fbpx

Колубара се таласа од „Златног опанка“

0
(0)

МИНУЛОГ викенда град на Колубари био је 15. пут својеврсна престоница српског фолклора. У Ваљеву је одржан „Златни опанак“, јединствена смотра народне песме и игре, на којој је наступило 40 културно-уметничких друштава из Србије и окружења. Победнички „Златни опанак“, који традиционално додељују „Вечерње новости“, ове године припао је Културно-уметничком друштву „Седмица“ из Угриноваца.

„Сребрни опанак“ освојио је ваљевски КУД „Ђердан“, а бронзани „шиљкан“ КУД „Први партизан“ из Ужица. На манифестацији је учествовало неколико хиљада играча, певача, музичара…

– Ове године наступили су веома добро припремљени и увежбани ансамбли, уз квалитетне народне ношње – каже Слађана Крстић, председница Организационог одбора „Златног опанка“. – Било је потребно да прође деценија и по од првог „Златног опанка“ па да сазри нова генерација младих српских кореографа, да се унапреди, односно на нов начин на сцени прикаже традиционална музика, што се ове године и догодило.

– „Златни опанак“ представља велико признање, награду за предани и пожртвовани рад – каже Марко Јевтић, уметнички руководилац КУД „Седмица“ из Угриноваца. – Наступили смо са кореографијом „Игре из Кумановског поља“, којом смо приказали народне игре, ношњу и обичаје типичне за српско становништво у том крају с краја 19. и до средине 20. века. Ово је други пут да учествујемо на фестивалу, и овога пута успели смо да тријумфујемо.

НОВА ПРИЈАТЕЉСТВА

– На „Златни опанак“ долазимо редовно и увек се изнова одушевимо – кажу углас учесници 15. сабора српског фолклора у Ваљеву.
– Ово је јединствена смотра фолклора на којој, осим такмичења, много може да се научи и да се виде нове кореографије. Најважнија су, ипак, нова, искрена пријатељства која се успоставе и трају, без обзира на даљину.
Квалитет кореографија и комплетан наступ фолклорних ансамбала, оркестара, солиста – играча и певача, оцењује жири у ком су еминентни музички стручњаци, етномузиколози, историчари уметности, етнолози.

– Ово је лига шампиона српског фолклора – каже Тијосав Ниновић, оснивач Сабора „Златни опанак“. – Сваке године фестивал окупља најбоље фолклорне ансамбле из Србије, окружења и дијаспоре. Ово је, може се с правом рећи, светски самит српске традиције, игре и песме. Најбољи доказ да се нит српског фолклора није истањила пред модерним временима.

ГОСТИ

На „Златни опанак“ – празник фолклора – стигли су ансамбли из свих крајева Србије, али и из Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Аустрије, Румуније… Као и протеклих година, после дефилеа ваљевским улицама и чувеном трговачком чаршијом Тешњаром, окупили су се код споменика војводи Живојину Мишићу.

Бранко Пузовић, Ноовости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ваљево: Деку инвалида од 80 год као криминалца у марици спроводе код судије (видео)

5 (16) Човек је поштовао сва правила. Сам живи, помешао је термине кад може лице …

Кинеско „Горење” гаси 2.200 радних места, у Ваљеву без посла остају само запослени на одређено време

0 (0) Ваљево – Поводом информације словеначке јавне телевизије да компанија „Горење” због последица пандемије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *