Колико ће јесења сетва коштати ратаре

0
(0)

Уочи почетка јесење сетве још је неизвесно колике ће површине бити под житом јер су произвођачи незадовољни ценама овогодишњих ратарских култура, изјавио је Здравко Шајатовић, директор Удружења „Житоунија”. Каже да је оптималан рок за почетак јесење сетве је од 5. до 20. октобра у Војводини и нешто касније у централној Србији.

– Процењује се ће пшеница бити посејана на око 550.000 хектара, што је око домаћег просека. Нажалост, ни с другим културама произвођачи нису сјајно прошли. Али технолошки, због плодореда, принуђени су да имају бар 20 одсто површине под неком од култура као што су пшеница и јечам. Нормално, један број произвођача који имају високе приносе остварују и задовољавајућу зараду – рекао је Шајатовић и додао да су ратари свесни да треба да сеју декларисано семе, али се у пракси то не спроводи јер је у старту скупље.

– Уз неизвесне откупне цене жита и драстичан пад извоза то их доводи у незавидан положај. Подстицаји су неупоредиво лошији у односу на друге земље. То је тешко променити на овом нивоу економске моћи малих произвођача – каже наш саговорник.

Он напомиње да је у јулу и августу ове године извезена свега 61.000 тона жита по цени од око 18 динара, а 2018. чак 405.000 тона. У априлу, килограм пшенице коштао је 24 динара, а сада је цена пала од 17,2 до 17,5 динара и ово је разлог зашто произвођачи размишљају за коју културу да се определе.

– Смањен је извоз и то је логична последица када тражња пада. Нису ни извозници у завидном полажају, некада је маржа по тони килограма била од пет до шест евра, а сада су смањене на један до два евра. Тако да ни они немају простора да понуде вишу цену – сматра Шајатовић. Још један негативан фактор који ремети домаћи извоз је и то што Дунав тренутно изузетно низак па је доста проблематичан пласман кукуруза за Констанцу. Директор „Житоуније” каже да се очекује да ће и ове године 80 одсто пшенице бити лошијег квалитета и бити продата за сточну храну. Цена овакве пшенице по тони је од пет до шест евра јефтинија од меркантилне. На питање да ли се Србија лагано позиционира као извозник сточне пшенице, Шајатовић каже да смо, нажалост, имали две јако лоше климатске године с неповољним временским приликама које су негативно утицале на квалитет пшенице.

Председник Савеза пољопривредника Баната Драган Клеут рекао је за новосадски „Дневник” да жито неће бити заступљена као што је била протеклих година. Знамо да треба да сејемо семе са сертификатом, али у недостатку новца се сналазимо па сејемо и оно из наше продукције, истакао је Клеут и додао да ће сетва имати три цене. Каже да ће они који буду купили семе и сејали жито на њиви узетој у закуп , по хектару морати да издвоје око 110.000 динара, ратари који на својој њиви сеју декларисано семе имаће трошак око 80.000 динара по хектару, а они који буду сејали своје семе на свом имању проћи ће најјефтиније, око 60.000 динара по хектару.

Аутор: Ивана Албуновић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Цене племенитих метала лете у небо

4 (3) ЛОНДОН – Цена злата попела се данас до новог рекордног нивоа јер пандемија …

гориво цена

Гориво поскупило за пет динара у последњих пет недеља

0 (0) Просечне малопродајне цене бензина и дизела у претходних пет недеља повећане су за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend