KО ПРЕТИ радницима ОТKАЗИМА у „ФИАТУ“ због Словачке!?

KО ПРЕТИ радницима ОТKАЗИМА у „ФИАТУ“ због Словачке!?

-Шефови су добили спискове са именима и презименима својих радника и матичним бројевима. Онда су ишли код сваког радника и питали због чега нећемо да идемо да радимо у Словачку и свако ко им је дао одговор због чега неце да иде они су то уписивали поред имена радника. Сад нас раднике застрашују- ако не одемо можемо да добијемо отказ по колективном уговору између синдиката и фабрике који је потписан. Радници су уплашени!- ово је сведочење једног од радника крагујевачке фабрике за УЦЕНТАР. Он је јуче послеподне у фабрици „Фијат Kрајслер аутомобили (ФЦА) Србија“ у Kрагујевцу испитиван у скандалозном поступку пословодства фабрике.

У компанији су прошле недеље обавестили производне раднике да могу да се пријаве за рад у фабрици Стеллантис у Словачкој у којој се производе возила „пежо 208“ и „цитроен Ц3“.

Уговор се склапа на годину дана, зарада је око 800 евра, а радници сами плаћају трошкове исхране и становања које је у компанијској режији. Јавило се тек десетак радника за ову „пословну понуду“!

– За синдикат важно да овај позив остане само на добровољној основи за раднике ФЦА у Kрагујевцу- рекао је поводом позива за рад у Словачку председник Самосталног синдиката ФЦА Саша Ђорђевић и нагласио „да синдикат прати какво је интересовање радника као и све што се односи на зараде, трошкове и путна осигурања за оне који се одлуче за једногодишњи рад у Словачкој“.

Синдикат се није оглашавао поводом скандала.

Иначе, уговор за рад у словачком граду Трнава се склапа на годину дана, плата је око 800 евра (са прековременим до 950), а радници сами плаћају трошкове исхране и становања које је у компанијској режији. „Фиат“ одлазак стимулише и новчаном надокнадом и по одласку и по доласку из Словачке.

Међутим, како сазнајемо јавило се тек десетак радника за ову „пословну понуду“! И поред слаткоречивих најава све чешће се чује да услови за рад у 700 километара делокој фабрици- нису идеални.

-После отказа у Фиату сам отишао у Словачку. Радио сам у фарбици„Волксwаген-а“. Тамо сам упознао колеге који су побегли из „Пежоа“. Њихове речи су: „све најгоре“: услови, иживљавање, ради се ко у руднику, мале плате… све најгоре! Тако да знате шта вас чека. Па срећно- порушује Ј.Ц. један од бивших радника „Фиата“, у свом коментару на нашој официјалној страници.

„ДОБРОВОЉНИ ОТKАЗИ“!

Бивши радник „Фиата“ присетио се и „добровољних отказа“ који су подељењи у фабрици.

-Исто као и кад су гасили једну смену, па су нас месец дана позивали на разговор и уцењивали и присиљавали да потпишемо отказе. А знате, радило се о добровољним отказима радника- каже он у свом коментару.

У центар

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Како су кримоси из СНС регрутовали децу за „протест“ у новосадском Лиману

Како су кримоси из СНС регрутовали децу за „протест“ у новосадском Лиману

Стотине младих, од којих су неки по свему судећи још увек у школским клупама, парадирало …

„Државо да ли треба да блокирамо пруге и путеве“- пита синдикат Фијата

„Државо да ли треба да блокирамо пруге и путеве“- пита синдикат Фијата

Поводом наставка производње у компанији ФИАТ Пластик, након колективног годишњег одмора, обавештавамо јавност да радници …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *