четвртак , 24 септембра 2020

Катанац за пољопривредне комбинате

0
(0)

СУДБИНА пољопривредних комбината у реструктурирању, чију имовину купују Арапи још није позната, али ће се она, по свему судећи, угасити. 

Томе у прилог иде и најава Министарства финансија да ће све земљиште које су у закупу користили ови комбинати бити понуђено војвођанским паорима. Када се земљиште у власништву прода, заједно са свом опремом и објектима, а остале оранице дају другима у најам, комбинатима неће преостати – ништа.

– Када новац од Арапа „легне“ на рачуне ових комбината, они ће прво морати да намире своје дугове, пошто се продаје само имовина „очишћена“ од свих обавеза – објашњавају правници.

– Судбина комбината биће одређена сваким појединачним уговором, а претпоставља се да ће се ићи на ликвидацију, после намирења свих поверилаца. Ако преостане новца, он ће ићи држави као власнику.

МОРА ЛИЦИТАЦИЈА Планирано је и да „Ал Дахра“, кроз новоосновану домаћу фирму закупи још 2.982 хектара ораница, за 250 евра по хектару годишње. Овај посао није наишао на одобравање стручњака и пољопривредника.

 – Издавање земљишта партнерима из Емирата је кршење важећег Закона о пољопривредном земљишту, који каже да се сва државна земља издаје у закуп путем лицитације – истиче Ђорђе Бугарин, секретар Удружења пољопривреде Привредне коморе Војводине. Војислав Малешев, председник Клуба 100 паора плус, истиче да је на недавној лицитацији у Врбасу, хекар достигао и 80.000 динара.

Иначе, више од половине новца продате имовине пољопривредних предузећа отићи ће на намирење њихових дугова, који су премашили 28 милиона евра. Наиме, 5.124 хектара у власништву комбината биће продато за 51 милион евра. Колико ће комбинати добити од продаје објеката и опреме на том земљишту, није познато.

Преузимање запослених још је једна нејасна ставка из предуговора Србије и Уједињених Арапских Емирата, с озбзиром на то да нови власник земљишта није у обавези да задржи свих 506 радника.

Званичници истичу да ниједан државни хектар неће бити продат. Шест комбината располаже земљиштем у свом власништву, док јавно доступни подаци говоре да „Агробачка“ из Бача има све државне хектаре! Ипак, када је пре пет година нуђена на продају, наведено је да у власништву има 11 хектара шуме и 691,7 хектара у друштвеној својини. Питање је одакле се створило још 100 хектара које се сада спрема за продају?

– Подаци о земљишту у државној својини наведени у проспекту за приватизацију, непотпуни су – речено је „Новостима“ у Агенцији за приватизацију. – Тих сто хектара је у међувремену укњижено као својина друштва. Најважније је да у земљишним књигама у овом тренутку стоји да „Агробачка“ има 791 хектар у својини.

Поједини су указивали и на законску забрану да се пољопривредно земљиште продаје странцима. Ово је избегнуто оснивањем нове мешовите српско-арапске компаније у Србији, која ће бити у већинском власништву „Ал Дахре“. Тако ће земља званично бити продата српској фирми.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Протест синдиката „Слога” испред Министарства пољопривреде Србије

1 (1) Удружени синдикати Србије „Слога” одржали су данас протест испред Министарства пољопривреде, шумарства и …

Имаћеш Вучићу са Синишом Малим и монетенегринским усташама и једно 300 година робије за тај „Београд на води“

3.7 (3) Председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је да је приликом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *