Како опљачкани и понижени Београђани преко Бус-Плус система финансирају нарко-дилере и терористе на Косову

Како опљачкани и понижени Београђани преко Бус-Плус система финансирају нарко-дилере и терористе на Косову

Куд сви Турци, ту и Мали Синиша

Градске власти Београда безобзирно штеде на најсиромашнијима и најслабијима, али имају увек довољно пара за своје функционере и њихове пословне партнере. Деца у престоничким вртићима немају чиме руке да оперу, али се зато милиони евра из београдског буџета преко турске компаније Кент Карт шаљу терористима и нарко-дилерима на Космету. За неки проценат од месечно скоро 400.000 евра колико град авансно плаћа, Синиша Мали радо затвара очи и не жели да види ову пљачку Београда.

Под изговором да град Београд више нема пара недавно су смањене или укинуте многе бенефиције које су до тада уживали родитељи оболеле деце, подстанари, породице које купују стан на кредит, које имају више од једног детета у вртићу, али и родитељи тројки, четворки и двоструких близанаца, као и породиље.

Правилник о изменама и допунама правилника о условима и начину остваривања права детета у области финансијске подршке породици са децом на територији града Београда је објављен у “Службеном гласнику” 22 јула, а на снагу је ступио почетком августа. Раније су за 20 одсто смањиване биле цене боравка у вртићу оба детета, док од сада само једно дете има право на ово снижење. Подстанари и родитељи који отплаћују кредит за стан изгубили су субвенцију од 10 одсто на цену вртића. Укинуто је и право кумулативних попуст, па сада родитељи морају да бирају само један основ за умањење цене боравка њихове деце у предшколској установи.

Родитељи тројки, четворки или двоструких близанаца имали су право да за свако дете добију 50 одсто мању цену обданишта, док после ових измена то право остварују тек од трећег детета.

Породицама са дететом оболелим од конгениталне малформације, деформитета и хромозомских абнормалности, болести мишићно-коштаног система и везивног ткива, душевних поремећаја и поремећаја понашања, болести нервног система, болести циркулаторног система, неоплазме и друго до сада се смањивала основица за обрачун регреса за 20 посто, без обзира на то да ли оболело дете иде у вртић или његов брат, односно сестра. Овај члан је избрисан из правилника и ову повластицу родитељи оболеле деце више немају. Ценовник услуга није мењан.

У обдаништима влада хронична несташица основних хигијенских средстава, нема сапуна, тоалет папира, папирних убруса за руке…Нема ни пара за набавку кревета, па је малишанима ускраћено послеподневно спавање. Пошто је тендер за набавку ових средстава и сређивање просторија и окружења вртића већ обећан неком тајкуну блиском градским властима, управа забрањује родитељима да од својих пара набаве и вртићима донирају потребну опрему. Не дозвољава се ни бесплатно уређивање простора испред зграда предшколских установа, јер онда тајкун не би имао шта да ради, па не би ни зарадио паре из буџета, а тиме би финансијски остали ускраћени и градски челници.

Одмах после доласка на чело Београда Синиша Мали је породиљама смањио једнократну помоћ коју је град плаћао за скоро 60 одсто. Док се смањују давања најугроженијим становницима главног града, дотле се повећавају намети и цене свега што је под контролом или у власништву града.

Већ се сада најављује пооштравање контроле у градском јавном превозу, укидање већине повлашћених категорија и повећање цена. Истовремено се најављује смањење броја возила за чак 10 одсто уз повећање броја контролора које ће плаћати Београд из градског буџета, јер се конзорцијум Бус-Плуса чврсто држи клаузуле уговора по којој он плаћа 200 контролора.

Иако је сам градоначелник Мали својевремено рекао како је Бус – Плус непрофитабилан и да га треба укинути, од тога је изненада одустао. Има 40 милиона разлога у динарима, сваког месеца да не укида Бус – Плус!

У документу број С-21-031.1-84/2014 од 15. јула 2014. године, потписаним од стране Ирене Љубомировић Ивановић из градске управе, тврди се како се води преткривични поступак у вези Анекса 4 закљученог између Градске управе и конзорцијума окупљеном за спровођење Бус-Плус наплате карата. Управо је овај анекс један од најважнијих разлога због кога се Малом не исплати да се одрекне услуга поменутог конзорцијума.

Чланом 7 Анекса потписаног 26. јуна 2013. мења се члан 37. став 1. Основног уговора тако што се убацује: “Уплата накнада из члана 33. овог уговора вршиће се аконтативно два пута месечно до 5. и 20. у месецу по 20.400.000 динара са припадајућим ПДВ-ом, а коначна уплата преосталог износа накнаде из члана 33. вршиће се до 15. у месецу за протекли месец, по испостављеној фактури и усаглашеном обрачуну.”

Управо последње две речи “усаглашени обрачун” наводе правнике да сматрају како је овим конзорцијуму око Бус-Плуса омогућен сигуран месечни приход од 40.800.000 динара, без обзира да ли ради или не, јер док нема обостране усаглашености рачуна град не може да потражује повраћај уплаћених, а незаслужених пара.

Колико је ово пара види се из тога да сви родитељи у овом тренутку за боравак своје деце у предшколским установама дугују 155.248.206,98 динара, што је мање од четворомесечног издвајања града за аконтације Бус-Плусу.

Чланом 4. поменутог Анекса одређено је да ће конзорцијум око Бус-Плуса граду изнајмити део опреме потребне за контролу карата. И на тај начин ће приватни конзорцијум зарађивати паре.

Интересантно је да је ово једини анекс који је испред Београда потписао тадашњи градски менаџер Александар Бијелић, најближи сарадник тадашњег градоначелника Драгана Ђиласа, док је све остале анексе потписивао директор Дирекције за јавни превоз Зоран Шарац. Такође је ово и једини анкес који није добио одобрење Градског јавног правобраниоца. Очигледно је Ђилас био свестан штетности овог документа по град и његове противзаконитости па је својим актом број 34-2702/13 наложио свом човеку од поверења да он лично потпише Анекс и да исти претходно не да на одобрење Јавном правобраниоцу.

Оно што Београђани не знају јесте да куповином карте ГСП Београд не финансирају само овдашње тајкуне и подмићене политичаре, већ и нарко мафију и терористе из самопроглашене Републике Косово.

Чланице Конзорцијума који води Бус-Плус су после промена од 1. октобра 2013. (Анекс 5): Апеx Солутион Технологy д.о.о, Процесцом д.о.о, Сава Терзић, Кент Карт Глобал Електроника А.С, Кент карт Еге Електроник Санаyи Ве Тицарет Аноним Сиркети и Кент Карт Мармара Електроник Туризм Санаyи Ве Тицарет Аноним Сиркети.

Иза турске групације Кент Карт стоји контроверзни турски бизнисмен Ахмет Емир Басмаци који је још деведесетих био предмет интересовања немачке обавештајне службе БНД због својих пословних веза са врхом такозване Ослободилачке војске Косова, тада од стране немачких служби третиране као терористичка организација. Његова веза у ОВК је у то време био вођа “Дукађини групе” Екрем Лука.

Још 2009. Басмаци је увео бесплатно даљинско читање верификатора карата, а милионским сумама је помогао разне групе које су настале после наводног гашења ОВК. Да би опрали паре зарађене трговином органима српских жртава, дроге и оружја челници ОВК су још почетком овог века ушли у легалне послове. Један од најатрактивнијих је трговина нафтом и нафтним дериватима, а управо ту је Басмаци имао одличне контакте. Басмаци се преко своје фирме Бекстрол бави и нафтом. Преко Басмаци Гроуп терористи са Косова су зато почели да набављају нафту и деривате које су затим препродавали на тржиштима Албаније, Косова и Македоније.

Још један близак пословни сарадник Басмација је и Нуо Станај, брат покојног Антуна Станаја, оптуженог за шверц цигарета.

Како 8,53 одсто цене плаћене за сваку карту Бус-Плуса иде Конзорцијуму иза кога стоје Ахмет Емир Басмаци и његове компаније, то значи да преко два милиона становника Србије без своје воље и знања помажу терористе, нарко дилере са Косова и шверцере цигарета!

Све ово је познато и градским властима, како садашњим, тако и претходним, али оне, очигледно, имају веома јаке финансијске разлоге да ову чињеницу занемарују.

Кент Карт због свог сумњивог пословања скоро да уопште не послује у Европи. Систем сличан београдском Бус-Плусу уз учествовање компаније из Турске у целој Европској Унији урађен је једино у малом пољском месту Цеву. Осим у Београду и Призрену, Кент Карт послује у Скопљу, Алепу (Сирија), Дохи (Катар) и Аману (Јордан). Чијим терористима и нарко дилерима иду паре из ових градова још није познато.

А 1.

Грађанска акција против Бус-плус пљачке

Позив на бојкот!

Поштовани корисници јавног превоза у Београду,

Већ 31 месец, пред нашим очима се одиграва Бус-Плус пљачка.

Када би само 800.000 запослених плаћало прескупе маркице, месечни приход би био скоро два пута већи од комплетних месечних трошкова јавног превоза ?!

Приходи од појединачних карата, били би додатни бонус !

Наши досадашњи позиви грађанима, да изађу на протесте против Бус-Плус криминалаца, нису наишли на већи одјек, делом због медијске блокаде, а делом и због несхватања личне одговорности.

Од 01.09.2014., најновија градска администрација, планира репризу понашања својих претходника кроз:

1. Наметање оверавања персонализоване картице (?!)

2. Блокирање неоверене персонализоване картице (?!)

3. Деблокаду исте на продајном месту, уз наплату 400 динара (?!)

4. Писање казне, ако се деблокада не плати (1.000 динара, ако се плати на лицу места, односно 5.000 динара, ако се добије опомена), иако је путник УНАПРЕД ПЛАТИО месечну маркицу ?!

Бојкот јавног превоза 02.09. 2014. је најбољи и најлакши начин за окончање терора и пљачке Бус-плус криминалаца!

Ово је wеб страница где се окупљамо и договарамо:

 

Милица Грабеж, Таблоид

фото: телеграф

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ко од Шваба у Србији купи било какво наоружање или опрему да му јебем матер!

Ко од Шваба у Србији купи било какво наоружање или опрему да му јебем матер!

Званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова указала је на контрадикторне акције Немачке на …

Дритане, твоја кућа и постојебина налази се у северо-западној Африци у Атлас планинама код рођака Бербера

Дритане, твоја кућа и постојебина налази се у северо-западној Африци у Атлас планинама код рођака Бербера

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић борави у посети Сарајеву већ два дана, а данас …

7 Коментара

  1. Ne mogu da verujem. Da li je sve ovo istina i gde mi to zivimo?????????

  2. Sramota je staa se radi, ovo vredja inteligenciju svih gradjana Beograda i Srbije uopste. Zalazem se za besplatan prevoz u javnom saobracaju. Neka se predvide budzetska sredstva i neka nasa drzava pokaze malo duh socijalni prema svojim gradjanima. Kako za Beograda tako i za unutrasnost. Ljudi nemaju novca za prezivljavanje, nezaposlenost velika, studenti, stari… Evo javno apelujem da u svim gradovima u Srbiji gradski prevoz bude besplatan, a novac da se izdvaja iz Budzeta, a t se moze naci povecanjemporeza na promet za luksuznu robu, i one stvari koje samo bogati kupuju. Bilo bi sasvim dovoljno novca.

  3. Nema svoju decu pa ga ne interesuju ni druga.

  4. ОБАВЕЗНО ПОГЛЕДАЈТЕ http://www.youtube.com/watch?v=wOlYvys6PGo Наши дани – Милица Живковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *