fbpx

Коха диторе: Заједница српских општина неће имати већа овлашћења, биће регистрована као НВО

0
(0)

Приштина — Промене косовског закона о локалној самоуправи неће омогућити промену овлашћења Заједнице општина са српском већином на Косову, пише приштински лист Коха.

Министарство локалне самоуправе је иницирало промене закона о локалној смаоуправи, али, како тврде званичници „Владе Косова“, те промене се не односе на овлашћења заједнице, већ су складу са споразумом Србије и Косова.

Комисија за локалну самоуправу Скупштине Косова је предложила амандман у којем се каже да Заједница/Асоцијација треба да делује у складу са Законом о локалној самоуправи и да буде регистрована као невладина организација. 

Косовски званичници су још у децембру прошле године изјавили да очекују коментаре из Брисела на предлог статуса Заједнице/Асоцијације општина са српском већином. Истовремено је и српска страна, према писању Кохе, инсистирала да има екипу која ради на изради статуса сходно њиховим захтевима. 

Београд инсистира да Статус Заједнице изради Управљачка група, четворочлани тим који бирају представници Срба са севера Косова. Заједница српских општина је тело преко ког ће косовски Срби реализовати своја права и које ће повезивати десет општина са српском већином.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како Лабрис уређује српски образовни систем

5 (5) Јављају новине да је Лабрис избацио шест уџбеника из српских школа зато што  …

ШТА НАМ СЕ СПРЕМА – Избори су нелегални (видео)

5 (6) Све чињенице о стању у коме се налази Србија. Трибал Глобал Да ли …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *