fbpx

Две истраге о убиству Оливера Ивановића: Оптужбе без доказа (видео)

5
(1)

Више од 22 месеца траје истрага убиства Оливера Ивановића. Тачно годину дана двојица осумњичених налазе се у притвору. Према косовском закону, тужилац сада мора или да подигне оптужницу или осумњичене пусти из притвора.

До сада су се могле чути дијаметрално супротне тврдње Београда и Приштине у вези са овим убиством. Доказе за сада не представља ни једна ни друга страна, а ми смо зато овај догађај ставили под лупу Инсајдера.

И поред 16 камера колико их је било на околним зградама, о убиству Оливера Ивановића познато је само оно што је било познато и првог дана – убијен је са шест метака у леђа. Не зна се ни где су снимци са тих камера.

Kосовско тужилаштво тврди да ни камере на просторијама Ивановићеве странке нису радиле и да су укључене неколико минута након убиства. Ивановићеви сарадници то оспоравају.

Kсенија Божовић функционерка Грађанске иницијативе Слобода, демократија и правда и једна од најближих сарадница убијеног Оливера Ивановића за Инсајдер каже да Ивановић никада не би дозволио да камере не раде.

“Оливер је био ту и никад не би дозволио да камере не раде 12 дана. Његов радни дан је започињао да уђе да пије кафу и да укључи те камере, на свом компјутеру” , каже Боживић.

Ивановић је снимке редовно прегледао јер је више пута био мета напада.

Убијен је 16. јануара прошле године. Београд тврди да су то урадили Албанци, а Приштина – да истрага води ка Северу Kосова па и да је убица у Београду.

У оквиру истраге косовског тужилаштва, у притвору се већ годину дана налазе Недељко Спасојевић, главни истражитељ косовске полиције из Северне Митровице и Марко Рошић. Спасојевић се сумњичи да је помогао извршиоцу тако што му је олакшао да побегне с лица места службеним возилом полиције, а Рошић због цедуље пронађене у џепу Ивановића на којој је написан регистарски број џипа у власништву његове породице.

Након три месеца, из притвора је пуштен Драгиша Марковић, један од двојице полицајаца који су се први затекли на лицу места. Он је, према сумњама тужилаштва, одавао податке из истраге некоме из МУП-а Србије. Марковић није пристао на интервју за Инсајдер, а његов адвокат Дејан Васић каже да је Марковић звао само хитну помоћ.

“Kада су они нашли Оливера, није било крви, он је мислио да је њега ударио инфаркт, да му је позлило…тек се касније показало кад је тело пребачено у болницу да је он уствари изрешетан”, каже Васић.

На питање новинарке Инсајдера, како је могуће да се не види шест метака, Васић одговара да не зна али да верује свом брањенику.

Хапшење су избегли шеф оперативе косовске полиције за север Жељко Бојић, као и потпредседник Српске листе Милан Радоичића. Kосовско тужилаштво за сада не открива на основу чега је тачно Радоичић осумњичен.

У Београду је безбрижан јер како су објаснили представаници власти доказао је да није крив посто је прошао полиграф. Радоичић одбија разговор за медије. Огласио се писаном изјавом.

“Нисам био најближи пријатељ са Оливером Ивановићем, али нисам убица и никакве везе са убиством немам” , написао је Радоичић.

О томе какву је моћ Радоичић имао на Северу Kосова за Инсајдер говори брат Оливера Ивановића, судија у пензији- Мирослав Ивановић.

“На том Северу имате човека, који седи у једном свом кафићу и где сви челници, све личности на одговорним функцијама у току дана морају доћи у тај кафић да му реферишу као дону, да му реферишу шта раде, како раде или да траже одобрење за нешто што треба урадити. То је је та атмосфера страха о којој је Оливер говорио” , каже Мирослав Ивановић.

Београд оптужбе Приштине проглашава лажима, тврдећи да имају и име убице али да не могу да докажу јер им Приштина не доставља доказе.

Адвокат убијеног Ивановића, Небојша Влајић у разговора за Инсајдер каже да све док се не објави све обе стране ће крити шта имају.

“Сво ово време је недопустиво дуго без оптужнице, и то се користи за разне спекулације, а таквих прича имате на обе стране”, истиче Влајић.

Прве конкретне информације могле би да се очекују тек ако косовски тужилац, као што је најавио, ових дана подигне оптужницу против осумњичених који су у притвору већ годину дана.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Коха: Технички тимови Београда и Приштине у четвртак у Бриселу састављају текст споразума Србије и Косова

3.4 (5) Очекује се да ће коначни споразум између Косова и Србије бити састављен на …

Зоран Чворовић: Генерал под маском или Један доказ континуитета издајничке политике

4.4 (7) Особа од посебног Вучићевог поверења  BBC на српском језику је забележио, између осталог, како током последњих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *