Србија

Ко у Србији контролише државни нарко картел који производи и растура наркотике? (видео)

Од државе добили дозволу да производе индустријску конопљу, у стакленицима пронађен канабис. Догађај о којем се само нагађало све док новинари Инсајдера нису добили потврду из Тужилаштва за организовани да је пре седам дана покренута истрага. Девет особа Тузилаштво сумњичи да су од јануара до новембра 2019. у стакленицима фирме „Јовањица“ узгајали опојну дрогу канабис. Зашто се десило да се нико у држави не хвали овом полицијском акцијом и како је могуће да се месецима на пољопривредном имању које има дозволу државе за производњу индустријског конопља заправо производи дрога наша је тема недеље.

Пољопривредно газдинство „Јовањица”, за само пет година од оснивања, постало је један од највећих произвођача органске хране у Србији – захваљујући и промоцији коју им је обезбедила и држава.

Власник компаније „Јовањица” је Предраг Kолувија, који је јавно често промовисао покретање органске производње. Kао пример добре праксе, промовисали су га и представници власти:

„Ово је данас наш мали допринос нашем домаћину да покажемо Србији где је њена развојна шанса” , говорио је тадашњи министар за рад Александар Вулин 2015. године.

„Предузетници као Предраг Kолувија су прави пример како један велики рад и труд и добар пословни план може у Србији да се постиге успех”, рекао је Зоран Бабић приликом посете Јовањици 2016. године.

Kолувија је убрзо посао проширио и на један од, у последње време, веома уносних послова – узгој индустријске конопље, за шта је добио и дозволу државе. Међутим, према сумњама Тужилаштва за оганизовани криминал, у стакленицима „Јовањице”, гајио се канабис који на први поглед изгледа исто као индустријска конопља, али у себи садржи далеко већи проценат опојне супстанце.

За разлику од индустријске конопље, производња, промет и трогивина марихуаном у Србији је законом забрањена.

Зато се прошле недеље „Јовањица” нашла на удару закона. Међутим, за разлику од уобичајеног понашања полиције – саопштења са свим детаљима о још једној успешној акцији – у јавности се појавила само штура незванична вест коју је објавила Радио телевизија Војводина.

Новинари Инсајдера су информације тражили од полиције, која нас је упутила на Тужилаштво за организовани криминал, што је већ значило да се сумња на организовану криминалну групу. У том Тужилаштву добили смо потврду да се, због сумње да је у пластеницима „Јовањице” гајио канабис односно марихуана, у притвору налази девет особа.

Питање опозиције да ли је међу ухапшенима и власник тог газдинства Предраг Kолувија, остало је без директног одговора, али нам је у Тужилаштву речено да је међу ухапшеним лицима и особа са иницијалима П.K.

Документација до које је дошао Инсајдер показује да је држава пре шест месеци дозволила да се на овом имању производи индустријска конопља. Та врста узгоја је легална и представља брзо растући бизнис.

Према речима Владе Ђоковића из Управе за заштиту биља, 2013. године само два произвођача су добила дозволу, док је ове године издато много више и то 49 решења.

„Значи то је било 3 хектара сада смо ми дали сагласност за преко 800 хектара“, каже Ђоковић.

На имању које има дозволу за производњу индустријске конопље, месецима је гајена марихуана. Дозволу за узгој индустријске конопље даје Министарство пољопривреде, када проверава и да ли у семену биљке има до 0,3 одсто опојне супстенце ТХЦ, као што је дозвољено. Ова супстанца се у много већем проценту налази у марихуани и њен узгој је кривично дело. Зато је провера важна, а управо у томе је проблем, јер према истраживању Инсајдера адекватне контроле нема. Истовремено биљке изгледају слично.

Ђоковић истиче да када је у питању контрола ту је најважнији МУП.

„МУП једино може да врши контролу присуства количине ТХЦ и једина да кажем је њихова анализа валидна”, каже Ђоковић.

У случају „Јовањице” спорно је и то што је издата дозвола за производњу индустријског конопља намењена за извоз и то фирмама које послују у Македонији и Словенији – земљама у којима је дозвољена употреба канабиса односно марихуане у медицинске сврхе. Према писању медија, литар таквог уља на тржишту се продаје за скоро 95 хиљада евра. Прописи у Србији међутим остављају довољно простора да се дозвола за узгој индустријског конопља злоупотреби.

„Један примерак решења о гајењу конопље ми достављамо Министарству здравља и један примерак Министарству унутрашњих послова”, додаје Ђоковић.

Према решењу министарства у које је Инсајдер имао увид, дозволу за гајење индустријске конопље добила је заправо фирма Супериор из Велике Плане и то да у лабораторији селектује и оплемењује семе, док је производња саме индустријске конопље планирана у стакленицима фирме „Јовањица”.

Ђоковић истиче да ни у сушеном цвету или листу конопље не би смело да буде више од 0,3, ТХЦ.

На питање Инсајдера ко то контролише приликом извоза, Ђоковић каже да не зна, додајући да што се тиче надлежности Министарства пољопривреде оно издаје фитосертификат када међутим такође не проверавају проценте ТХЦ.

Хипотетички би у случају „Јовањице” ово могло да значи да је дозвола за производњу индустријске конопље била само покриће за производњу, а касније и извоз марихуане – која је законом у Србији забрањена. Провером регистара у Македонији и Словенији, утврдили смо да су компаније којима је био намењен извоз повезане са власником „Јовањице” Предрагом Kолувијом.

Словеначка фирма Балкан Гроw регистрована је за неспецијализовану трговину на велико. Представник фирме је Александар Трифуновић, човек који је истовремено директор у истоименој београдској фирми, чији је власник Предраг Kолувија.

Македонска фирма Т.Х.Ц Qуалитy Гроуп регистрована је прошле године на истој адреси на којој се налази и представништво фирме „Јовањица” у Скопљу. И овде је власник Предраг Kолувија.

Ни на граници приликом извоза не проверава се проценат опојне супстанце у цвету па ни то да ли се извози индустријска конопља или марихуана, јер за то нема могућности, кажу у Управи царина за Инсајдер.

„Приликом извоза и приликом увоза ми проверавамо да ли су приложене прописане исправа, документа, дозволе. Да ли су издата од стране надлежног органа. То значи да ли су приложене дозволе или је евентуално приложено мишљење надлежног органа да за неку конкретну робу не треба дозвола”, истиче начелница у Управи царина Јасминка Гајић.

Да ли се на плантажама „Јовањица” где се производи органска храна која се продаје у већини продавница у Србији, производио и канабис односно марихуана утврдиће истрага. Оно сто је већ сада извесно јесте чињеница да у Србији не постоји адекватна контрола шта тачно – они који добију дозволу дрзаве да призводе индустријско конопље – заиста и производе, а касније и извозе.

Инсајдер.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!