fbpx

Kазне за непоштовање изолације због короне: три године робије или 150.000 динара

0
(0)

То је тако јер је Цовид-19 проглашена заразном на територији читаве Србије и аутоматски се на њу односе одредбе Закона о заштити становништва од заразних болести

Сви који се не буду придржавали нових мера Владе Србије, донетих због спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести Цовид-19, али и не пристану на наложену изолацију или самоизолацију, могу бити кажњени прекршајно, новчаном казном од 30.000 до 150.000 динара, али и кривично, затвором до три године.

То је тако јер је Цовид-19 проглашена заразном на територији читаве Србије и аутоматски се на њу односе одредбе Закона о заштити становништва од заразних болести, али и члан 248. Kривичног законика Србије – непоступање по здравственим прописима за време епидемије.

Адвокат Ђоко Цебаловић, потврђујући то, каже за Kурир да свако ко ради супротно мерама, налозима, одлукама, наредбама надлежних у држави може да буде на удару та два закона.

– То ће важити за свако лице које се за време заразе неком опасном болешћу не придржава свега што су надлежни одредили за њено сузбијање. Уопштено говорећи, кажњавање је предвиђено за све на шта се те мере односе – казао је Цебаловић.

У Закону о заштити становништва од заразних болести, који најдиректније одређује начине поступања у тренутној реалности, ширењу коронавируса међу становништвом Србије, између осталог, стоји да ће се новчаном казном од 30.000 до 150.000 казнити за прекршај особа која не говори истину и не даје тачне и потпуне податке од значаја за откривање извора и начина преношења заразне болести. Исто важи и за оне који се не придржавају налога доктора у случајевима кад им је одређена обавеза превоза санитетским возилом или мера изолације и лечења, односно изолације.

Извор: курир.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Брнабићки истина сасута у лице – немојте више да нас вређате вашим лажима! (ВИДЕО)

5 (17) По завршетку обраћања Ане Брнабић и Златибора Лончара грађанима Новог Пазара, за њима …

Плаћеници напредног режима скидали умрлице пред посету Ане Брнабић Новом Пазару (видео)

5 (6) Грађани који су се окупили испред Опште болнице у Новом Пазару, да „дочекају“ …

Један коментар

  1. Pa sta cekate Sarcevica odmah u cuzu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *