Клуб 100П плус: Закон о подстицајима у пољопривреди повући из процедуре усвајања

0
(0)

Удружење паора „Клуб 100П плус“ оценило је данас да Нацрт закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју треба повући из процедуре усвајања у Скупштини Србије, јер је „недоречен, непрецизан и недоследан“.

– Уколико је намера закона да обезбеди предвидљивост и извесност онда аграрни буџет мора да износи најмање пет одсто од националног буџета – без учешћа сопствених прихода – наведено је у саопштењу.

„Клуб 100П плус“ истакао је да закон веома детаљно регулише подстицаје за сточарство, „а министру препушта одлуке о подстицајима за биљну производњу“ и додао да плаћања по јединици површине морају бити одвојена од производње.

– До сада се аграрна политика дефинисала уредбама, које је доносила влада на предлог министарства. Са новим Предлогом закона све те одлуке се доносе на нивоу министарства, тако да нема потребе да их влада доноси. То је велики корак назад у дефинисању и спровођењу аграрне политике –  тврде у том удружењу.

Према оцени „Клуба 100П плус“, мере руралног развоја нису усаглашене с Националним програмом руралног развоја и „у потпуности је препуштено министру да прописује врсте и мере руралног развоја као и услове, начин и поступак за остваривање права на коришћење тих подстицаја“.

-Закон не предвиђа доношење ИПАРД Програма у којем мере не би смеле да буду исте оне које су планиране у Националном програму. Дакле, уколико би се усвојио Закон, он би креирао потпуно конфузију у планирању и сповођењу руралног развоја – закључено је у саопштењу.

Јавна расправа о Нацрту закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју биће окончана данас, а тим поводом ће Министарство пољопривреде у Београду организовати завршну дискусију.

Овим законом се на системски начин уређује област подстицаја у пољопривреди и руралном развоју, односно прописују се врсте подстицаја, услови за остваривање права на подстицаје и њихово коришћење.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бугарски министар објаснио шта је уништило бугарску пољопривреду

5 (1) У Бугарској су због кризе највише штете претрпели туризам и пољопривреда, који чине …

Изгубљена сезона за пчеларе у Србији: „Пустите нас, имамо још пар дана, иначе ће последице бити несагледиве“

5 (8) Због забране кретања, велики део пчелара у Србији не може да обиђе своје …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *