fbpx

Како су економске убице инсталиране у Вучићев режим од Србије направиле робовласничко друштво

0
(0)

ВИШЕ од 200.000 запослених у Србији сваког месеца заради мање од најниже загарантоване суме. Званични подаци говоре да је на листи радника са минималцем 400.000 људи – многи послодавци, међутим, не поштују закон и половини не исплаћују ни оно што им закон гарантује. Власници фирми се правдају лошом економском ситуацијом, а синдикати у ситуацији када су им супротстављени послодавци и министарства рада и финансија, тешко могу да се изборе за било какво повећање.

Раднику тренутно по радном сату припада 121 динар, раднички представници траже 140, док други желе да остане на истом. Александар Вулин, министар за рад, наглашава да нико у Србији не може и не треба да ради за плату испод минималца, међутим, то често није случај.

Зоран Михајловић, потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије, сматра да се ништа неће и не може променити док се не уведу ригорозније санкције за власнике фирми који нередовно исплаћују зараде или не поштују загарантовани износ.

– У овој области се годинама ништа значајно не дешава – каже Михајловић. – Инспекција рада контролише послодавце, али углавном се то тиче пријављивања радника. Запослени, међутим, често примају део новца на руке, што се не појављује у обрачуну и тако избегавају порезе и доприносе. Најгора ситуација је у трговини и грађевини. То је потпуно сива зона. Доста је урађено на пријављивању радника, али плате су и даље велики проблем. Држава није нашла систем како би то регулисала, а и радници нису слободни да пријаве власнике, јер се боје да ће изгубити и какав-такав посао.

НАЈБЛИЖИ СМО БУГАРИМА

Најнижу минималну плату у Европској унији има Бугарска у износу од 184 евра, док највиша износи 1.923 евра, или скоро 11 пута више, а добијају је радници у Луксембургу, показују подаци Еуростата. Земље ЕУ према висини минималних плата подељене су у три групе. У првој групи, где је минимална плата испод 500 евра, осим Бугарске, налазе се земље у источној Европи и Хрватска. У другој су, са најнижом платом од 500 до 1.000 евра, Словенија и земље јужне Европе, док су Немачка, Велика Британија, Француска, нордијске земље и земље Бенелукса у групи са минималцем већим од 1.000 евра.
Синдикалци су песимисти и не верују да ће послодавци, који углавном никада нису за повећање минималних зарада, почети да поштују овај документ.

Ивица Цветановић из Конфедерације слободних синдиката објашњава да би најнижи гарантовани износ требало да буде 70 одсто од просечне зараде, али је свестан да држава то не би могла да поднесе.

– Најважније је да послодавци поштују закон и да се минималац исплаћује само за најједноставнији рад – каже Цветановић. – Пракса у Србији је, нажалост, другачија. Послодавце нико не контролише и они сваки рад плаћају као најпростији. Требало би појачати инспекцијски надзор и увести ред у овој области. Тако бисмо знали који рад се колико плаћа. Поента је да минималац буде само изузетак, а не правило.

И МАЛО – МНОГО

На нето зараду од 21.000 послодавац држави плаћа још 12.000 за порез, односно укупно за једног радника мора месечно да издвоји најмање 33.000 динара, што је превише за стање у којем је тренутно привреда Србије. Једино у чему су сагласни синдикати и послодавци је предлог да држава укине или бар смањи порез на минималну зараду, како би се олакшало послодавцима.

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Плаћено одсуство запосленима у крагујевачком Фијату продужено до 1. јуна

0 (0) Данашњом одлуком Фијатовог менадмента, запосленима у крагујевачком Фијат Kрајслеру који су,због епидемије ЦОВИД …

Бивши радници и пензионери ПKБ-а започели блокаду у Падинској Скели

4.2 (5) Бивши радници и пензионери ПKБ корпорације започели су јутрос блокаду управне зграде ПKБ …

3 Коментара

  1. Pa Gedjo tebi je dobro I taj mini minimalac je previse za tebe jer tebi je vazno da imas sex sa homosexualca Vucica . Umesto da pocnes da zivis normalno ti mesas Vucicu da ti stavi ono 4 santimetara sto ima I pijes brlju ako Gedjo lepo ti je zato se I ne bunis . Neka ti guze decu zenu oca majku sve sto imas ali nije za djave jer te placaju mini mini mini minimalac

  2. Ало, кад ће те се већ једном суочити сами са собом. Те како сте назвали економске убице и Вучић нису они узрок нашег стања, већ смо ми сами себи највечи непријатељи, јер смо разједињени, несложни, поцепани растрзани, застрашени, уплашени и да сад не набрајам наша стања безнађа. Све је у нама, треба само да се суочимо сами са собом и да преломимо у себи ту блокаду, ту неодлучност ка заједништву, ка слози, ка јединству, ка општем систему вредност и почнемо брзином светлости да се Удружујемо и самоорганизујемо. Решење је у нама па ће ове економске убице и Вучић да буди санкционисани на онај начин какав су они према нама манифестовали сво садашње текуће време, јер су и они рањиви као и ми, стим што смо ми у неизмерљивом броју и та енергија општег зајдништва лако и јасно ћемо знати дати одговор. Ово је и позив за Удруживање и самоорганизовање, позз. ДРАГАНешковић

  3. Ove naše vođe rade punom parom na uspostavi robovlasničkog poretka. Od uređene države uspeli su da naprave rodovsku zajednicu sa pojanjem i pucanjem, cene se bratoubice, decoubice i oceubice kao voždi, vojvode, hajduci… Na tim vrednostima nije moguće odmaći se od rodovskog društva a kamo li participirati u savremenom razvoju modernog ljudskog društva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *