Како власт селектује забрану јавног окупљања: Литургија не може, али ЛГБТ фестивал „Мерлинка“ може
фото: Јутуб

Како власт селектује забрану јавног окупљања: Литургија не може, али ЛГБТ фестивал „Мерлинка“ може

Дванаести по реду Међународни фестивал квир филма „Мерлинка“ отворен је данас, у Великој сали Дома омладине Београда.

Честитку поводом отварања фестивала упутила је потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић.

– Фестивал Мерлинка од самог оснивања даје допринос не само афирмисању осетљивих друштвених питања, већ и бољем позиционирању наше земље на међународном плану у области културе, као државе и друштва који негују демократске вредности и поштују слободно изражавање сваког грађанина – навела је Гојковић.

Она је указала и на то да је веома битно да се током пандемије одржавају културне манифестације.

У време пандемије изазване корона вирусом, која је стопирала или одложила многе догађаје у читавом свету, врло је важно да културни живот Србије наставља да живи и кроз филмске манифестације које, попут фестивала Мерлинка, одликује разноврсност уметничког израза. Желим вам да наставите путем промовисања једнакости и повећања видљивости тема које на глобалном плану све више добијају на значају – истакла је министарка културе.

Директор фестивала, Предраг Аздејковић изјавио је да организовање Мерлинка фестивала у доба пандемије није било изазовно имајући у виду чињеницу да се фестивал већ сусретао са потешкоћама, и додао да га радује овогодишњи програм који обухвата највећи број филмова из Србије.

– За дванаест година постојања Мерлинка фестивал се суочавао са многим потешкоћама, од отказивања, померања и претњи до финансијских проблема, те нам организовање фестивала у доба короне није пало претерано тешко, јер је „Мерлинка“ сваке године фестивал на рубу нервног слома! Радује чињеница да имамо богат програм и да нашим гледаоцима нудимо бег од короничне стварности кроз занимљиве приче ЛГБТ људи из свих крајева света. Највећа радост је да ове године имамо до сада највећи број домаћих филмова и надамо се да ће у будућности тај број само расти – навео је он.

Блиц.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Зашто се Израел суочава са новим таласом пандемије, упркос великом броју вакцинисаних

Зашто се Израел суочава са новим таласом пандемије, упркос великом броју вакцинисаних

Израел, који је био лидер у глобалној трци за победом над вирусом корона, сада је …

Беда српске интелигенције или поуке са Цетиња

Беда српске интелигенције или поуке са Цетиња

Догађаји у Црној Гори и око ње поводом устоличења митрополита Јоаникија на трон Митрополије црногорско-приморске …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *