fbpx

Комета ПанСтарс видљива над Србијом после заласка Сунца

0
(0)

Љубитељи астрономије од синоћ могу да уживају у појави комете Ц/2011 Л4 ПанСтарс над Београдом. На хоризонту после заласка сунца појављује се сјајна магла видљива голим оком!

– Пролазак комете ПанСтарс поред Земље од синоћ је видљив из Београда у периоду од пола сата после заласка сунца. Ова комета ће на западном делу неба бити видљива и следећих 10 до 15 дана у облику бледе, магличасте светлости – каже Александар Оташевић из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“, преноси Блиц.

Како је у Београду светлосно загађење велико, комета ће бити мање видљива него из осталих крајева или из природе.

– У наредних неколико дана, уколико време буде одговарајуће, заинтересовани грађани ће појаву на небу моћи да посматрају из Народне опсеравторије – каже Оташевић.

Ова комета је први пут уочена 2011. године, а њена видљивост је највећа ове године. Осим у Београду, прилику да уживају у овој несвакидашњој појави, имаће и остали Европљани.

Сама комета је око 20-30 километара у пречнику, али гас и прашина око ње се може простирати и на милионе километара.

Најбоља шанса да се види комета биће 12. и 13. марта, када буде одмицала од Сунца. Ово је први пут да пролази кроз Сунчев систем и највероватније се неће поново појавити у наредних 100.000 година.

Уз помоћ двогледа биће видљива и глава комете, као и две врсте репа. Комета ће током целог марта бити видљива, само ће мењати позицију на ноћном небу.

Инструкције из НАСА: Како да пратите пролазак комете у марту!

 

Ало

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *