Како је опљачкана и уништена Привредна банка Београд

0
(0)

ПРИВРЕДНОЈ банци Београд дозвола за рад одузета је 26. октобра 2013. године, после безуспешне потраге за стратешким партнером који би јој омогућио наставак рада. Само два дана касније покреће се стечајни поступак. То је четврта по реду државна банка која је остала без лиценце у периоду од 2012. до 2014.

И у овом случају на Поштанску штедионицу пребачен је део имовине, у висини од седам милијарди динара, као и обавеза у вредности од 18 милијарди динара. С обзиром на то да је ПББ недостајао новац за исплату штедиша, држава је, преко Агенције за осигурање депозита, уплатила Штедионици 11 милијарди динара, али овај пут не у кешу, већ у хартијама од вредности.

Иста „шема“ била је приметна и овде, баш као и у Агробанци и Развојној банци Војводине: вишемилионски кредити одобравали су се без ваљаног обезбеђења и никада нису наплаћени.

Тужилаштво за организовани криминал покренуло је крајем новембра 2014. године истрагу против Мирослава Богићевића, власника и генералног директора концерна „Фармаком МБ“, финансијског директора ове фирме, као и петоро чланова кредитног одбора Привредне банке Београд.

Тада је саопштено да се одговорним особама банке на терет ставља да су од јуна 2012. до краја марта 2013. незаконитим одобравањем десет кредита прибавили противправну имовинску корист концерну „Фармаком“ за више од 15 милиона евра.

Како је истрага даље текла, број спорних кредита попео се на 32, па је у оптужници, која је потврђена у априлу 2016. и бројка за коју је причињена штета банци скоро дуплирана. Тужилаштво тврди да је постигнут договор да се кредитирање презадуженог „Фармакома“ настави преко других фирми.

Прочитајте још – РБВ: Процеси против 12 особа због лоших кредита

Богићевић је у притвору Централног затвора провео шест месеци, након чега му је ова мера замењена кућним притвором уз електронски надзор. Одлуком Апелационог суда у Београду, новембра 2015. укинут му је и кућни притвор, тако да се сада он брани са слободе.

ХРОНОЛОГИЈА ПРОПАСТИ БАНКЕ

26. октобар 2013. – НБС одузима дозволу за рад Привредној банци Београд

28. октобар 2013. – покреће се стечајни поступак над банком

новембар 2014. – почиње истрага злоупотреба у банци

јул 2015. – подиже се оптужница због злоупотребе службеног положаја и наводне штете од 3,9 милијарди динара

23,46 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА – ликвидациона вредност имовине Привредне банке Београд у стечају на дан 30. 6. 2017.

У понедељак: Шта се десило са Универзал банком

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пландемија збрисала 12 билиона долара

5 (1) ВАШИНГТОН – Разорно дејство корона кризе изазваће драматични привредни пад у свету који …

Генерације ће плаћати десетине милијарди кредита којима нас је задужио Вучићев режим

5 (7) „Обично за све кривимо Енглезе и Американце, иако смо, захваљујући њима и амбасадорима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend