Ко о чему а квислинг Дачић о поштењу

0
(0)

Председник Владе Србије Ивица Дачић о детаљима управљања прелазима: Неће се плаћати царина и неће бити проблема с регистарским таблицама. Поручујем народу севера да верује онима који преговарају и да прекине протесте

ДОГОВОРОМ о заједничком управљању административним прелазима испоштовани су сви захтеви Срба с Косова и Метохије и због тога нема разлога за протесте, истакао је, у интервјуу за ”Новости”, премијер Србије Ивица Дачић, после треће рунде политичког дијалога с косовским премијером Хашимом Тачијем.

Дачић наглашава да ће Срби с Косова бити директно укључени у преговарачки процес у оквиру којег ће се решавати спорна питања.

* Постоје различите интерпретације вашег договора с Хашимом Тачијем око заједничког управљања административним прелазима. Срби са севера не верују да је баш све тако повољно?

– Договорили смо се да ће заједничко управљање бити уведено на четири прелаза – Јарињу, Брњаку, Мердару и Кончуљу – и да ће то ступити на снагу до краја године. У уторак увече смо постигли договор да се она питања око којих још није постигнута сагласност, неће примењивати, до постизања договора. То практично значи да на прелазима, када је реч о северу, неће бити промене режима. Дакле, неће се плаћати царина, и неће бити проблема с регистарским таблицама.

УДРУЖИЛИ СМО СЕ ПРОТИВ КЕТРИН ЕШТОН * ШТА би са вашим предлогом о ауто-путу између Приштине и Ниша? 
– Тачи је то прихватио као добру идеју. Тражили смо паре од ЕУ. Онда нам је Кетрин Ештон рекла да смо се удружили против ње. А зашто не бисмо? Да ли су тражили нормализацију односа? Нека сад одвоје средства. Али тај став никако да уђе у закључке нашег дијалога.

* Запретили сте суспензијом споразума уколико друга страна буде различито тумачила договор. Шта то конкретно значи?

– Ако приштинска страна евентуално буде почела другачије да примењује договор, ми ћемо онда, једноставно, да суспендујемо спровођење тог споразума. Међутим, гарант за то је ЕУ. Све је то договорено у присуству Кетрин Ештон. Мислим да смо до сада Хашим Тачи и ја изградили један одговоран однос у овом дијалогу и да до сада није било међусобне преваре, варања да смо нешто обећали, а да нисмо реализовали. Зато верујем да ће и даље бити тако.

* Како ће се применити споразум ако на терену не буде прихваћен?

– Разговори о заједничком управљању административним прелазима наставиће се после новогодишњих празника, 10. јануара, на нивоу радних група. Треба да се постигне договор око царине, али и о другим питањима везаним за ову тему. Желим да истакнем да дотле неће бити промене режима на прелазима.

* Али протести не престају, тек се очекују када почне примена у понедељак?

– Нема разлога за било какве протесте и оспоравања. На основу разговора и закључака с преставницима Срба са севера КиМ, тражио сам гаранције у Бриселу. Њихови захтеви су испуњени и зато нема разлога за било какво противљење. Поручујем им да верују Влади Србије и онима који преговарају.

ПРИЧАЋЕМО И О ТРАЈНОМ РЕШЕЊУ * ХОЋЕ ли и статус Покрајине бити на столу и када? 
– За сада се разговарало о примени већ постојећих споразума, а план је да се у следећој години разговара и о неким политичким темама. Србија је спремна да разговара и о трајном решењу за питање КиМ. Не може се очекивати да мислимо исто, али с друге стране не би било коректно према нашим потомцима да оставимо њима да решавају ово питање. Предлажемо да се сва спорна питања реше дијалогом, уз присуство ЕУ, а наравно и УН. Очекујем да имамо одговорност према својим грађанима и народима, да после свих сукоба, конфликата, ратова, неразумевања, покушамо да направимо договор који би омогућио трајан мир.

* Истакли сте да ће представници Срба с Косова и сами бити укључени у преговарачки процес. Када и како?

– Срби с Косова биће укључени и у преговарачке тимове, и у групе експерата. Дакле, директно ће радити на овим за њих спорним питањима, као што су царине, таблице и све остало.

* Колики маневарски простор уопште имате да исправите штетне формулације?

– У проблему смо, јер се сада не договарамо о нечему новом, него смо обавезни да примењујемо оно што се претходна влада већ договорила. ЕУ зато поставља питање да ли треба времена да се постигне договор, или да не прихватамо споразуме који су раније договорени? Истовремено ме подсећају да су наши државни званичници рекли да ћемо применити све споразуме. Ако не прихватамо те споразуме, онда ЕУ то мора да констатује у свом извештају. Ситуација је веома деликатна.

* Како изгледа преговарати с Хашимом Тачијем?

– Морам да истакнем да је атмосфера у разговорима веома конструктивна и коректна.

* Немате ни проблем с људске стране?

– Знате шта, ту нема сентименталности. Кад смо могли да ратујемо, морамо и можемо и да разговарамо.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ГЛОБАЛНИ СКАНДАЛ: Ево колико је поуздан тест на корону, број стварно заражених драматично мањи!

5 (8) Прво у САД-у и Великој Британији, а затим и шире, укључујући Хрватску, научници …

Како је Бугарска стекла титулу „европске мафија државе“

5 (4) Два месеца становници Бугарске излазе на улице сваке вечери протестујући против „олигархијске мафије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *