Кина гради разараче новог типа

Кина гради разараче новог типа

На кинеским сајтовима су се појавиле фотографије са бродоградилишта у Шангају које приказују да Кина завршава изградњу првих, из велике серије, тешких разарача са ознаком 052D. Кинеска флота је дефинисала за себе тип бродова, који ће чинити основицу њене моћи наредних деценија. Јачања кинеске војне морнарице је посебно актуелан задатак у контексту територијалних спорова Кине са суседима.

Судећи по фотографијама, сада се гради најмање десет бродова. Формално, нови разарач је само модификација претходног типа 052С, и он је споља веома сличан њему. Међутим реално треба навести квалитативне измене. Претходни кинески разарачи били су наоружани тешким зенитско-ракетним системима, као што су кинески HQ-9 и руски С300Ф. Али нису били опремљени интегрисаним борбеним системима, налик америчким AEGIS, а њихови лансерни системи били су предвиђени само за један тип ракета.

Нови брод је опремљен мултифункционалним радарским системом. Инсталисане су две рампе вертикалног лансирања ракета. Нови системи треба да обезбеде истовремену резерву и примену четири врсте ракета, у које спадају зенитне, противподморничке, противбродске и крстареће ракете копнене циљеве. Тако да 052D, као амерички бродови, може користити широки спектар ракета, чији састав флексибилно варира у у складу са борбеним задатком. Узгредтреба рећи да је Кина прва земља у свету, која је успела да направи сличан брод без подршке САД.

Брод има и друге значајне новине. Разарач 052D ће имати савршеније могућности за уништавање копнених циљева. Сасвим је могуће, да ће за нови артиљеријски систем бити разрађени пројектили великог домета са системом управљања. На 052D инсталисан је и нови зенитни ракетни систем мањег домета, који ће обезбедити одбрану разарача од противбродских противничких ракета.

Разарачи серије 052D очигледно ће бити укључени у састав будућих кинеских ударних групација носача авиона, као што је пракса у ратној морнарици САД. Флота у саставу од неколико бродова на челу са носачем авиона биће у стању да прикаже своју моћ и на знатној удаљености од матичне базе, и да по потреби својим крстарећим ракетама уништава објекте дубоко у унутрашњем простору противника. Данашњи најважнији задатак кинеске флоте је обезбеђење адекватног искуства за трајну активност на великој удаљености од базе и коришћење модерне технике у неповољним околностима. То захтева неколико година напорних вежби, који ће бити корак напред на путу претварања Кине у глобалну војну силу.

 

Глас Русије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Американци против Кине шаљу модерне брзе бродове са нисколетећим крстарећим ракетема (видео)

Американци против Кине шаљу модерне брзе бродове са нисколетећим крстарећим ракетема (видео)

МОДЕРНИ ратни брод америчке морнарице, који плови водама Тихог океана опремљен је новим оружјима и …

Американци почели градњу прве од 12 стратешких подморница типа „Колумбија“ (видео)

Американци почели градњу прве од 12 стратешких подморница типа „Колумбија“ (видео)

АМЕРИКАНЦИ су почели да граде своју прву атомску стратешку подморницу класе „Колумбија“.          У бродоградилишту …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *