Каква бре црна демократија у Србији?! Где сте то видели у Србији и када? Марш бре у пм...

Каква бре црна демократија у Србији?! Где сте то видели у Србији и када? Марш бре у пм…

5
(4)

ТРЕНД да нам европски парламентарци у писмима држе лекције и оптужују власт за недостатак демократије настављен је и ове недеље, када је десет европосланика „пресавило табак“ указујући комесару за проширење Оливеру Вархељију на „критичну политичку ситуацију са којом се Србија тренутно суочава“.

У допису који су потписале и потпредседница Европског парламента Клара Добрев и председавајућа Делегације ЕП за Србију Тања Фајон, као и посланици из редова социјалиста и демократа, наводи се да је „искористивши ситуацију са короном, тренутна скупштинска већина одложила парламентарне изборе, није се консултовала са опозицијом око новог датума гласања“. Скренули су пажњу да „део релевантне опозиције бојкотује гласање што се могло спречити“.

Министар одбране и лидер Покрета социјалиста Александар Вулин напомиње да „у Србији датум избора и изборне радње одређује закон, а не договор између партија“.

БЕЗ КРЕДИТА ТОКОМ КАМПАЊЕ
ЕВРОПОСЛАНИЦИ наводе да је од пресудне важности да Европска комисија не буде активна током изборне кампање и тиме пружа подршку било којој партији. У складу са тим предлажу да нема јавних церемонија потписивања грантова, кредита или отварања нових пројеката са члановима Владе.

– Госпођу Фајон ни у Словенији ни у ЕУ нико ништа не пита и Србија није место за лечење комплекса – казао је Вулин, за „Новости“.

Аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за „Новости“, да је Европски, као и сваки други парламент, склоп различитих политичких опција:

– Треба имати у виду да све наше странке имају везе са партијама истих опредељења и партнерским организацијама и са њима сарађују. Тако је свака акција ЕП заправо продужетак деловања странака у унутрашњој политици. ЕП нема превелики утицај и ставови посланика често не одражавају позицију Европске уније. Одлуке се у Бриселу доносе пред Европским саветом.

Европарламентарци се жале и на процес посматрача избора, наводећи да „ниједан посматрач из ЕП не може да га надгледа, а ОЕБС шаље само ограничену мисију“. Пре два дана представници Републичке изборне комисије су одржали састанак са делегацијом ОЕБС-а, а амбасадорка Специјалне мисије за процену избора Урсула Јозефа Гацек навела је да ће они пратити активности у вези са регистрацијом бирача, проглашењем изборих листа, медијима, као и мере за спречавање ширења вируса корона. Такође, РИК је позвао све стране посматраче који желе да прате процес да поднесу захтев.

Замерају власти да се није консултовала са опозицијом око дана гласања

Каква бре црна демократија у Србији?! Где сте то видели у Србији и када? Марш бре у пм...

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић рекла је да је писмо послао 241 посланик социјалдемократа и позвала премијерку Ану Брнабић да га јавно прочита. Међународни секретар Покрета слободних грађана Натан Албахари, чија партија иде у изборну трку, је разговарао са Фајоновом и изаслаником ЕП за Србију Владимиром Билчиком, којима је поручио да „након избора почиње процес праћења рада Скупштине од стране ЕП, па је кључно да права опозиција буде међу посланицима, како би постојали узбуњивачи који ће пријављивати нерегуларности“.

Иначе, пре десетак дана писмо о кршењу демократије и изборних услова послали су и посланици либерала.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зорана Михајловић признала да је њеним газдама циљ пљачка српског минералног блага вредног преко 200 милијарди €

Зорана Михајловић признала да је њеним газдама циљ пљачка српског минералног блага вредног преко 200 милијарди €

5 (4) БЕОГРАД – „Пуно је агресије, фанатизма и неистина које изговарају они који се …

ОТВОРЕНО ПИСМО ВУЧИЋУ: У Србији најмање права има обичан Србин, православац!

ОТВОРЕНО ПИСМО ВУЧИЋУ: У Србији најмање права има обичан Србин, православац!

5 (24) Деведесетих су ми говорили чекај да прође комунизам и биће ти боље. Онда …

Један коментар

  1. u nasoj avliji ne kukaju za demonkratijom, nje kolko oces, nego vicu uskrati je toj ustasiji, jebo im ker majci.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend