Колубара се таласа од „Златног опанка“

0
(0)

МИНУЛОГ викенда град на Колубари био је 15. пут својеврсна престоница српског фолклора. У Ваљеву је одржан „Златни опанак“, јединствена смотра народне песме и игре, на којој је наступило 40 културно-уметничких друштава из Србије и окружења. Победнички „Златни опанак“, који традиционално додељују „Вечерње новости“, ове године припао је Културно-уметничком друштву „Седмица“ из Угриноваца.

„Сребрни опанак“ освојио је ваљевски КУД „Ђердан“, а бронзани „шиљкан“ КУД „Први партизан“ из Ужица. На манифестацији је учествовало неколико хиљада играча, певача, музичара…

– Ове године наступили су веома добро припремљени и увежбани ансамбли, уз квалитетне народне ношње – каже Слађана Крстић, председница Организационог одбора „Златног опанка“. – Било је потребно да прође деценија и по од првог „Златног опанка“ па да сазри нова генерација младих српских кореографа, да се унапреди, односно на нов начин на сцени прикаже традиционална музика, што се ове године и догодило.

– „Златни опанак“ представља велико признање, награду за предани и пожртвовани рад – каже Марко Јевтић, уметнички руководилац КУД „Седмица“ из Угриноваца. – Наступили смо са кореографијом „Игре из Кумановског поља“, којом смо приказали народне игре, ношњу и обичаје типичне за српско становништво у том крају с краја 19. и до средине 20. века. Ово је други пут да учествујемо на фестивалу, и овога пута успели смо да тријумфујемо.

НОВА ПРИЈАТЕЉСТВА

– На „Златни опанак“ долазимо редовно и увек се изнова одушевимо – кажу углас учесници 15. сабора српског фолклора у Ваљеву.
– Ово је јединствена смотра фолклора на којој, осим такмичења, много може да се научи и да се виде нове кореографије. Најважнија су, ипак, нова, искрена пријатељства која се успоставе и трају, без обзира на даљину.
Квалитет кореографија и комплетан наступ фолклорних ансамбала, оркестара, солиста – играча и певача, оцењује жири у ком су еминентни музички стручњаци, етномузиколози, историчари уметности, етнолози.

– Ово је лига шампиона српског фолклора – каже Тијосав Ниновић, оснивач Сабора „Златни опанак“. – Сваке године фестивал окупља најбоље фолклорне ансамбле из Србије, окружења и дијаспоре. Ово је, може се с правом рећи, светски самит српске традиције, игре и песме. Најбољи доказ да се нит српског фолклора није истањила пред модерним временима.

ГОСТИ

На „Златни опанак“ – празник фолклора – стигли су ансамбли из свих крајева Србије, али и из Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Аустрије, Румуније… Као и протеклих година, после дефилеа ваљевским улицама и чувеном трговачком чаршијом Тешњаром, окупили су се код споменика војводи Живојину Мишићу.

Бранко Пузовић, Ноовости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Овако је Вучићева НАРКО БАНДА која се ЛАЖНО декларише као полиција ухапсила монаха Антонија (видео)

3.7 (3) Након што су два дана припадници МУП-а Србије тражили монаха Антонија код разних …

Још једна злоупотреба: Kолубара и ЕПС у новом споту СНС

5 (3) И трећи спот Српске напредне странке објављен у предизборној кампањи могао би да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend