fbpx

Стижу звезде репатице

0
(0)

Дуго очекивана комета Панстарс од недеље ће из Србије моћи да се посматра голим оком. У сумрак ће се видети изнад хоризонта. У новембру стиже најсјајнија комета у овом веку

КАДА у недељу зађе сунце, над хоризонтом ће и из наших крајева голим оком бити видљива дуго очекивана комета Панстарс. 

У призору репатице пречника већег од 300.000 километара, којој је требало неколико милиона година да са ивице Сунчевог система доплови до нас, већ од краја фебруара уживају становници јужне хемисфере. А то је тек увод у праву посластицу која нас очекује крајем новембра. Тада ћемо моћи да видимо другу овогодишњу комету која ће бити чак десетак пута светлија од Месеца.

Колико је интересовање изазвала „гошћа“ која долази из Ортовог облака, огромне колоније ледених тела са спољне границе соларног система, довољно говори то што се у Немачкој нуди и специјални лет авионом за оне који желе да се што више приближе Панстарсу. 

ТРИБИНА У СКЦ

О МЕТЕОРУ и астероиду који су били „звезде“ прошлог месеца, и о комети Панстарс говориће се на трибини „Чекајући комету“, која ће се одржати у четвртак увече у 19 сати у Студентском културном центру у Београду. У организацији Центра за промоцију науке разговараће се о потенцијалној опасности од удара небеских тела, о могућности заштите наше планете и о другим темама у вези са свемиром. Биће речи и о небеским појавама у литератури, стрипу, филму и древним рукописима.

 Ако се „Јат“ у међувремену не досети да организује туру, за љубитеље астрономије из Србије најбоље је да пронађу удобно место ван града, са ког ће имати отворен поглед на хоризонт и у недељу увече усмере поглед према западу.

– Комета ће из ових крајева бити видљива голим оком од 10. марта и моћи ће да се прати до краја месеца – објашњава Игор Смолић, астроном из Института за физику у Београду. – Биће видљива веома ниско на хоризонту и, иако се може посматрати голим оком, најбоље је да они који то желе припреме двогледе како би у потпуности уживали у призору.

У народу познате као звезде репатице, комете су међу најприсутнијим небеским телима у митологији готово свих култура. Заправо, реч је о небеским телима која се састоје од прашине, камена и велике количине смрзнутих гасова и леда. Препознатљиве су по репу који је вишеструко већи од самог језгра и понекад је дужи од 100 милиона километара.

Панстарс, или „комета Ц/2011 Л4“, како је њено стручно име, најближе нашем Сунцу наћи ће се 10. марта у 5 сати ујутру, али ће и тада бити предалеко да би на било који начин угрозила Земљу.

Пролазак Панстарса је ипак само загревање за долазак „комете века“ како називају репатицу која ће нас „посетити“ крајем новембра. Ако Исон преживи пролазак поред Сунца засјаће на небу десетак пута јаче од Месеца.

– Биће то најсјајнија комета у последњих стотину година – каже Смолић. – Прићи ће Сунцу на свега два милиона километара, што је у космичким размерама веома мало. Највидљивија ће бити око 29. новембра.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *