Србија

Kо сте ви да преносите саопштење синдиката?

Директорка ваљевског Дома здравља др Бранка Антић припретила је порталу колубарске.рс тужбом због саопштења Синдиката „Слога“, и поред тога што је пре његовог објављивања позвана да на саопштење одговори

На мејлове редакција у Србији сваког дана стигне на десетине саопштења разних организација, политичких странака, министарстава, установа, револтираних грађана… И сваког се дана у гласилима објављују разна саопштења. Понека изазову реакцију друге стране, али ретко кад доведу до тога да неко медију прети тужбом зато што је објавио саопштење, па још репрезентативног синдиката.

Међутим, и то се догодило. Директорка ваљевског Дома здравља др Бранка Антић припретила је порталу колубарске.рс тужбом због објављивања саопштења Удружених синдиката Србије „Слога“.

Бранки Антић је било спорно саопштење у којем синдикат наводи да се оглушила о наредбу Министарства здравља да прими у радни однос све здравствене раднике који су потребни за заштиту становништва од болести и сузбијање ширења коронавируса.

Је л’ ви то озбиљно?

Наравно, Бранка Антић је реаговала на саопштење, демантовала је његове наводе, а уредници портала колубарске.рс Дарији Ранковић припретила тужбом. Овакво понашање је само по себи чудно, али постаје још чудније уколико се у обзир узме и то да је, како Дарија Ранковић каже за Цензоловку, Бранка Антић позвана пре објављивања саопштења да каже шта мисли о наводима синдиката.

Према речима Дарије Ранковић, директорку Дома здравља звала је с намером да прокоментарише наводе синдиката и да јој да простор да изнесе свој став. Након што се директорка није одазвала на позив, послала јој је СМС у којем је навела шта је тачно занима. Kолубарске су сачекале да се директорка Антић јави, али пошто она то није учинила, наредног јутра су објавили саопштење.

Уредништво Kолубарских је чекало на одговор директорке, иако је честа медијска пракса да се саопштења објављује без претходног контактирања с „другом страном“, те да се накнадно дода евентуална реакција других актера.

„Пола сата након објављивања саопштења, директорка ме је назвала, и ту је све кренуло. Питала је с којим правом тако пишемо, рекавши да смо јој направили проблем. Рекла је да не можемо ми да дајемо саопштење, а кад сам јој објаснила да нисмо ми издали саопштење, већ да смо пренели оно што је саопштено, упитала је ко смо ми да преносимо саопштење синдиката. На моје питање да ли је озбиљно поставила то питање, одговорила је да је озбиљна и поновила да ће нас тужити и рекла је да смо безобразни“, прича Дарија Ранковић.

Бранка Антић се, наводно, није одазвала на позив јер је била на парастосу, док на поруке није одговорила зато што није сматрала да је то хитно.

По свему судећи, ово није први пут да директорка ваљевског Дома здравља не разуме основе функционисања медија, иако је јавна личност. Дарија Ранковић се присетила догађаја од пре две године, када је у августу тражила разговор са директорком због теме коју је у том моменту радила.

На њен упит за разговор, Бранка Антић је одговорила да ће јој јавити термин, што је и урадила, каже Дарија Ранковић, и заказала је интервју за – средину децембра. Ипак, током ванредног стања је као особа која је имала овлашћење у стручном оперативном тиму да разговара са медијима дала изјаву за Kолубарске.

Ако ћутим – нема приче?

Дарија Ранковић каже да овакво понашање можда указује на изостанак медијске писмености, али да можда открива и начин размишљања носилаца функције – уколико не дају изјаву, мисле да нема приче.
Да Вас подсетимо: Слаба сарадња медија и цивилног сектора у примени Закона о приступу информацијама од јавног значаја

„Чини ми се да размишљају да уколико ми не дају изјаву, ја немам причу, да њу могу да радим тек уколико имам њихову реч или неки документ, али ни то им не значи много. Говорили су ми: ‘Па шта ако имаш документ, шта то доказује?’ Тако некако они виде медије – само они дају саопштења и она се преносе, ако дају изјаву онда прича постоји, ако не, онда је нема.“

„Новинарство доживљавају као проточни бојлер за њихове информације. Ако пишете о нечем другачијем, одмах сте противник, страни плаћеник. Долазим у ситуацију да ме ПР Kомесаријата за избеглице пита са којим циљем радим неку причу и говори да не виде добру намеру, а не знам како би уопште то могли да виде“, додаје Дарија Ранковић.

Она објашњава да су медији у Ваљеву постали подељени, па се тако дешава да функционери гостују на медијима блиским властима како би демантовали неке наводе и како би дали своју верзију приче. То је, каже, урадила и директорка Дома здравља, која је након објављивања саопштења гостовала на регионалној телевизији како би испричала да то није тачно.

„Разговор са директорком се завршио тиме да је рекла да нам више никада неће дати ниједну изјаву. Kако је рекла, пријавиће нас Министарству здравља и поднеће тужбу. Зашто ће нас пријавити том министарству, стварно немам појма“, закључује Ранковић.

СЛОГА ОСУДИЛА ПРЕТЊУ ТУЖБОМ

Удружени синдикати Србије „Слога“ осудили су претњу тужбом коју је портал колубарске.рс добио због објављивања њиховог саопштења, оценивши је као притисак на слободу јавног информисања.

„Уместо на телефонски позив Kолубарских да одговори на чињенице које је синдикат изнео у саопштењу, директорка је почела да прети тужбом ‘ко сте ви да саопштавате то и да преносите саопштења синдиката?’ ’Слога’ ову неосновану и законски неутемељену претњу сматра директним притиском на слободу јавног информисања, о чему би требало да се огласе и новинарска удружења и осуде је. Директорка Дома здравља Ваљево је типичан пример оне групације која, када је именују на јавну функцију, мисли да је тај посао њена приватна имовина и у том духу се и опходи“, наводе у синдикату.
Да Вас подсетимо: Апелациони суд укинуо пресуду сину Жељка Митровића и суђење вратио на почетак

Они су директорку позвали да се извини уредништву портала.

Зоран Стрика
Извор: Цензоловка

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!