Хроника

Како криминалци отимају домаћу привреду: Борис Березовски и позадина атентата на Бека (видео)

Народни посланик Двери, Зоран Радојичић, поставио је питања Влади Србије у Народној скупштини.

1.    Питање за министарку правде Нелу Кубуровић:

Да ли се Генерално тужилаштво Руске Федерације током 2012. године обратило Министарству правде замолницом за међународну правну помоћ, а у вези са кривичним поступком који се пред органима Руске федерације водио против Березовски Бориса Абрамовича и Глушков Николаја Алексеевича, као и да ли је била затражена заплена имовине у њиховом власништву која се налази на територији Републике Србије?

Молимо да нам се достави документација која је достављена уз ову замолницу за међународну правну помоћ.

2.    Питање за председника Вишег суда у Београду, Александра Степановића:

Да нас обавести о кретању предмета по замолници за међународну правну помоћ под пословним бројем ПомИк2.По1.52/12 који је у посебно одељење Вишег суда у Београду примљен 20.11.2012. године, као и да нам достави све судске одлуке донете приликом поступања по овој замолници.

3.    Питање за председника Вишег суда у Београду, Александра Степановића:

Да ли је предмет замолнице, то јест захтев за запленом имовине Березовски Бориса Абрамовича и Глушков Николаја Алексејевича обухватио имовину компаније „Danube Foods Group B.V.“ и то активу од компанија:

  • Бамби Банат а.д.“ Београд
  • „Забавни парк за децу и омладину Бамби парк“ Пожаревац
  • „АД Имлек“ Београд
  • „Млекара АД“ Суботица
  • „Књаз Милош АД“ Аранђеловац
  • „Књаз Милош – Натура Батајница“
  • „Белосавац 2001  д.о.о. Смедеревска Паланка“
  • „Секопак ДОО Београд“
  • „Књаз Милош – Бања Лука“
  • „Књаз Милош – Монтенегро“, а чија је номинална вредност 600 000 000 евра.

Надлежни руски органи утврдили су да је у периоду од 2002. до 2005. године Борис Березовски преко 4 компаније и једног труста пребацио 320 милиона долара, стечених као резултат послова криминалног удружења, у компанији „New World Value Fond“  на Гибралтару, а потом је ова инвестирала ова новчана средства „Value Discovery Partners“ са Британских девичанских острва. Поменута фирма је део средстава инвестирала у активу компаније за пуњење минералне воде Књаз Милош, преко компаније „Danube Foods Group B.V.“ са седиштем у Амстердаму.

Касније је  „Danube Foods Group B.V.“ стекла активе Бамби Баната, Бамби парка, Имлека, Млекаре Суботица. „Value Discovery Partners“ је такође инвестирала новчана средства у „Klejts Holding BV“, са седиштем у Утрехту, Холандија, и преко ње постала власник 100% акција Књаз Милош. Кључно питање је зашто је неко одлучио да превари Русију, али и да Србију ускрати за 300 милиона евра које би добила запленом имовине, и ко је присвојио овај новац?

4.    Питање за министра полиције Небојшу Стефановића:

14. новембра 2014. покушано је убиство бизнисмена Милана Бека. Тренутно је у току судски поступак за покушај убиства, али јавност практично нема потадака о том случају.

Молим Вас да ми одговорите на 3 питања у вези са тим. Кључно је да ли сте открили мотив за ово дело? Ваша прва изјава била је да је атентатор на Бека аматер, и да ће полиција брзо решити овај случај. Касније се испоставило да та Ваша изјава није тачна.

Међутим, да ли је полиција током истраге дошла до сазнања да атентатор, очито професионалац, није ни имао намеру да убије Милана Бека, већ, да га озбиљно рани? И коначно, да ли је атентат на Бека довођен у везу са пословањем поменутог Danube Foods-а, са којим је он формално и фактички управљао, односно његовом продајом? Јер као што знамо Danube Foods је продат два и по месеца после покушаја убиства Милана Бека лондонском фонду „Mid Europ partners“, и да ли је овај покушај убиства било убеђивање Бека да одради ту трансакцију?

5.    Питање за директора Управе за спречавање прања новца:

Да ли сте у оквиру својих законских овлашћења испитали порекло новчаних средства којима је извршена куповина Danube Foods-а, као и која је цена заиста плаћена и којој је компанији извршен пренос ових средстава, имајући у виду да је Березовски барем службено мртав од 2013. године?

Како је управљање компанијама које су некада биле у власништву Danube Foods-а, а сада Mid Europa partners-а, поверена на управљање привредном друштву „Моји брендови доо“, чије седиште се налази у истој улици у којој живи Милан Беко, што је врло интересантно јер је управо то место извршења убиства у покушају Милана Бека, те такође напомињемо да је директор Мојих брендова Андреј Јовановић бивши сувласник Марба, постављамо питање да ли сте и када спровели проверу порекла новца бивших власника компаније Марбо?

Ако се прихвати да је тачно да су своју компанију Марбо, додуше и то је дискутабилно јер је покојни Миле Тадић дао 90% новца за оснивање Марба, заиста продали Пепсију за 200 милиона евра, како су Андреј Јовановић и Бојан Миловановић ставили под контролу, поред компанија поменутих у претходним питањима, и болницу Medigroup и пословне банке  КБМ банку, Findomestic банку, а недавно и Piraeus банку, те како су финансирали изградњу „А блока“ на Новом Београду, при чему је пројектно финансирање изфинансирала, гле чуда Пираеус банка, а када смо већ код  Piraeus банке, ова банка је и највећи хипотекарни поверилац Луке Београд ?

Гле чуда, опет Беко, стално им се путеви преплићу. Како су ова лица поред свега још понудили и износ од милијарду и триста педесет милиона евра ( 1 350 000 000 евра ) за куповину Телекома? Дакле, од почетних 200 милиона евра, како су стекли све набројано ?

двери.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!