Насловна / Србија / КиМ: Ни гробља немају мира

КиМ: Ни гробља немају мира

ПЕДЕСЕТАК припадника албанског покрета „Самоопредељење“ окупило се у суботу на Задушнице око поднева испред цркве Успења пресвете Богородице у центру Ђаковице где су са транспарентима и албанским заставама вређали и добацивали Србима који су после обиласка гробља у Пискотама посетили ову цркву. По речима Ђокице Станојевића, председника српске општине Ђаковица, веће инциденте спречили су припадници косовске полиције и припадници турског Кфора који су били распоређени око светиње.

– Полиција је била распоређена и поред пута код Високих Дечана где смо присуствовали јутарњој литургији, али и око гробља где смо запалили свеће својим покојнима – истиче Станојевић. Он подсећа да су током недавног обиласка цркве расељени Срби били на мети албанских демонстраната, због чега су у суботу светињу и православно гробље обезбеђивале јаке снаге КПС и Кфора.

Осим у Ђаковици, где су расељени Срби из Београда, Крагујевца и Краљева дошли организовано у два аутобуса које је обезбедила Канцеларија за КиМ, инцидент је забележен и на православном гробљу у Приштини. Чувар гробља, Албанац, најпре није дозволио новинарима да сниме порушене споменике на овом гробљу, а потом није дозволио посету педесетак расељених Срба који су самоиницијативно дошли да обиђу гробове својих најмилијих. Иако је касније улазак репортерима на гробље дозвољен, српски новинари са Космета подсећају да је сличан инцидент на приштинском гробљу забележен и прошле године када је исти чувар покушао да спречи снимање посете расељених Срба гробљу.

Косовска Митровица2Иначе, осим Ђаковице и Косовске Митровице, где су Срби организовано и у пратњи косовске полиције обишли православна гробља, организованог одласка у другим срединама није било. Гробља у поједним градовима, попут Подујева, Срби из безбедносних разлога нису посетили.

Иначе, крајем јануара на Космету је порушено више од две ститине споменика на српским православним гробљима. Споменици су срушени на гробљима у Косовској Витини, Клокоту, Приштини, Прилужју, Милошеву, Гораждевцу, Призрену….

УНИШТЕНИ СПОМЕНИЦИ

Косовска Митровица3СЛИКА поломљених, уништених и оскрављених споменика, чији се број у односу на претходну посету повећао, дочекала је у суботу на Задушнице неколоко стотина Срба из северног дела Косовске Митровице који су аутобусима и у пратњи Косовске полиције обишли гробове својих покојника у јужном делу града.

Вандали са православног гробља на којем се од јуна 1999. године не сахрањују Срби, односе све што се може однети. 

Најпре су носили бисте, слова и бројеве од бронзе и месинга, потом металне ограде, а у последње време и поломљене делове мермерних споменика.

Протојереј ставрофор Милија Арсовић, који је са свештеницима из храма Светог Димитрија био са народом и служио помен упокојенима, подсетио је да су на мети вандала „готово четрнаест година надгробни споменици и мртви, којима не дају мира“.

– Затекли смо овде још једну муку, тугу и бол јер не само да су срушили споменике већ се види да носе и мермерне плоче све са циљем да затру траг крста – рекао је Арсовић. (И. Р.)

 

Новости

Актуелно

Каква нерешена билетерална питања, ви се олоши подужете грубо мешате у унутрашње послове Србије!

БЕЧ – Европски комесар за проширење и политику суседства Јоханес Хан поновио је данас у Бечу да …

Шиптари новцем из ЕУ купили опрему за трговину органима на Космету!

КОСОВСКА полиција у петак по подне ухапсила је четири особе осумњичене за незакониту трансплантацију и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *