Како је Вучић поклонио најбогатији рудник злата у Европи фантомској арапској фирми из Дубаиа иза које стоје фантомски Енглези

Како је Вучић поклонио најбогатији рудник злата у Европи фантомској арапској фирми из Дубаиа иза које стоје фантомски Енглези

0
(0)

БЕОГРАД – Ивица Којић, шеф кабинета премијера Александра Вучића, био је један од чланова састанка на којем је синдикатима рудника Леце, фирме оптуженог тајкуна Мирослава Богићевића, представљен план реорганизације, који је подразумевао и да фирма „Лајфстон капитал“ из Уједињених Арапских Емирата остане закупац ове имовине.

Није јасно шта је шеф кабинета премијера радио на састанку на којем се синдикатима представља Унапред припремљени план реорганизације (УППР) приватне фирме, који су написали приватни повериоци, односно банке. Део одговора можда лежи у чињеници да је у то време закупац рудника злата, олова и цинка била фирма регистрована у УАЕ, земља с којом Србија има одличне односе откад је странка Александра Вучића дошла на власт.

Дугови за струју и ренту

У време кад је одржан састанак арапска фирма је већ била закупац рудника, то је постала у мају, кад је потписан уговор на девет месеци. Недавно су се појавиле информације да „Лајфстон“ тренутно дугује „Електропривреди Србије“ око 60 милиона динара, а држави на име рудне ренте око 26 милиона динара, али није познато да ли је ова фирма била дужна и у тренутку кад је одржан састанак на којем је био Којић. Упркос дуговима арапској компанији би данас требало да буде продужен најам још 12 месеци. Богићевић је претходних дана изјављивао да је рудник дат „фантомској фирми“ која је само увећала губитке, назвавши оно што су Којић и остали који су 1. октобра прошле године године одлучили на састанку поводом УППР, „класничном криминалном причом у којој су државни службеници добили новац да се несолвентном партнеру на мала врата преда велико рудно богатство.“

На фамозном састанку, осим Којића, био је представник Министарства рударства и енергетике, два стручњака КПМГ и још два адвоката. У УППР је наведено да је реч о састанку са представницима синдиката рудника Леце, представницима Владе Србије поводом презентације плана представницима синдиката рудника Леце.

Којићево присуство, такође, може се објаснити и већ познатом бригом власти да Мирославу Богићевићу обезбеде наставак пословања иако је био у огромним дуговима. Подсетимо, Којић, као државни секретар у Министарству финансија, и Синиша Мали, као економски саветник Александра Вучића, тада првог потпредседника Владе, на састанку у априлу 2013. убеђивали су банке, државне, али и приватне, да не блокирају Богићевићеве фирме.

Пратити траг новца

Иван Нинић из Центра за владавину права истиче за Курир да је кључно питање да ли уопште Арапи стоје иза конкретне фирме.

– Треба пратити трагове новца и утврдити ко пружа консултантске услуге у случају рудника Леце. До данас није јасно у ком својству и по чијем налогу су Којић и Мали као службеници Владе Србије штитили интересе Мирослава Богићевића – наводи он.

Нинић каже да је крајем 2013. присуствовао састанцима у Министарству привреде на којима су представљене такозване арапске инвестиције у Србији. Промотер интереса Арапа је, како каже, била Динкићева ударна „тројка“ – Ивица Којић, Александар Љубић и Јасна Матић. Ивица Којић јуче није одговарао на мејлове и поруке.

ЛАЈФСТОУН КАПИТАЛ Тврде да ће платити дуговања
ДУГ ОКО 77 МИЛИОНА ДИНАРА

У „Лајфстоун капиталу“ (ЛЦ) наводе да је дуг рудника „Леце“ за рудну ренту око 27 милиона динара, а за струју око 50 милиона. Кажу и да су досад уложили око 6,5 милиона долара у рудник.

– „ЛЦ Леце“ (који је основао ЛЦ) није могао директно да плаћа рудну ренту и струју јер је то по закону могао само носилац експлоатационог права и власника бројила – рудник „Леце“, чији је рачун блокиран још од 2013 – кажу у ЛЦ и додају да су од маја 2015. небројено пута контактирали са „ЕПС снабдевање“ и четири пута писали министру Александру Антићу, али да су тек након притиска синдиката и локалне заједнице 1. фебруара добили као понуду Уговор о куповини струје, а јуче је и уговорно дефинисан модел за исплату рудне ренте. Наводе да ће дуг за рудну ренту платити данас, а за струју у законском року, кад дистрибутер изда рачун.

ЛЦ одговара и да је њен власник британски држављанин Марк Брајант, брокер са Лондонске берзе метала са 20 година искуства у трговини металима.

КОЈИЋ ЈЕ БИО НА САСТАНКУ

Горан Ðокић, председник синдиката Независност рудника Леце, потврдио је да је Којић био на састанку.
– Није причао ништа, а, колико ја знам, био је тамо као представник Владе Србије – наводи Ðукић.

Он истиче да не жели да брани „Лајфстон капитал“, али да су исплатили седам заосталих зарада, а хтели су и сад су спремни да плате и дуг за струју и рудну ренту, али држава није знала како да им то омогући.
– Рудник не би постојао да није било рудара, сви су нас заборавили, а сад је у њиховом интересу да се ова сарадња настави – додао је он.

Шта је „Лајфстон капитал“
ВЛАСНИК МАРК БРАЈАНТ ИЗ ЛОНДОНА?

На званичном сајту ове компаније пише да је централа у Дубаију, а да имају канцеларије у Македонији и Србији. Испостава у Београду је у згради „Ушће“, где је Куриру речено да ће „Лајфстон капиталу“ пренети наша питања и да ће одговори уследити.

Горан Ðукић, представник синдиката, каже за Курир да је власник фирма Марк Брајант.
– Он је посетио рудник, Енглез је из Лондона – наводи Ðукић.

Аутор: Владимир Спасић, Курир

Фото: Шутерсток,Зорана Јевтић, Панић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

РЕЖИМСКИ И ОКУПАЦИОНИ МЕДИЈИ СУ КАНЦЕР СРБИЈЕ: Како је линчован протест против корона мера и Вучића (видео)

РЕЖИМСКИ И ОКУПАЦИОНИ МЕДИЈИ СУ КАНЦЕР СРБИЈЕ: Како је линчован протест против корона мера и Вучића (видео)

4.5 (15) У суботу је 20.000 људи изашло на улице Београда и дигло глас против …

ДОБРОДОШЛИ У ВУЧИЋЕВО ЗЛАТНО ДОБА: Плате повећане 6% док су цене намирница скочиле за 20%…

ДОБРОДОШЛИ У ВУЧИЋЕВО ЗЛАТНО ДОБА: Плате повећане 6% док су цене намирница скочиле за 20%…

4 (5) Док власти помпезно саопштавају вести о повећању плата, пензија и минималне зараде за …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend