Србија

По налогу ММФ општинама и градовима 4% мање новца

ГРАДОВИ и општине могу да одахну. Нови Закон о финансирању локалних самоуправа њихове буџете неће осиромашити како је најављивао први нацрт. Верзија са којом се Влада сагласила у понедељак, уместо “кресања” прихода од пореза на зараде са 80 на 50 одсто, зауставиће се на умањењу од свега неколико процената. Општинама ће од оптерећења зарада стизати 74, градовима 77, а престоници – 66 одсто.

Републички буџет ће овако уместо осам милијарди динара, на колико инсистира Међународни монетарни фонд, бити богатији за 4,8 милијарди динара. Толика “уштеда” на локалу за сада је довољна да бисмо мирно сачекали шесту контролу ММФ-а. Како ће Влада да ушпара још додатне три милијарде динара, остаје да се реши кроз неке будуће измене овог истог закона, који се сада мења у једном једином члану. Тиме је Влада, ненадано, градовима и општинама, попустила и по питању локалних намета.

Неће им одузети приходе од “фирмарине”, нити таксе од држања моторног возила, баш као ни – еколошку накнаду. С друге стране, привреда се надала да ће заборавити на ова давања. Ова варијната Нацрта закона о финансирању локалних самоуправа биће само прелазно решење. Током следеће године радила би се нова верзија. Њоме би требало да се олакша и пословање привреде.

Нова верзија закона била је повод да се у среду у Палати “Србија” састане нова министарка државне управе и локалне самоуправе, Ана Брнабић, са челним људима градова и општина, као и представницима Националне алијансе за локални економски развој и Сталне конференције градова и општина.

БОР ЈЕ ИЗУЗЕТАК

ИЗМЕНАМА Закона о финансирању локалних самоуправа сви општински и градски буџети биће умањени до највише четири одсто. Изузетак је, према речима нове министарке локалне самоуправе, само општина Бор, где овај проценат иде “мало изнад четири одсто”.

– По првом нацрту закона, буџети локалних самоуправа би се драстично смањили, чиме би дошло у питање самоодрживо финансирање неких општина и градова – објаснила је у среду министарка Ана Брнабић. – У мандату техничке владе настављени су разговори око нацрта овог закона, умешао се и кабинет премијера, прегледане су примедбе… У суботу смо министар финансија Душан Вујовић, чланови кабинета премијера, премијер Александар Вучић и ја гледали како бисмо могли да усвојимо измене закона, а да ово не буде претерано оптерећење и да не угрожава услуге које локалне самоуправе пружају грађанима и привреди. Нађен је начин да од осам милијарди динара укупних уштеда које је захтевао ММФ, терет од 4,8 милијарди понесу самоуправе.

Председнике градова и општина су “козметичке” промене закона обрадовале. Поједини општински буџети би, по првој верзији, током 2017. године осиромашили и за 30-40 одсто. Први предлог је предвиђао да би локал од мањег трансфера од пореза на плате изгубио 29,3 милијарде динара. Укидање “фирмарине” би им избило скоро три милијарде динара, баш као и еколошка накнада.

Скоро исти износ им доноси и такса на аутомобиле. Влада је зато првобитно намеравала да измени и висину пореза на имовину и тако им компензује шест милијарди динара, а трансфере из буџета повећа за 24 милијарде динара.

Према тренутном законском решењу о финансирању локалних самоуправа, општинама и градовима припада 80 одсто од наплаћеног пореза на зараде, док се у републичку касу слива 20 процената. Једини изузетак је Град Београд чији је удео у порезу на зараде тренутно 70 одсто.

КОМПЕНЗАЦИЈА

– ВЛАДА Србије задржава могућност да има компензационе мере искључиво за развојне пројекте. То значи да ће Влада Србије моћи да финансира неко инфраструктурно улагање у општинама и градовима, као компензацију за ово што им је одузето – поручила је министарка Ана Брнабић.

– Град Београд је, кроз нови предлог закона, поднео највећи терет – истакла је министарка Ана Брнабић. – Јер, од 4,8 милијарди динара уштеда, две милијарде се односи управо на буџет Града Београда.

Синиша Мали, градоначелник Београда, истакао је у среду да ће Град подржати предложену измену закона.

– Са Владом Србије већ неколико година интензивно радимо на великом броју развојних пројеката за наш град и ове измене закона доживљавамо као шансу да добијемо још више кроз конкретне пројекте, нове инвестиције, тунеле, мостове, путеве, канализационе мреже које ћемо реализовати – истакао је Мали.

Први човек Новог Сада, Милош Вучевић, навео је да је реч о много бољем нацрту закона, у односу на онај који је локалним самоуправама презентован прошли пут.

– Према овим изменама закона Град Нови Сад је боље прошао. Имаћемо 250 милиона динара мање у буџету за 2017. годину, а тај износ је пет до шест пута мањи него што је било предвиђено првобитним нацртом – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Новости

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!