Кинески космички брод се успешно спојио с модулом у орбити

Кинески космички брод се успешно спојио с модулом у орбити

Космички брод Шенџоу 10 успешно се повезао са модулом Тиангонг-1 после “аутоматског пристајања”, јавила је агенција Синхуа.

Три космонаута, укључујући космонауткињу која је овим постала друга Кинескињу у свемиру, провешће 15 дана у орбити у оквиру амбициозног кинеског свемирског програма.

Успешно пристајање уз Тиангонг уследило је скоро годину дана након што је Шенџоу -9 извео прво ручно пристајање уз исти модул. Прошлогодишњим маневром испробана је техника спајања потребна за израду сталне свемирске станице коју Кина намерава да направи до 2020.

Пекинг доживљава свемирски програм вредан више милијарди долара као симбол свог растућег светског статуса, унапређених техничких знања и успеха владајуће Комунистичке партије у претварању некада заостале сиромашне земље у свемирску силу.

Лансирању Шенџоуа 10 – Свете летилице, уз помоћ ракете Дуги марш 2Ф са космодрома Ђиућуан у пустињи Гоби, пре два дана присуствовао је и кинески председник Сји Ђинпинг.

Кина је послала првог космонаута у свемир 2003. године, њене свемирске технологије још заостају за онима које су развиле Сједињене Државе и Русија, али има веома амбициозан програм који укључује и слетање човека на Месец и изградњу орбиталне свемирске станице до 2020.

У предходној мисији Шенџоу -9, у јуну прошле године, учествовала је прва кинеска космонауткиња Лиу Јанг, која је постала национална хероина. Тадашњи боравак у космосу описан је као најдужа кинеска свемирска мисија до тада.

Кинеске космичке власти најавиле су да ће ове године по први пут послати истраживачки брод на Месец.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Инсајдер Комунистичке партије Кине тврди да је Кина намерно ширила KОВИД…

Инсајдер Комунистичке партије Кине тврди да је Кина намерно ширила KОВИД…

Прогнани кинески дисидент Wei Jingsheng живи у Сједињеним Државама више од 20 година, који се …

Издајници цивилизације су она говна која су дизајнирала и пустила вирус у популацију!

Издајници цивилизације су она говна која су дизајнирала и пустила вирус у популацију!

Србија данас коментар: Човек да просто не поверује са каквим се све ликовима срећемо у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *