fbpx
Насловна / Свет / ЕвроАзија / Представници региона у Украјини припремили свој предлог устава
Представници региона у Украјини припремили свој предлог устава 1

Представници региона у Украјини припремили свој предлог устава

Представници органа власти 18 украјинских региона сматрају да оно што се дешава у држави јесте заправо покушај државног удара уз грубо мешање Запада- изјавили су на Јалти током одржавања Свеукрајинског форума регионалних савета. По мишљењу шефа локалне администрације, модел устава из 2004.године, чији повратак желе опозиционери, неће помоћи да држава изађе из кризе. А управо за ову варијанту устава боре се западни политичари.

САД и Европа, чини се, већ су направили избор у име грађана Украјине и немају намеру да чекају док сами Украјинци одлуче о уставу демократским путем. Мишљење неколико хиљада демонстраната, који покушавају да агресивно изврше притисак на владу, на Западу се представља као глас читавог народа Украјине, изјавио је министар иностраних полсова Русије Сергеј Лавров. Западни политичари и медији представљају дешавања у Украјини по једној врло упрошћеној шеми- као противљење међу Вашингтоном и Бриселом са једне стране и Москве са друге. Али, како је подвукао Лавров у свом чланку за интеренет портал Њу Јуроп, „овакав развој ситуације у држави која се налази у центру европског континента, тешко да може одговарати било чијим интересима“.

Унутрашња политичка ситуација у Украјини била је предмет разговора на Јалти током Свеукрајинског форума обласних савета. Шеф регионалне администрације је изнео став да је потребна децентрализавија власти и јачање улоге и моћи органа локалне самоуправе. Ипак, није било речи о федерализацији, говори председник Харковског регионалног савета Сергеј Чернов:

Друштво још није спремно за тако нешто, тим пре није спремно сада. Ради се о предаји пуномоћја из центра. Ми имамо разрађену концепцију реформе органа самоуправе и територијалне организације власти, ми смо припремили одговарајуће промене устава. Нажалост, читав низ представника региона није учествовао у раду форума, али ми константно водимо дијалог. Код нас нема различитих ставова у вези са самоуправом.

Ипак, не би требало заборавити да је парламентарно- председничка форма управе била предложена као крајња мера у предиоду нестабилности, говори експерт Финансијског универзитета при Влади РФ Јевгенија Бојко:

Јак премијер и слаб председник- то је модел који нема много шансе за успех. Мислим да сада регионалне власти покушавају да у условима тренутне кризе за себе придобију некакве преференце и ресурсе власти за себе. Основа за тако нешто они имају, тим пре што у Украјини локална управа игра важнију улогу, него органи централне власти.

Ипак, велике сумње постоје у вези са тим што опозиционери могу допустити представницима региона да прекрајају устав. Ни опозиција сама није јединствена у односу на питања о уставу. Бивша премијерка Јулија Тимошенко, која је сада у затвору, позива своје присталице да не учествују у изменама устава и ограничавању овлашћења председника. А тренутни лидер партије „Баткившина“ Арсениј Јацењук, чини се, не чује ове позиве. Кад већ савезници немају јединствен став, шта тек онда говорити о остатку опозиције- о Кличку и радикалима са „мајдана“?

 

Марија Баљабина

Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како је америчка елита очерупала природне ресурсе у Украјини? 11

Како је америчка елита очерупала природне ресурсе у Украјини?

Због чега се у средишту новог скандала у САД налази породица Бајден и зашто је …

Kубуровић: Измене Устава након избора 12

Kубуровић: Измене Устава након избора

Министарка правде Нела Kубуровић казала је данас у интервјуу за лист „Kурир“ да мисли да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *