fbpx

Кина и Русија спремне за нову економску кризу

0
(0)

Нови кризни талас могао би ускоро поново да погоди светско финансијско тржиште. а највеће изгледе да тај шок издрже без већих потреса имају Кина и Русија.

Економисти Истраживачког центра немачке Дојче банке у анализирали могућности 10 брзо растућих привреда да успешно одговоре на нову кризу и закључили да Кина и Русија, захваљујући огромним девизним резервама и смањеној зависности од спољног финансирања, у томе могу бити најуспешније, преноси портал Финмаркет.

Економско правило гласи: уколико је потреба за спољним финансирањем мања од сто одсто финансијски систем неке земље се налази у безбедној зони, чак иако постоје неки проблеми са платним билансом, уз услов да ниво девизних резерви не буде изнад вредности краткорочног спољног дуга. 

Кина има сада девизне резерве од приближно три билиона долара, док су руске такође замашне иако око шест пута мање. Обе земље осим тога бележе и суфицит у билансу текућих плаћања. 

Битна предност Кине и Русије је и у томе, према оцени Дочје банке, што имају и повољне краткорочне спољне дугове који су мањи од 50 одсто вредности девизних резерви те две земље. 

Стручњаци Дојче банке су, анализирајући ситуацију у десет земаља са најбржим економским растом, дошли до закључка да би, полазећи од наведених параметара, нову кризу могле успешно да савладају и Јужна Кореја, Пољска и Јужна Африка, док су позиције Индије и Индонезије мало ослабиле, у раздобљу од пет протеклих година. 

Турска је, међутим, у тој групи земаља најугроженија, јер је потребу за спољним финансирањем увећала, током кризног раздобље, на више од сто одсто, закључује се у анализи Дојче банке.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија почела да тестира прву подморницу која ће носити оружје судњег дана „Посејдон“

0 (0) * Московски војни коментатор – пуковник Виктор Баранец – указује: „Ти апарати су …

Борел за робустнију стратегију ЕУ према Kини

5 (1) Европски шеф дипломатије Жозеп Борел позвао је Унију да примени „робустнију стратегију“ према …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *