Коле ГМО пазарио Викторија групу

0
(0)

СРПСКИ бизнисмен Миодраг Костић купио је „Викторија групу“! Како „Новости“ сазнају, Компанија „МК група“ платила је аванс 15. јуна, док ће до 15. јула измирити остале обавезе, и то углавном према банкама, од којих је и купила већински део ове компаније. Цена је засад тајна. Иначе, једна од најбољих српских компанија у области аграра преговарала је, како су наше новине још прошле године писале, са три предузећа.

Досадашњи већински власник „Викторија групе“ Милија Бабовић задржаће мањи пакет акција у свом власништву. Бабовић је и раније добијао и разматрао опције за стратешка партнерства, па и за заједничко инвестирање, спајање или припајање њиховог пословног система. Својевремено је хрватски концерн „Агрокор“ био на корак од тога да купи „Викторију“. Међутим, до договора није дошло, а убрзо је и компанија најбогатијег хрватског бизнисмена ушла у познате проблеме. „Викторија група“ годишње извезе робу за 178 милиона евра.

Компанија „Викторија група“ имала је брз и снажан раст, али је пре неколико година ушла у проблеме са банкарима. Сушна 2012. донела је мали род уљарица и житарица, због чега је дошло до доцње у враћању кредита. Ипак, уследио је репрограм дугова и „Викторија“ је наставила са радом, али је паралелно трагала за партнером.

Овом трансакцијом, „МК група“ је постала власник и „Сојапротеина“, шидске уљаре „Младост“, СП Лабораторије и суботичког Ветеринарског завода.

У „МК групи“ су раније истицали да планирају нове инвестиције из области аграра и да је то природан след јачања њихове конкурентности.

„Викторија група“ своје производе од сунцокрета, не-ГМ соје и уљане репице пласира на домаћем тржишту и у 60 земаља широм света. Убрајају се у десет највећих извозника Србије, са извозом који је прошле године вредео 178 милиона евра.

КРАЈ ШИРЕЊА У АГРАРУ?

КАКО „Новости“ сазнају, преузимањем „Викторија групе“ Миодраг Костић је заокружио свој посао у аграру и не планира даље ширење у овој области. Једина грана која ће наставити експанзију је туризам. Може се очекивати да повећа број хотела у свом власништву. Тренутно су у његови хотели „88 румс“ у Београду, „Шератон“ у Новом Саду, „Гранд“, „Анђела“ и „Конаци“ на Копаонику, као и два објекта франшизе „Кемпински“ у словеначком Порторожу и Савудрији, у хрватском делу Пипранског залива.

Ј. СУБИН / Д. СТОЈАКОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Протест синдиката „Слога” испред Министарства пољопривреде Србије

1 (1) Удружени синдикати Србије „Слога” одржали су данас протест испред Министарства пољопривреде, шумарства и …

МK група постала већински власник Викторија групе

1 (1) Kомпанија МK група је саопштила да је завршила куповину 67 одсто акција Викторија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *