КАТАСТРОФА: Све плате веће од 27.500 динара биће мање јер долазе додатни порези и дажбине

КАТАСТРОФА: Све плате веће од 27.500 динара биће мање јер долазе додатни порези и дажбине

0
(0)
Уколико Влада Србије прихвати идеју министра привреде Саше Радуловића за смањење доприноса и истовремено прогресивно опорезивање зарада, мању плату примаће сви запослени који су до сада кући носили више од 27.500 динара! Од таквог система једино би профитирали послодавци јер би им издвајања за бруто плате била мања, али би истовремено рупа у буџету била продубљена за још 30 милијарди динара, а грађани који иоле пристојно живе били гурнути у сиротињу, указују рачуница и саговорници „Ало!”.

Наиме, предлог министра привреде је да се доприноси на терет послодавца смање са садашњих 17,9 одсто на 10 одсто, а доприноси на терет запослених падну са 19,9 одсто на 15 одсто. Истовремено би био уведен прогресиван порез на доходак, и то тако да би на бруто плату до 15.000 динара порез био нула одсто (сада је неопорезив део 11.000 динара), од 15.000 динара до 50.000 динара 20 одсто, од 50.000 динара до 150.000 динара 30 одсто и 40 одсто за део плате преко 150.000 динара. Економиста Милојко Арсић сматра да је овакво решење у овом тренутку и вредносно и економски недопустиво.

Пола милиона радника на црно
У Министарству привреде процењују да Србија има више од 500.000 запослених на црно, односно да је обим сиве економије око 30 одсто БДП-а. Начин за решавање тог проблема они виде у смањењу доприноса и увођењу прогресивног пореза на доходак, што би направило рупу у буџету од око 30 милијарди динара. То би, по оцени министра Радуловића, „могло бити у потпуности плаћено смањењем субвенција”.

– Прогресивно опорезивање са оволиким пореским стопама није примерено нашој земљи, где су примања ионако скромна и једва довољна за неки нормалан живот. То би утицало на смањење животног стандарда већине запослених, а боље плаћене раднике упутило да зараду примају на руке – указао је Арсић. Он сматра да министар Радуловић прецењује „ефекат високих зарада и утицај нижих доприноса на подстицање запошљавања”.

У Министарству привреде, међутим, сматрају да овај систем смањује интерес послодаваца за запошљавање на црно.

– Прогресивним оперезивањем била би повећана минимална примања, али би највише били погођени запослени са платама изнад 80.000 динара. Међутим, основна намера Министарства је да се кроз значајно смањење доприноса на плате подстакну послодавци да пријављују своје запослене, односно да се смање подстицаји за запошљавање на црно – објаснио је за „Ало!” Александар Стевановић, саветник министра привреде.

Од овог модела опорезивања профитирали би послодавци, а радници који иоле
пристојно живе били би гурнути у сиротињу

Он, међутим, додаје да би у случају прихватања оваквог модела прогресивног опорезивања био укинут годишњи порез на доходак грађана, док је такође намера да се укине и допринос за здравство, односно да се здравствени фонд у потпуности финансира директно из буџета. Други корак, према плану Министарства привреде, био би даље смањење доприноса на терет запослених у наредним годинама.

 

Ало

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лазаревац: Терор напредњачке власти над радницима комуналног којима десет година нису уплаћени доприноси и порези

Лазаревац: Терор напредњачке власти над радницима комуналног којима десет година нису уплаћени доприноси и порези

4.7 (13) Радници и припадници Синдиката „Слога“ ЈПКП и Синдиката БУС ЈПКП у Лазаревцу данас …

Имам плату 28.000 динара, половину дајем извршитељима! ОД ЧЕГА ДА СЕ ХРАНИМ?

Имам плату 28.000 динара, половину дајем извршитељима! ОД ЧЕГА ДА СЕ ХРАНИМ?

4 (3) Извршитељи за вратом великом броју грађана, а најчешће се ради о дуговањима од …

5 Коментара

  1. A jel ono zakon o dva poslanicka mandata pa se dobije penzija neko ukino?

  2. O poslanickim privilegijama govoriti ne vredi.

  3. Ovo je ljudi strašno šta oni smišljaju i računaju.Kako imaju obraza a štimujete vaša primanja u raznim upravnim odborima, primate po pet šest plata…kako Vas nije sramota.Ako nam smanjite plate,onda ćemo mi prestati da plaćamo račune, to se zove građanska neposlušnost.Mislite li o tome da smo mi na ivici egzistencije.Ne šalite se sa narodom!

  4. Meni je neto plata 63.000 din. Da li to znači da ću ja plaćati 20.000 din poreza!!!??? U čemu je štos? Nisam neki ekonomista ali čitam da će porezi na plate veće od 50.000 din biti 30%!!! Može li neko učeniji da mi objasni ovo? Hvala unapred. 🙂

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend