Миодраг Зец: На политичком тржишту сва роба је фалш

5
(3)

Професор економије Миодраг Зец оценио је да је вирус који прети Србији опаснији од ковида-19 и да је проблем са српским политичким тржиштем што је на њему све фалш роба.

„Овде нема уређеног политичког тржишта где се нека роба може сертификовати, нема на овој нашој пијаци никакве стандардизације, зато што се држава сматра пленом. Овде не постоји природни алгоритам доласка на власт и силаска са власти, него кад се једном попне на власт, обично га мораш рушити“, рекао је Зец за НИН.

Додао је да „није мандат од четири године смишљен без разлога, него зато што је предуго задржавање на власти опасно“.

„Једнако је опасно да немаш опозицију којој су доступни демократски канали, јер ако немаш опозицију, ти уствари немаш један орган, немаш бубрег. Али овде се опозиција схвата као реметилачки фактор који треба дотући и уништити“, истакао је Зец.

Говорећи о борби против вируса корона, он је нагласио да се јавне службе не могу формирати тек када ти оне затребају.

„Kасно је формирати ватрогасну јединицу ако нешто већ гори. Она мора да постоји увек, најрентабилнија је када је не користиш, али мора да постоји, без обзира што имаш трошак за њено одржавање, а немаш никакав профит“, објаснио је саговорник НИН-а.

По његовом мишљењу, беспредметна је прича о највећем расту бруто домаћег производа (БДП) у Србији, ако људи одлазе из земље.

„Дефицит рођених и суфицит исељених потиру пропаганду и звоне на узбуну. Ако је све добро, зашто би сви да зараде и изнесу паре на Запад“, запитао је Зец.

Он је критиковао одлуку Владе да сваком пунолетном грађанину исплати по 100 евра.

„Уместо да сваком дам по 100 евра, тај новац искористио бих да вратим отето пензионерима. Показао бих тако да постоји сигурност својине, уговора и стечених права, залио бих то дрво стабилности“, рекао је Зец, по чијим је речима криза из 2008. решена штампањем пара, а сада су потребни стручњаци.

Њих, како је указао „нажалост нема, јер се овде не цени знање, а експерти се не могу регрутовати као чланови партије, који могу да иду на митиниге, али не могу да се боре са вирусом“.

Зато би, сматра он, на буџет требало да се гледа као на систем, а не као на џепарац.

„Здравство је дало више него што се у њега улагало, а када аплаузи утихну сјај новогодишњих лампиона прикриће оронуле фасаде клиника и зарђалу опрему у лабораторијама“, рекао је Зец у интервјуу за нови НИН.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Избори или судбина

0 (0) Имамо суфицит вођа а дефицит правила. Време је да престане потрага за „изгубљеним …

Шта купујемо: Балкан пун шкарт робе из Европе

5 (1) Београд – Није тајна да велики европски произвођачи имају две линије производа – …

Један коментар

  1. Не да је „роба“ фалш, него.већ заудара по криминалу, мафијаштву и лоповлуку, да се од смрада не може више ни дисати.
    Све институције система су урушене и практично више и не постоје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend