Брњак!!! У раним јутарњим часовима око осам сати француски припадници КФОР-а су насилним путем уклонили барикаду у међузони. Истовремено присутни Срби, касније негде око 50так Срба су одмах кренули са постављањем нове барикаде која је одмах тик, на истом месту. Прилог следи.

4.12. 2012. – Јариње: Протест уз логорску ватру

B92: Одборници општина на северу Косова и грађани на истом месту – на Јарињу, где се назиру обриси будућег заједничког прелаза. С тог места су Срби послали јасну поруку, не желе да прихвате постављање, како кажу, границе између централне Србије и Косова и Метохије.

4.12. 2012. – Протест Срба на Јарињу против Споразума о интегрисаним управљању прелазима

РТВ: Више десетина грађана, међу којима су и одборници четири општине са севера Косов и Метохије, окупило су у раним јутарњим сатим на Јарињу да би, како наводе, исказали неслагање да се на том месту од 10. децембра примењује споразум о интегрисаном управљању прелазима.

Протест на Јарињу 4.12.2012.

7.12.2012. – Срби се повукли са Јариња

Радио Телевизија Војводине: Срби са севера Косова повукли су се данас око 16,00 часова са локације у близини административног прелаза Јариње, где су протеклих четири дана мирним протестом блокирали радове на постављању опреме за реализацију споразума о интегрисаном управљању прелазима.

9.12.2012. – Јариње, Дејан Павићевић шеф Преговарачког тима Београда

10.12. 2012. – Почела примена споразума о прелазима

Б92: Административни прелази Јариње и Мердаре од данас функционишу према договору Београда и Приштине, постигнутом у Бриселу. Еулекс је поздравио примену ИБМ, наводећи да се она спроводи на добробит грађана.

РСЕ на Јарињу (10.12.2012.): Отворен прелаз између Косова и Србије

Примена споразума о интегрисаном управљању прелазима између Србије и Косова, почела је на прелазу Јариње контролом једног путничког возила, са регистарским таблицама Митровице, које је на прелаз дошло из правца Рашке.

Неколико минута раније, службеници, које чине припадници српске и косовске полиције и царине, и Еулекса, ушли су у шест контејнера из којих врше контролу. У прва три су службеници Србије, а неколико метара даље Косова и Еулекса.

Процедура је следећа – грађани са документима које је издао МУП Србије на увид треба да покажу личну карту, а грађани са документима Косова добијају такозвани улазно-излазни документ, са којим настављају пут. Евентуално је потребно показати и саобраћајна документа и омогућити службеницима да погледају шта се налази у возилу.

Почетак примене протиче без било каквих инцидената, дужих задржавања и гужви за сада нема, а грађани са којима смо разговарали на Јарињу, кажу да се нови протокол и не разликује много.
И на прелазу Мердаре је почео преглед докумената на једном пункту, на коме заједно раде припадници српске и косовске полиције и Еулекса.

Министар унутрашњих послова Косова Бајрам Реџепи је, обилазећи Мердаре, почетак примене споразума о интегрисаном управљању прелазима, оценио успешним.

Премијер Србије Ивица Дачић: Показали смо да смо у тако тешким условима способни и да имамо смелости да дословно заштитимо мир и наше националне интересе

„Очекивало се да има проблема, поготово на Јарињу, али у овом случају уз посредство Европске комисије, обе стране су биле доста озбиљне. Нормално је да има ту-и-тамо техничких недостатака на Јарињу, али временом ће се то решити“, изјавио је он.

На прелазима Јариње и Мердаре, по договору, нема никаквих државних обележја. Шеф тима Србије у техничком дијалогу са Приштином Дејан Павићевић, рекао је да се поштује све што су премијери Ивица Дачић и Хашим Тачи договорили у Бриселу.

„Ту су припадници ЕУЛЕX-а, припадници наше полиције. Нема никаквих симбола, обележја, процедура остаје иста каква је била, како је договорено и у складу са свим договорима из Брисела као и гаранцијама које је Влада Србије дала нашим грађанима са територије Косова и Метохије. Грађанима ће као и до сада бити потребна само лична карта. Ништа се у режиму не мења, онако како је договорено и како је премијер Дачић рекао све остаје тако“, казао је Павићевић.

Почетак примене споразума, пратили су и званичници Еулекса, који су кратко оценили да је интегрисано управљање на добробит обичних грађана. Примена је, иначе, на Јарињу почела иако радови и даље трају.

Застој на Јарињу је настао услед четвородневног протеста Срба са севера Косова, али и због временских неприлика, пошто су отварање пратили температура од минус 13 степени и снег. Саветник косовског министра полиције Фисник Реџепи нам је рекао да су ипак одлучили да поштују рокове и отворе прелаз.
„Као што видите, сходно временским приликама и другим потешкоћама на овој локацији, србијанске власти нису могле у потпуности да припреме прелазе на начин на који смо се договорили у Бриселу. Ипак, пошто смо се договорили раније да ће прелази бити отворени 10. децембра, сходно нашој доброј вољи, ту су косовски полицајци и можемо да кренемо са радом у постојећим условима. Колико видимо по радовима, за неколико дана ћемо имати много боље услове за рад на овом месту“, казао је.

Јариње и Мердаре, прва су два од укупно четири прелаза на којима би, по договору Београда и Приштине, споразум о интегрисаном управљању прелазимо требало да буде примењен. Спровођење договореног се на прелазима Брњак и Кончуљ, очекује до краја године.

Политика (31.12.2012.): Брњак и Кончуљ од данас интегрисани прелази

БРЊАК – На административном прелазу између Косова и централне Србије на Брњаку у општини Зубин Поток јутрос је у осам часова почела примена споразума о интегрисаном управљању прелазима (ИБМ).

На административни прелаз Брњак, јутрос су стигли припадници МУП-а Србије чиме је почело интегрисано управљање овим прелазом који се налази на магистралном путу Рибариће – Зубин Поток.

На прелазу се, како јавља Тањугов дописник са лица места, налазе и војници Кфора, припадници Еулекса, косовске пограничне полиције и царине, а саобраћај се обавља без већег задржавања.

На самом прелазу, осим саобраћајних знакова, нису истакнута никаква државна обележја.

Косовски цариници због блокаде магистралног пута Приштина – Рибариће у Зубином Потоку стигли су на овај прелаз на крајњем северу Косова хеликоптером.

За разлику од интегрисаног прелаза Јариње, прелаз Брњак се не налази на територији централне Србије, већ на косовској страни, а на педесет метара од прелаза Кфор има своју базу.

Административни прелаз Брњак је раније неколико пута био на мети нападача, који су на њега или у непосредној близини бацали експлозивне направе због чега је ојачан бетонским блоковима који су високи више од три метра и служе као заштита особљу на прелазу.

Привредници и грађани делимично су блокирали у недељу магистрални пут Приштина-Рибариће у Зубином Потоку, у намери да спрече долазак косовских цариника и пограничне полиције на прелаз Брњак и најавили да ће ту остати до даљњег.

Преко обе коловозне траке и јутрос се могу видети препречени шлепери, комби возила и тешка механизација. Пропуштају се путничка и возила Еулекса и Кфора.

Брњак који је данас ушао у систем интегрисаног управљања прелазима је други прелаз на северу Косова који ће функционисати по том систему, пошто је претходно у такав систем уведен и прелаз Јариње, а на основу договора делегације Београда и Приштине у Бриселу о слободи кретања.

Привредници са севера Косова не слажу се са применом договора о ИБМ, пре свега, због чињенице што име је дозвољен увоз акцизне робе тежине до 3,5 тона у који је укључена и тежина транспортног возила. Такође истичу да желе да плаћају порез Србији, а не косовским институцијама у Приштини, због чега и организују протесте и блокаде путева на севру покрајине.

И Кончуљ интегрисани прелаз

БУЈАНОВАЦ – На интегрисаном административном прелазу Кончуљ код Бујановца јутрос су, без истицања националних симбола, почела да се примењују нова правила преласка административне линије,према бриселском протоколу, потврђено је Тањугу у Полицијској управи у Врању.

„Нови прелаз Кончуљ, удаљен 2.800 метара од досадашњег, са целокупном инфраструктуром за рад служби почео је да функционише јутрос у осам часова. Пуштање у рад је протекло у складу са договором који је постигнут на преговорима у Бриселу”, рекао је Тањугу начелник полицијске управе у Врању Слађан Велиновић.

Он је додао да су знак за почетак рада дали припадници Еулекса.

Начелник је рекао да су на прелазу, поред цариника и полицајаца, све друге службе потребне за контролу робе и путника са југа и југозапада Србије.

Административним прелазом Кончуљ у централној Србији, односно Бела Земља са косовске стране, месечно просечно прође између 10.000 и 15.000 путнички и теретних возила , а у летњем периоду и до 20.000.До сада су путници, који из централне Србије улазе на Косово плаћали 20 евра за осигурање возила које им је важило недељу дана.

Отварањем новог административног пункта Кончуљ код места „Еминова чесма” од данас престаје потреба заустављања и контроле возила на досадашњем пункту који се налазио у селу Кончуљ.

Блиц (Танјуг, Бета 31.12.2012.): Брњак од данас интегрисани прелаз, на Кончуљу једна контрола пре уласка

На административном прелазу између Косова и централне Србије на Брњаку у општини Зубин Поток јутрос је у осам часова почела примена споразума о интегрисаном управљању прелазима (ИБМ).

На административни прелаз Брњак, јутрос су стигли припадници МУП-а Србије чиме је почело интегрисано управљање овим прелазом који се налази на магистралном путу Рибариће-Зубин Поток.

На прелазу се, како јавља Тањугов дописник са лица места, налазе и војници Кфора, припадници Еулекса, косовске пограничне полиције и царине, а саобраћај се обавља без већег задржавања. На самом прелазу, осим саобраћајних знакова, нису истакнута никаква државна обележја.

Косовски цариници због блокаде магистралног пута Приштина-Рибариће у Зубином Потоку стигли су на овај прелаз на крајњем северу Косова хеликоптером. За разлику од интегрисаног прелаза Јариње, прелаз Брњак се не налази на територији централне Србије, већ на косовској страни, а на педесет метара од прелаза Кфор има своју базу.

Административни прелаз Брњак је раније неколико пута био на мети нападача, који су на њега или у непосредној близини бацали експлозивне направе због чега је ојачан бетонским блоковима који су високи више од три метра и служе као заштита особљу на прелазу.

Привредници и грађани делимично су блокирали у недељу магистрални пут Приштина-Рибариће у Зубином Потоку, у намери да спрече долазак косовских цариника и пограничне полиције на прелаз Брњак и најавили да ће ту остати до даљњег. Преко обе коловозне траке и јутрос се могу видети препречени шлепери, комби возила и тешка механизација. Пропуштају се путничка и возила Еулекса и Кфора.

Као резултат спровођења споразума о интегрисаном управљању прелазима од данас аутомобили на прелазу Кончуљ према Косову прелазе за 15 минута, уместо ранијих дуготрајних чекања, а контрола се обавља на два пункта, наводе очевици.

Петар Марковић из Косовске Каменице, који је данас прешао преко прелаза Кончуљ-Бела Земља, на регионалном путу Бујановац-Гњилане, изјавио је за агенцију Бета да је спровођење споразума о интегрисаном управљању прелазима позитивно за грађане зато што се полицајци из Србије и Косова налазе три метра једни од других, па се контрола путника и робе обавља само једном.

– До данас смо чекали много дуже да пређемо административни прелаз, некада и сатима, и то за контролу на једном па онда поново и на другом прелазу. Сада је много лакше зато што се чека само једном – казао је Марковић.

Административни прелаз Кончуљ, који је са стране централне Србије, измештен је с места где се налазио од 1999. око два километра према Косову, док је прелаз с косовске стране, који је раније био на Белој Земљи, сада измештен исто толико према централној Србији, и полицијски пунктови обе стране се налазе готово један поред другог.

Полицијске кућице српске и косовске полиције, без застава или других обележја, постављене су у близини места које је мештанима познато као Еминова чесма.

(НСПМ, Агенције)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МАСКЕ ЋЕ БИТИ ОБАВЕЗНЕ И НА УЛИЦИ? Премијерка Брнабић открила о којим новим мерама размишља државни врх

3.2 (9) ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић изјавила је данас након ванредне седнице Владе Србије да ће …

Кон каже да прво ковид вакцином вакцинишу здравствене раднике, војску и полицију…

2.9 (12) ИМАМО Национални институт за имунизацију, то је ново тело које ће бити задужено …

Један коментар

  1. velike je zahvalnost bogu /nije jasno kome, zato i malo slovo/ nekog kaludjera sto nam dade ovoga usrecitelja i iz skromnosti nazvanog prvoi potpredsednika vlade. velika su dela njegova i ovde mozemo primeniti onu ljudi ostaju a dela odlaze /niz padine sava mahalske pravo u mutnu savu/. al na vaznosti nema veceg od proroka tome bajcetinskog, iskusnog grobara i privatnog prevoznika preko reke stiks, i sa licencom boginje zorane, koji za paru prevozi u podzemno carstvo sirotinju dok oni bogatiji pozidase crkve pa ce tu i ostati, dok oni nevernici i kozoroga sledbenici ostase da vecno nama vladaju. ne bi smo ovoga ni pominjali i nesrecu prizivali da nije prorok ravan sibili prorocici delfskoj a mozda i veci. e taj je sad osluskivan i kad da prostite prdne a kamo li progovori. jes gadno al i gadnije moze biti ako nastavi cutati il nemadne razloga nam se obratiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend