Ти „Муслимански брате“ опет бринеш о Косову? Скупа је то игра за тебе …

0
(0)

ВЕЛИКИ сам противник замрзнутог конфликта око Косова и Метохије, који сад провејава као неко доминантно расположење у јавности. То није никакво решење, већ опција да седимо скрштених руку, гледамо у небо очекујући да се нешто деси, да нека виша сила ово реши. А то је најгоре могуће и за Србију и за Србе на КиМ.

Ово, у интервјуу за „Новости“, поручује потпредседник Владе, министар трговине туризма и телекомуникација и председник СДПС Расим Љајић, с којим разговарамо дан након што је у Суботици обележена прва година мандата Владе.

* Присталице замрзнутог конфликта имају тезу да околности на геополитичком плану иду Србији наруку и да зато треба чекати?

– Лако је причати са Теразија и из кафана о замрзнутом конфликту, а могу ли Срби на КиМ да издрже то? Ни са Трампом се политика Америке према Србији, региону и Косову није променила, ЕУ, иако ослабљена, има исти однос према решавању косовског питања. Русија се вратила на велика врата на међународну политичку сцену, и ни то није драматично променило ствари око КиМ. Шта још треба да се деси, да пропадну Америка и ЕУ, па да нам међународне околности у потпуности иду наруку. Па чак и да то буде, кад-тад ћемо морати да решимо косовско питање.

* Да ли је за вас прихватљива понуда да се не противимо чланству Косова у УН у замену за шира овлашћења за ЗСО?

– У платформи за КиМ коју је предложила СДПС јасно стоји да треба да преговорама о чланству Косова у међународним организацијама, изузев УН. Ако се омогући чланство у УН, о чему више да се преговара?

ОМЕРОВИЋ НА ПОТЕЗУ* Каква ће бити политичка судбина вашег посланика Меха Омеровића, после афере са наводном крађом у Франкфурту? – Странка је рекла шта је имала тим поводом, ми нисмо никакав преки суд. То за нас није била нимало пријатна ситуација. Омеровић је зрео и одговоран политичар и очекујем да ће у складу са тим повући будуће потезе.

* А да ли би вам било прихватљиво да се Србија не противи томе да Приштина добије столицу на Ист Риверу, а да заузврат убрзано дођемо до чланства у ЕУ?

– Колико ја знам, понуде те врсте нема. Осим тога, у ЕУ сада доминира став да Унија не може да буде већа док не буде јача. Наравно, то не значи да треба да одустанемо од европског пута. Каква год да је ЕУ, мислим да је она за Србију најбољи оквир, јер ће бити катализатор наших унутрашњих промена, модернизације и реформи које треба да спроводимо.

* Јесте ли разговарали са председником Вучићем о вашем предлогу за КиМ?

– Још не. Али сматрам да све странке треба да дају своје виђење важних државних питања, а не да чекају да Вучић то заврши, да би онда, какво год решење да буде, могле да га нападају и критикују.

* Постоје ли рокови за потписивање правно обавезујућег споразума са Приштином? Помињан је март следеће године…

– Мислим да се ово питање не може решити тако брзо као што неки људи у међународној заједници то очекују. О Косову се интензивно прича више деценија, не знам да ли је реално да се то сад реши за неколико месеци. Плус, позиције су и даље веома удаљене.

* Хоће ли уз референдум о косовском питању бити расписани и избори?

– Противник сам честих избора, али никад не можемо у потпуности да их искључимо, јер често зависе од околности. Од мене та одлука не зависи, већ од стожерне странке владајуће коалиције. Изненадио бих се да избори буду на јесен, како се у јавности помињало.

НЕЧУВЕНО ПОНАШАЊЕ ПРИШТИНЕ* Емотивно сте реаговали на вест о смрти Оливера Ивановића, како гледате на то што се истрага о његовом убиству практично није померила са мртве тачке? – То је брука и срамота. Мада је и за мене, који нисам очекивао много, изненађење да се не каже баш ништа. Бар да су из Приштине изашли и рекли „дошли смо до нечег“, „треба нам још времена“… Они мисле да ће време учинити своје и да ће све пасти у заборав. Али ми ћемо покретати то питање колико год пута буде требало. Ми немамо права да ћутимо.

* Подржавате ли одлуку да се одложи реконструкција Владе?

– Одлука је логична и добро је што је послата јасна порука да то у овом тренутку није тема. Ако имате најважније државно питање у овом тренутку, питање КиМ, логично је да њему буду подређени сви други интереси.

* Да ли се „примио“ премијеркин апел да Влада буде јединствена, да ли су се смириле страсти међу министрима?

– Ово није коалиција у класичном смислу, јер владајућа већина зависи само од СНС. То што има различитих изјава о појединим питањима је потпуно нормално, и далеко је од било какве нетрпељивост или нестабилност у Влади.

* Јесу ли оправдани страхови да Санџак може да се отвори као ново жариште?

– Када је буктао рат и распадала се земља деведесетих, говорио сам да Санџак неће бити ново жариште, јер нема потенцијал за кризу. Још има етничких нетрпељивости у главама људи, ситуација није идеална, али емоције треба оставити по страни, јер је све то седам миља далеко од било какве нестабилности у региону.

Д. МИЛИНКОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачки медији: Бриселу и Берлину најважније да не изгубе Вучића због Косова

5 (2) За Брисел и Берлин је најважније да не изгубе Србију као партнера у …

Србија је сама тражила да се, уместо техничких, воде преговори о статусном решењу за Косово

5 (1) Председница Европског покрета Срба са Косова Рада Трајковић је за Данас коментарисала обновљени …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend