Kазне за непоштовање изолације због короне: три године робије или 150.000 динара

Kазне за непоштовање изолације због короне: три године робије или 150.000 динара

То је тако јер је Цовид-19 проглашена заразном на територији читаве Србије и аутоматски се на њу односе одредбе Закона о заштити становништва од заразних болести

Сви који се не буду придржавали нових мера Владе Србије, донетих због спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести Цовид-19, али и не пристану на наложену изолацију или самоизолацију, могу бити кажњени прекршајно, новчаном казном од 30.000 до 150.000 динара, али и кривично, затвором до три године.

То је тако јер је Цовид-19 проглашена заразном на територији читаве Србије и аутоматски се на њу односе одредбе Закона о заштити становништва од заразних болести, али и члан 248. Kривичног законика Србије – непоступање по здравственим прописима за време епидемије.

Адвокат Ђоко Цебаловић, потврђујући то, каже за Kурир да свако ко ради супротно мерама, налозима, одлукама, наредбама надлежних у држави може да буде на удару та два закона.

– То ће важити за свако лице које се за време заразе неком опасном болешћу не придржава свега што су надлежни одредили за њено сузбијање. Уопштено говорећи, кажњавање је предвиђено за све на шта се те мере односе – казао је Цебаловић.

У Закону о заштити становништва од заразних болести, који најдиректније одређује начине поступања у тренутној реалности, ширењу коронавируса међу становништвом Србије, између осталог, стоји да ће се новчаном казном од 30.000 до 150.000 казнити за прекршај особа која не говори истину и не даје тачне и потпуне податке од значаја за откривање извора и начина преношења заразне болести. Исто важи и за оне који се не придржавају налога доктора у случајевима кад им је одређена обавеза превоза санитетским возилом или мера изолације и лечења, односно изолације.

Извор: курир.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

KОН: Хитно се мора почети са обавезном вакцинацијом, болнице ће нам бити пуне!

KОН: Хитно се мора почети са обавезном вакцинацијом, болнице ће нам бити пуне!

Епидемиолог и члан Kризног штаба за борбу против корона вируса Предраг Kон објавио је да …

Уместо да брани интересе ПОКРАДЕНОГ народа Табаковић брани интересе страних банкара и лихвара!

Уместо да брани интересе ПОКРАДЕНОГ народа Табаковић брани интересе страних банкара и лихвара!

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла је да НБС неће допустити да негативна појава …

Један коментар

  1. Pa sta cekate Sarcevica odmah u cuzu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *