Насловна / Свет / Блиски Исток / ЈУРИШ ЕЛИТНИХ СНАГА: Ослобођени Сакр и Синаја! (видео)

ЈУРИШ ЕЛИТНИХ СНАГА: Ослобођени Сакр и Синаја! (видео)

Сиријско Министарство одбране саопштило је данас да је у граду Деир Ез Зору у потпуности ослобођено речно острво Сакр, као и градска четврт Синаја.

У јуришу Тигрових снага на ади Сакр, који се надовезао на јучерашње успехе, које је командир елитне јединице назвао највећим успехом САА у досадашњем току операција у Деир Ез Зору, уништен је велики број возила Исламске државе, укључујући и неколико ауто-бомби, а терористи су у потпуности уклоњени са аде.

Са друге стране, терористичка гласила извештавају о својим „успесима“ у Деир Ез зору. Према њиховим тврдњама, у борбама за градски четврт Синају, уништено је једно оклопно возило САА и убијено је неколико сиријских војника, а напад је одбијен.

Ипак, без обзира да ли је податак о губицима владиних снага тачан или не, сви релевантни извори потврдили су да су сиријске снаге, предвођене 4. неханизованом дивизијом у потпуности очистиле и тај део града.

У Деир Ез Зору је, према постојећим подацима, остао немали број добро наоружаних терориста, искусних бораца „калифата“, који су спремни да скупо продају своју кожу. Ипак, обзиром да борбу за ослобођење Деир Ез Зора предводе Тигрове снаге и 4. механизована, елитне сиријске јединице са богатим искуством вођења борби у урбаним срединама, уз подршкуРепубликанске гарде и Снага националне одбране, које веома добро познају град који су бранили пуне три године, није за очекувати да ИД много продужи свој опстанак у граду.

Сиријским снагама се, све више, прикључују и локална племена, која су само током јучерашњег дана укључила више од 500 бораца у претежно палестинску организацију Лива ал Кудс и учествоваће у операцијама за ослобођење Ал Букмала, последњег упоришта ИД-а у Сирији. Претпоставља се да је овај потез локалних племена изазван незадовољством због дешавања на источној обали Еуфрата, где су, у журби да заузму највећа нафтна налазишта у земљи, Американци и Курди били принуђени да скину маске, чиме је огољена њихова свестреана сарадња са ИД-ом.

Извор: Правда

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Москва: Почео састанак Путина и Ердогана, разговарају о економији и Сирији 10

Москва: Почео састанак Путина и Ердогана, разговарају о економији и Сирији

Руски председник Владимир Путин и његов турски колега Реџеп Тајип Ердоган данас су почели разговоре …

ВИШЕ ОД 1.000 ЏИХАДИСТА У ЗАРОБЉЕНИШТВУ: Сирија тражи међународни суд за стране терористе 11

ВИШЕ ОД 1.000 ЏИХАДИСТА У ЗАРОБЉЕНИШТВУ: Сирија тражи међународни суд за стране терористе

Сиријска војска, која је освојила и последње упориште „Исламске државе“(ИД) истиче да је потребно да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *