Кикинда на ивици пуцања, корона вирусом заражена и школска деца

Кикинда на ивици пуцања, корона вирусом заражена и школска деца

4.5
(44)

“Ово је она вест од које смо сви страховали, надајући се да је никада нећемо чути” прва је реакција Кикинђанке Тање Ј. на вест о смрти њеног суграђанина, 59 година старог мушкарца који је у петак увече преминуо од корона вируса у Клиничком центру Војводине.

Он је друга особа којој је регистрован вирус ЦОВИД 19 у Кикинди, и прва која му је подлегла. Његова два суграђанина се и даље налазе на респиратотима и оба су, према саопштењу КЦВ, у тешком стању.

“Овај човек није имао много година, али као и већина грађана Војводине имао је друге коморбидитете. Имао је хипертензију, дијабетес, гојазност, и разне друге придружене болести које већина грађана Војводине у тој доби има”, навела је синоћ начелница Инфективне клинике КЦВ проф. др Весна Туркулов, додајући да је пацијент добијао сву препоручену терапију и да је његова смрт пораз за лекаре.

Према сазнањма Нова.рс, преминули човек је отац двоје студената, а супруга му је здравствени радник у кикиндској болници. Цела породица је у карантину.

Из званичних информација, које су искључиво сведене на прес конференције Владе Србије, могло се сазнати да је преминули био у контакту са “нултим” пацијентом из Кикинде, човеком од 61 годину, за чији живот се лекари боре већ десет дана. Њега је вирусом заразио син, и сам са здравственим проблемима, који се недавно вратио из Милана са лечења. Међутим, оно што од званичника не може чути јесте да је Кикинда препуштена сама себи, да је бројно медицинско особље и само у карантину, због чега лекари и медицинкки техничари у овој установи раде у дуплим сменама, до потпуне исцрпљености. Такође, званичници избегавају да кажу да је у Кикинди тренутно више од 100 грађана у кућној изолацији, да је међу оболелима и једна девојчица, да у градским апотекама нема ниједног средства за дезинфекцију, маски, рукавица … и да оправдано се оправдано осећају скрајнути.

“Колико је само неодговорно да званичници редом на телевизији изјаве да је Кикинда највеће жариште у Србији, а да притом ништа, апсолутно ништа не ураде да обезбеде барем основна средства за заштиту, да људима олакшају да се носе са том информацијом, са тим страхом. Ево, сад смо почели да умиремо, можда ће то некога да покрене”, огорчено каже ова Кикинђанка. Неорганизиованост власти према становницима овог града била је видљива и у петак ујутро, дану када се у Кикинди исплаћује социјална помоћ и дечији додаци. Више од сто људи, махом незаштићених, је сталајо у реду испред градске поште, сатима чекајући да подигну једини новац од ког живе и хране породице, док их је полиција са разгласа упозоравала да држе одстојање од два метра, да би у једном моменту оспалат била и прекинута. Други избор да дођу до ових скромних примања нису имали.

У Покрајинском штабу за ванредне ситуације такође нису желели да кажу колики је тачан број Кикинђана који су у карантину, али су најавили да већини самоизолација истиче за два дана. Међутим, како је из овог штаба речено телевизији Н1, нови проблем их тек очекују, јер су сада на реду за изолацију “контакти контаката”. На једну од ретких званичних информација о епидемији вируса у Банату се могло “нелетети” у петак на портал зрењанинске локалне телевизије Сантос. У најави емисије “Викендица”, ова телевизија је најавила гостовање начелница Школске управе за Банат, Снежана Олушки Влачић, која је за овај медиј рекла “да према данашњим подацима једна девојчица је оболела у Банату од коронавируса, конкретно у Кикинди, док се  42 ученика и 17 наставника налази у изолацији у Банату. Три ученика су у изолацији у Зрењанину, као и 4 наставника”.  Емисија “Викендица” ће бити емитована у недељу.

У међувремену, иако потрешени због смрти свог суграђанин, Кикинђани су се самоорганизовали у покушају да помогну сами себи. У петак вече, упркос полицијском часу, четворица суграђана села су у своје тракторе и прскалицама напуњеним натријум хлоридом, сами дезинфиковали улице свог града. Тако се у Кикинди синоћ, поред оног пожртвованим медицинарима, могао чути још један аплауз, посвећен паорима који су њиве заменили асфалтом, како би заштитили свој усамљени град.

нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Вухану коронавирусу слепих мишева додат један „шиљак“ који га је учинио много заразнијим!

У Вухану коронавирусу слепих мишева додат један „шиљак“ који га је учинио много заразнијим!

5 (3) * Норвежанин Биргер СОРЕНСЕН: Додати „шиљак“ садржи низ од четири аминокиселине. Све имају …

После Војске Србије, присилна вакцинација и за све припаднике МУП-а Србије!

После Војске Србије, присилна вакцинација и за све припаднике МУП-а Србије!

4.2 (5) Директор полиције Владимир Ребић донео је наредбу о обавезној вакцинацији свих полицијских службеника …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend