Извори Данаса тврде да је идеја о реконструкцији српске владе потекла од саме премијерке Ане Брнабић, а да је њен главни циљ да замени управо оне министре који немају баш много респекта према њој. Председница Владе признаје да је реконструкција отворена тема, али да ће уколико до ње дође бити заснована на резултатима или недостатку резултата рада.

„Главни циљ реконструкције је да премијерка Брнабић склони Јадранку Јоксимовић, министарку за европске интеграције, из Владе, а ако не баш из Владе, онда бар са послова за ЕУ. Ту своју идеју Ана још није гласно изнела председнику Србије и председнику СНС Александру Вучићу, али зато већ неко време прича да Министарству спољних послова треба припојити и министарство за европске интеграције, а све по моделу који већ постоји у Хрватској. Разлог је једноставан – Јоксимовићева је већ неколико пута показала да нема респекта према премијерки“, каже за Данас саговорник близак Влади Србије. Он подсећа на недавни сукоб Брнабићке и министарке за ЕУ, када је Јоксимовићева баш по питању наговештаја реконструкције рекла да је мандат добила од странке којој припада, те да ако изостану резултати у више области, треба сви да сносе одговорност, па и сама премијерка, као прва међу једнакима.

Саговорник Данаса каже да министар финансија Душан Вујовић сам већ дуже време помиње идеју да хоће да оде из Владе, али да до сада никада то и није рекао гласно и јасно. „Вујовић је био потребан док смо имали споразум са ММФ и Светском банком око економских реформи, а пошто то више неће бити договор тог нивоа, престаје и велика потреба за Вујовићем. Томе треба додати и чињеницу да би премијерка Брнабић волела да она преузме све договоре са ММФ и Светском банком, што се види и из њених последњих обраћања, јер стално говори о овој теми“, истиче саговорник Данаса. Додаје да највише шанси да седну у фотељу министра финансија у овом тренутку имају професор Економског факултета у Београду Драган Ђуричин или Синиша Мали, одлазећи градоначелник Београда.

После Вујовића, највише шансе да напусти Владу Србије има министар културе Владан Вукосављевић, о чијем одласку се већ дуже време говори. „Он у првом реду нервира Вучића, а кад нервира њега, онда наравно још више нервира и Ану. И то је главни разлог због којих се разматра његова смена“, објашњава извор близак Влади Србије. Наш саговорник каже да се још не зна ко би Вукосављевића могао да замени, али се у владиним круговима помиње Јелена Триван, која се сасвим добро показала на месту директорке Службеног гласника. Наводно је за то место већ дуже време заинтересована и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, која се, како каже наш саговорник, прилично уморила од вођења српског парламента и свађе са опозицијом.

Уколико Влада буде реконструисана, очекује се да ће инфраструктура „бити отцепљена из министарства Зоране Михајловић“. „Реч је о личном обећању Ане Брнабић Горану Весићу које је дато пре почетка кампање за градске изборе, иако је тешко замислити да је то обећање дато без знања Вучића. Циљ издвајања инфраструктуре је слабљење утицаја Зоране Михајловић, која такође због свог надменог става нервира премијерку. Сведоци смо да се већ извесно време покушава да се обесмисли Зоранин Закон о родној равноправности и намере да јој се одузму формалне полуге за бављење темама жена кроз гашење Координационог тела за родну равноправност. Одузимањем инфраструктуре Михајловићевој би биле одузете и заслуге за градњу Коридора 10 која треба да буде завршена ове године, као и Коридора 11 и свих других ауто-путева“, наводи саговорник Данаса и истиче да би на челу тог потпуно новог ресора инфраструктуре могао да буде Горан Весић, градски менаџер, али могуће и саветник Ане Брнабић Предраг Совиљ.

Судећи према садашњем расположењу у Влади министар екологије и социјалиста Горан Триван лако може да остане без министарске фотеље. Саговорник Данаса тврди да премијерка не цени Триванов рад, „да мисли да је нерадник који се само фолира и слика за телевизију, а да заправо ништа системски не ради“.

На његову смену свакако ће утицати и резултати на београдским изборима, јер је незаобилазна тема у влади да су избори показали да социјалисти имају много мањи утицај него што су имали на републичким изборима и да је зато логично да остану без једног министарског места. Ако Дачић буде принуђен да жртвује неког свог министра, то ће управо бити актуелни шеф ресора животне средине. На то место би могао да дође неко из СНС, по свему судећи са листе кандидата за градске изборе.

Дачићеви остају?

Поједини извори са политичке сцене тврде да су сва четири министра СПС у влади сигурна, и илуструју то наводима да је СНС на градским изборима помагао социјалистима да прескоче цензус. Ти извори наводе да су напредњаци методама промене пребивалишта и сличним изборним манипулацијама помогли СПС да пробије цензус, мада немају документе у прилог тих тврдњи.  П. Д.

Данас.рс