Ко је узео 45 тона српског злата из Базела?

Ко је узео 45 тона српског злата из Базела?

Од укупних златних резерви 1,01 тона се налази у Базелу, а остатак у Трезору НБС, рекла је Табаковић, на презентацији августовског Извештаја о инфлацији у згради НБС.

Према њеним речима, питањем како је од 46 тона злата похрањених у Базелу остала само једна тона, још дуго ће се бавити надлежни људи у Србији.

Нето девизне резерве НБС повећане су од почетка 2015. за 85 милиона евра, по основу интервенција централне банке на међубанкарском девизном тржишту.

Како је истакла гувернер НБС Јоргованка Табаковић резерве у злату износе 18,3 тоне.

На питање да ли је НБС интервенцијама на међубанкарском девизном тржишту утицала на смањење промета девиза, Табаковић је истакла да таква констатација не стоји, и да је просечни месечни промет на том тржишту износио око 590 милиона евра од почетка ове године.

Како је објаснила, НБС када продаје девизе то чини да би спречила веће волатилности курса, а када купује то ради врло обазриво и одмерено, водећи рачуна о томе да не “гуши” трговање.

– Свака наша реакција је добро одмерена и има једини циљ – да одржимо финансијску стабилност и стабилност девизног курса динара, као и да повратимо поверење које је врло пољуљано на финансијским режиштима – нагласила је Табаковић.

Гувернер је, при томе, истакла да је улога централне банке, између осталог, и то да прати трговање на међубанкарском девизном тржишту, како се на њему не би појавили финансијски деривати који би, како је рекла, “загадили” то тржиште, и да стога прати ко, колико и за које намене купује девизе, како то приказује, како приказује добит, и слично.

Танјуг, Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

У ковид болници у Крушевцу покрали злато и личне ствари преминуле жене?!

У ковид болници у Крушевцу покрали злато и личне ствари преминуле жене?!

Спасенија Павловић (69) из Жагубице преминула је 7. септембра у болници у Крушевцу. Породица је …

Где је нестало више од 140 слика из наших амбасада широм света?

Где је нестало више од 140 слика из наших амбасада широм света?

Проналазак слике ”Стражар” Паје Јовановића код Николе Ковачевића, градског секретара за комуналне и стамбене послове …

Један коментар

 1. MA sica je to za nju. Sa platom od preko 4.000 evra ona to moze za par godina da ustedi. Inace, koliko ona dobro radi svoj posao govori podatak svima dostupan

  evro DS
  2004-73
  2008-77

  evro SNS
  2008-77
  2016-123

  BRAVO, odlican posao, uspeli ste da unistite dinar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *