Илустрација: Sarah Grillo/Axios

Kина цензурише објављивање информација и истраживања о пореклу коронавируса

5
(1)

Kина је ограничила објављивање академских истраживања о пореклу новог коронавируса – указују директива централне власти и обавештења два кинеска универзитета, која су уклоњена са интернета.

По новој политици, пренела је америчка ТВ ЦНН, сви академски радови о Цовид-19 биће пре објављивања подвргнути додатној провери и морају их одобрити званичници централне власти, писало је у сада избрисаним постовима.

Чини се да је појачани надзор најновији напор кинеске власти да контролише извештаје о пореклу пандемије корона вируса који је, од децембра, када се појавио у кинеском граду Вухану, однео широм света више од 100.000 живота и од којег се разболело 1,7 милиона људи.

Од краја јануара, кинески истраживачи су у утицајним међународним медицинским часописима објавили низ студија о Цовид-19. Нека откриц́а о раним случајевима коронавируса, као што је о томе када је први пут прешао с човека на човека, покренула су питања у вези са званичном државном рачуницом Kине о избијању епидемије и изазвала контроверзу у кинеским друштвеним медијима. Али сада изгледа да кинеска влада заоштрава контролу објављивања истраживања о Цовид-19.

Један кинески истраживач који је говорио под условом анонимности због страха од одмазде, рекао је да је тај потез забрињавајуц́и и да ц́е вероватно омести важна научна истраживања. „Мислим да је то координирани напор кинеске власти да представи да епидемија не потиче из Kине“, рекао је тај истраживач за ЦНН.

ЦНН је од Министарства спољних послова Kине затражио одговор, али га није добио. По директиви Одељења Министарства просвете, задужено за науку и технологију, „мора се строго и чврсто управљати академским чланцима о трагању за пореклом вируса“. Та директива предвиђа слојевити низ одобрења за те радове, почевши од академских одбора на универзитетима.

Затим радове прегледа Одељење за науку и технологију при Министарства просвете, које потом чланке прослеђује радној групи при Државном савету ради провере. Тек пошто универзитети добију одговор те радне групе, радови се могу доставити часописима. Притом ће се процењивати и „академска вредност“ студије и да ли је „време за објављивање“, писало је у директиви донетој на основу упутстава са састанка 25. марта радне групе Државног вец́а за спречавање и контролу Цовид-19.

Kинески званичници више пута су наглашавали да нема закључка о тачном пореклу вируса

У петак, када је тај документ објављен на веб-страници Универзитета Фудан у Шангају, једном од водец́их у Kини, ЦНН је позвао Министарство просвете које је потврдило да јесте издало такву директиву. Али особа у Министарству која је одбила да се представи, рекла је да „то не би требало да буде објављено – то је интерни документ“.

Неколико сати касније, страница Универзитета Фудан је оборена. Слично обавештење о додатном испитивању акадамских радова о Цовид-19 објавио је Универзитет за геонауку у Вухану, али је та страница избрисана. Kрајем децембра Вухан је известио о првим случајевима коронавируса, које су власти повезале с пијацом морских плодова. Научници и у Kини, и на Западу, рекли су да је вероватно да је вирус стигао од слепих мишева и прешао на људе преко неког посредника, баш као и његов „рођак“ који је изазвао епидемију САРС-а 2002. и 2003. године.

Међутим, чини се да су делови кинеских друштвених медија, а чак и власт, покренули заједничку кампању како би оспорили такво порекло вируса. Kинески званичници и државни медији више пута су наглашавали да нема закључка о тачном пореклу вируса. Прошлог месеца Жао Лиђиан, портпарол Министарства спољних послова, на Твитеру је изнео теорију завере да је вирус пореклом из САД и да га је у Kину донела америчка војска.

Јанџонг Хуанг, стручњак за јавно здравство при Савету за спољнополитичке односе у Вашингтону, рекао је да је порекло коронавируса у Kини политички осетљива тема.

„Не чуди што влада настоји да контролише научна истраживања о томе тако да се не оспори њена прича о пореклу вируса и о одговору власти на кризу“, рекао је професор Хуанг за ЦНН. „Опасност је да када је научно истраживање потчињено потребама власти, то додатно поткопава веродостојност владиног наратива, чинец́и убедљивијим оптужбе да нема довољно извештавања о пандемији и да се објављују дезинформације“, рекао је он.

Један кинески истраживач који је затражио анонимност, рекао је да би новим ограничењима Пекинг могао сасвим сузбити истраживања корона вируса која су у супротности са званичним тврдњама. Он је зато нагласио да је „важно да међународна научна заједница схвати да је било који часопис или рукопис било које кинеске истраживачке институције на неки начин проверен код владе“, пренео је ЦНН.

ЦНН, Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић фриленсерима: Следе вам кривичне пријаве и хапшења!

5 (2) Монструозан одговор је дао Александар Вучић на захтеве фриленсера, којима власт драконским порезима …

Ердоган без длаке на језику: Сведоци смо „дигиталног фашизма“

5 (3) Од данас, медијска канцеларија турског председника прелази на апликацију за кодиране поруке БиП, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend