Друштво

Клубовима бесплатно, деца плаћају коришћење фискултурних сала?!

АМБИЦИОЗАН план Министарства просвете да сви тренинзи до 21 час у школама буду бесплатни, пропао је! Прво је школама стигао допис са потписом министра просвете Младена Шарчевића да су термини до 21 сат резервисани за бесплатне спортске активности које ће организовати школа или различити клубови, те да морају да откажу сарадњу са свима који тренинге наплаћују или да их помере после 21 сат. Пре неколико дана, међутим, стигао је нови допис који каже да, пошто термини до 21 нису попуњени бесплатним садржајима, добиће их клубови, засада они који припадају Кошаркашком и Одбојкашком савезу.

Термини ће за клубове бити бесплатни, али за децу неће. Препорука Министарства је да деца добију попуст на чланарине од 25 до 30 одсто.

– Невероватно је да деци укину спортове које су већ тренирала и да сада намећу неке друге, које ћемо опет да плаћамо, а школа од тога неће да има ништа. До сада су од тог новца бар финансирали разне материјалне трошкове и нису тражили новац од родитеља – каже В. Ј., мајка двоје основаца који су плес и карате месечно плаћали 2.500 и 2.000 динара. – Од овога ће само да профитирају одређени клубови, који ће термине добијати бесплатно, а онда ће да подигну цене, дају попуст и тако дођу заправо на реалну цену чланарине. Још ће се створити и додатни простор за корупцију, око расподеле бесплатних термина.

ДИРЕКТОРИ НЕ ПОШТУЈУ ПРЕПОРУКУ

ВЕЋИНА школа, сазнајемо, бар у Београду, није поштовала ни допис Министарства просвете да морају да раскину уговоре са клубовима, а неће поштовати ни овај други. Директори не желе јавно да коментаришу дописе, али кажу да ће термине и даље наплаћивати, јер од тих средстава могу да обезбеде кречење, бежични интернет, бесплатно штампање материјала за ученике и друге потрепштине.
У допису који је Министарство просвете слало прошлог месеца наведено је да између 19.30 и 21 сат школе у првом термину треба да понуде бесплатне спортске активности које ће држати наставници физичког, а садржај за други термин ће да буде осмишљен у договору са локалним самоуправама. Како је најављено из Министарства просвете, Београд је требало да буде први у том послу, тако што би спортисти држали бесплатне тренинге.

У Министарству просвете сада објашњавају да је нови допис стигао зато што је примећено да су многи термини у школама остали празни, а сале закључане.

– Иако су у допису поменути Кошаркашки и Одбојкашки савез, не значи да ће они бити фаворизовани. Реч је о томе да су се они једини јавили Министарству просвете, заинтересовани за тренинге – објашњава, за “Новости”, Милош Благојевић, саветник министра просвете. – Школе могу са сваким спортским клубом да склопе уговор о бесплатном уступању фискултурне сале, уз услов да деца добију попусте на чланарине.

Наш саговорник потврђује да школа може да уступи термин без надокнаде и истим оним клубовима са којима је морала да раскине сарадњу након првог дописа Министарства. Разлика је што су им раније клубови плаћали термине, а сада могу да их добију бесплатно, ако деци дају попуст.

И. МИЋЕВИЋ, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!