КАТАСТРОФА Ове године ћемо пожњети два милиона тона пшенице мање него лане!

КАТАСТРОФА Ове године ћемо пожњети два милиона тона пшенице мање него лане!

0
(0)

СРБИЈА ће, како процењују стручњаци, ове године имати за око два милиона тона пшенице мање него лане. Метеоролошки услови, како објашњава др Србислав Денчић, са новосадског Института за ратарство и повртарство, нису били наклоњени пшеници, тако да ће и род бити знатно мањи, него прошле, рекордне године.

Пшеница је, како прецизира Денчић, прошле јесени сејана на око 540.000 хектара, а и већ се тада дало наслутити да ће година бити лошија, односно, да нећемо добити око 4,7 милиона тона жита, колико је пожњевено 2016. године.

– Само трећина пшенице је засејана у оптималном агротехничком року – указује Денчић. – Чак половина њива са пшеницом засејана је тек у новембру, а, како процењујемо, 15 одсто њива је засејано и у другој половини новембра. Самим тим, пшеница није имала адекватне услове за ницање, а тако су проблеми за ову нашу најважнију житарицу само почели.

Временски услови, како каже Денчић, пшеници нису били наклоњени ни у време бокорења, пошто смо тада имали сушни период, који није дозволио да се биљке лепо развију и да „затворе склоп“.

– Последњи проблем који је погодио пшеницу дешава се ових дана – наводи Денчић. – Биљке су тренутно у фази наливања зрна, односно, практично, сада се формира највећи део приноса, тако да би било драгоцено да имамо релативно ниске температуре, испод 30 степени, а пре свега хладне ноћи. Ако не буде било тако, имаћемо штуро и ситно зрно, а самим тим и мањи квалитет, а и мањи принос.

ЈЕЧАМ

КОМБАЈНИ би, већ за недељу дана, требало да уђу у њиве са јечмом – истиче Денчић. – Убрзо ће, наравно, следити и пшеница, а очекујем да ће, ове године, уместо уобичајеног пада цене у жетви, почетак жетве и први резултати, донети раст цене пшенице.
Денчић, такође, напомиње, да најаве метеорлога кажу како бисмо управо такав сценарио и могли да имамо…

– Како чујем, температуре би, у следећих 15 дана, који су кључни за наливање зрна, могле да „прескоче“ 33 степена – јасан је Денчић. – Самим тим, род неће бити сјајан…

Овога је свестан и Марко Јанков, из Пачира, ратар који би пшеницу требало да „скида“ са око 30 хектара. Како каже, пружио је биљкама све што је требало да им се да, али, против времена не може.

– Имао сам, прошле године, род који је по хектару био и већи од шест тона, али, ове године, ако дохватим четири, бићу веома срећан – каже Јанков. – Са друге стране, међутим, теши ме то што је увек било правило – ако је род нижи цена је виша, тако да се надам да ће цена надокнадити губитак у роду…

ПРОДУКТНА БЕРЗА

НА Продуктној берзи у Новом Саду, иначе, пшеницом се ових дана тргује по цени која је за 0,15 одсто нижа него претходне недеље. У зависности од квалитета робе, како кажу на Берзи, цене су се кретале од 16,95 до 17,40 динара без ПДВ, тако да је недељни пондер износио 17,05 динара, односно, 18,76 динара по килограму са ПДВ.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јавна предузећа поново у губицима

Јавна предузећа поново у губицима

3 (2) Током прошле године 549 јавних предузећа направило је пет милиона евра губитка, уз …

Грочански воћари брину ко ће да обере јагоде: Ако мере потрају, неће ангажовати сезонске раднике

Грочански воћари брину ко ће да обере јагоде: Ако мере потрају, неће ангажовати сезонске раднике

0 (0) ОБРОНЦИ грочанских њива и воћњака ових дана пуни су радника. Повртари убирају плодове …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend