Коме грађани Србије плаћају струјну и телевизијску глобу и зашто

Коме грађани Србије плаћају струјну и телевизијску глобу и зашто

0
(0)

Држава је смислила још један начин како да опљачка народ, овог пута преко намерно увећаних децембарских рачуна за струју. Свако ко пристане да плати те рачуне буквално поклања новац држави, показује случај једног Београђанина.

Поводом децембарских рачуна за струју који немају никакве везе са реалношћу министарка енергетике Зорана Михајловић и руководство електропривреде Србије изјавили су како се не ради о системској грешки, већ је у питању људски фактор. У ствари, у питању је систематска пљачка грађана.

Рачуни за струју од преко милион динара уручени неким домаћинствима у југоисточној Србији, могуће је да су грешка појединца, међутим рачун по коме корисник, истина, није потрошио ни киловат електричне енергије, али је упркос томе дужан да плати више од 1.000 динара, спада у сферу систематске пљачке. Исто то представља и чињеница да су уговори између домаћинстава и ЕПС-а закључени на испоруку струје снаге 220 волти, док се испоручује напон од максимално 200 волти, а често и испод 180В. Из тог разлога електрични уређаји дуже раде, па самим тим троше и више струје. О штети која настаје кварењем уређаја услед ниског напона да не говоримо.

Случај Београђанина Александра С. (пуно име познато редакцији) показује да ЕПС итекако добро зна шта ради када поткрада народ.

Александар је имао на дан 11. октобра 2013. евидентиран дуг за струју у висини од 2.729,77 динара, због чега је 14. октобра 2013. уплатио 1.406 динара. Пошто је дуже времена био у иностранству није био информисан да се уплате врше преко ЕПС Снабдевања, већ је, као и раније, новац уплатио на рачун ЕПС-а.

Уместо да поменути новац Електропривреда Србије проследи својој ћерки фирми, она га пребацује Радио-телевизији Србије на име телевизијске претплате, коју Александар С. до тада није плаћао.

Када је схватио да је његов новац ненаменски преусмерен, Александар започиње дугу и јалову преписку са одговорнима из ЕПС-а. По закону, ЕПС претплату РТС-у сме да пребаци тек пошто се намири дуг за струју. У поменутом случају је било обрнуто.
Весна Миљковић из Електродистрибуције Београд 31. децембра 2013. Александра С. обавештава електронском поштом како је његова уплата отишла на раскњижавање дуга према РТС-у и да повраћај, односно преусмеравање новца на рачун ЕПС-а није могућ. Дословно Миљковићка пише: „Упутством о поступању од 22.10.2013. год. забрањено је вршити повраћај новца на ел. енергију уколико постоји дуг према РТС-у.“

Упутство о поступању је интерни акт, али је, очигледно, у овом случају јачи од закона. У светлу ове чињенице јасније је и зашто се грађанима шаљу увећани рачуни за струју, а министарка Михајловић их позива да исте плате, па да се онда жале.
Ако платите надувани децембарски рачун за струју и жалите се, када ЕПС буде утврдио своју грешку разлику вам неће вратити, нити ће новац да преусмери на намирење неког каснијег рачуна, већ ће га проследити РТС-у. При томе, сви рачуни за телевизијску претплату су застарели уколико су старији од годину дана и могу да се наплате искључиво ако се дужник не позове на застарелост.

 

И. Милановић

Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Полицијска станица Вождовац штанцовала дозволе за оружје за банду Веље Невоље

Полицијска станица Вождовац штанцовала дозволе за оружје за банду Веље Невоље

5 (2) После хапшења Вељка Беливука, познатијег као Веља Невоља, осумњиченог за убиства и његових …

Аца Босанац: Пола пазара сам давао Стефановићу и Папићу, остало делио с Кокезом

Аца Босанац: Пола пазара сам давао Стефановићу и Папићу, остало делио с Кокезом

5 (5) Београдски угоститељ Александар Кајмаковић (46), звани Аца Босанац, у уторак је припадницима УКП …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend