ПолитикаСрбија

Kако је пар десетина Новосађана победило СНС фалангу

Избори за савете Месних заједница у Новом Саду прошли су у већ разрађеном предозборном фолклору СНС: опструкције, џипови, “поклончићи”, застрашивање, организовано довожење гласача … Све је то било очекивано, изузев јутрашњих резултата. Јер, упркос читавој армији који су потегли на седамдесетак незавинских кандидата, СНС је изгубио Месне заједнице у урбаним деловима града, а у савете је ушло око 25 грађана иза којих не стоји ниједна странка, већ њихове комшије и суграђани.

Пирова победа напредњака, који су задржали већи део месних заједница, остала је у тишини, јер упркос свој логистици СНС није успела да мобилише своје гласаче да изађу на изборе у довољном броју.

Такође, машинеријом која је потегнута на нестраначке кандидате Милош Вучевић је отворено показао да страхује од сопствених суграђана.

“Уплашили су се због природе своје власти, која се заснива на премиси да се не сме, никада, изгубити ни квадратни метар територије. Други разлог је то што морају да мобилишу и мотивишу своје чланство, које је клијентистички бројно у свакој месној заједници и свакој згради”, сматра Биљана Стојковић из Скупштине слободне Србије. Она је такође истакла да су избори за локалне месне заједнице практично загревање пред предстојеће републичке изборе.

“Напредњаци су организовани као војска или мафијаска група, те уколико та мала чета изгуби изборе у својој малој заједници, неће смети да изађе на очи свом врховном команданту. У питању су микро-окршаји, такорећи војна вежба пред велику офанзиву, „велике изборе“, на којима ћемо тек видети на шта су напредњаци спремни”, каже Стојковићева.

Месне заједнице обилазио Андреј Вучић
У прилог овоме говори и чињеница да је пред изборе, у којима по закону наводно не учиствују политичке странке, новосадске месне заједнице обилазио лично Андреј Вучић, који иначе слови за неформалног градоначелника Новог Сада.

Овим потезом СНС је показала да не одступа ни од најнижег нивоа власти, као и да ће на сваки начин спречити Новосађане који нису чланови СНС, да ишта одлучују о сопственом граду.

Због тога је на бирачким местима била већ виђена иконографија: набилдовани младићи који демонстрирају силу, људи са списковима који прозивају ко је на реду за гласање, приватни аутомобили којима су довожени гласачи, “цедљице” на којима је појашњено како да се гласа …

Новом Саду су се догодили грађани

Но, упкос свему Новом Саду су се јуче, како каже Небојша Нови Миленковић, писац и историчар уметности, “догодили грађани”.

”А онда су се, као неочекивана сила која се појављује и решава ствар, Новом Саду догодили грађани! У свега десетак дана самокандидовани грађани изазвали су прави политички цунами. То је прва схватила СНС која је, бахато и беспризорно, од избора за Савете МЗ (на којима, при том, по закону не би смела ни да учествује) јуче дословно направила борбу на живот и смрт. Показало се оно што већ знамо – СНС је монолит који може да „функционише“ само онда кад има апсолутну власт. Такође, и да је ту власт спремна да брани свим, углавном недозвољеним и нецивилизованим, средствима. Црни џипови, градоначелник Вучевић, Андреј Вучић, ћелавци, људи са списковима, паковањима кафе и поклон-чарапама с логом СНС здружено су преплавили град. Оно што су независни кандидати преживели било је заиста страшно – отуда је и њихова победа величанственија”, каже Миленковић, који је још претходне године јавно анимирао суграђане да се супротставе изградњи Новог Сада на води и појашњавао важност да Новосађани уђу у сопствене месне заједнице.

“Kрајњи исход ових избора да грађани заиста имају моћ! Већу од свих политичких странака заједно. Сад само у ту своју моћ треба и да поверујемо, организујемо се, па би се започета народно-ослободилачка борба за повратак отете државе и њених институција с успехом могла наставити”, закључује Миленковић.

Ана лалић, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!