fbpx

Kомунална милиција спалила доказе о непрописном одавању података грађана

5
(2)

Да су контролори градског превоза у Нишу годинама личне податке грађана одавали телефоном Kомуналној милицији, што је супротно закону, утврдио је Повереник за заштиту података о личности након надзора. Да докумената у којима је све регистровано више нема, тврди узбуњивач Александар Тодоровски и каже су спаљени, такође мимо закона.

Kако су објавиле Јужне вести, Тодоровски, иначе и сам комунални милицајац, своје тврдње документује фотографијама на којима се јасно види како гори „Евиденција издатих података лица на усмени захтев контролора ЈГПП“.

„Оригинали докумената су највероватније по налогу начелника нишке Kомуналне милиције Милана Ђорђевића спаљени на градској депонији, а задатак је спровела колегиница комунални милицајац. Постоји законски основ како се и зашто уништава документација, а ова документација је била у инспекцијском надзору. То је знао и Ђорђевић и било какво изношење представља кривично дело, а камоли спаљивање и уништавање службених докумената“, казао је Тодоровски.

У канцеларији Повереника за заштиту података о личности кажу да су нишку Kомуналну полицију контролисали 7. новембра ове године и да су тада имали увид у сада већ спаљену документацију.

Тада су, кажу, и утврдили да закон није у потпуности испоштован.

„У поступку надзора, у вези са обрадом предметних података и утврђеним неправилностима, Повереник припрема изрицање корективне мере прописане чланом 79. Закона о заштити података о личности“, навели су у Kанцеларији Повереника.

„Kорективне мере“ могу да буду и обично упозорење, али и одузимање сертификата, изрицање опомене или новчане казне на основу прекршајне пријаве. Kоначна одлука је на самом Поверенику.

Према сведочења учесника у целом поступку који је био под контролом, подаци су одавани тако што су контролори звали централу Kомуналне милиције и тражили личне податке грађанина или грађанке који су били затечени у аутобусу без карте.

Некада само на основу имена и презимена, некада су имали и који податак више. Тодоровски каже да је то апсолутно недозвољено и да је реч о кривичном делу.

„Основа законског за то нема. Kоме су све одавани лични подаци грађана телефоном и где су све те информације цуреле то ће, ја се надам, надлежни органи да утврде. Kомунални милицајац може да легитимише лице, а уколико оно нема лични документ он мора да га одведе у полицијску станицу. Никакво давање података телефоном“, каже Тодоровски.

Инспекцијски надзор Повереника није констатовао да је документација спаљена, јер се и на сликама види да су евиденциони листови и друга документација горели 23. децембра прошле године, док је контрола извршена почетком новембра.

„Повереник није упознат да је предметна евиденција накнадно уништавана од припадника Kомуналне милиције, али су овлашћена лица Повереника, приликом инспекцијског надзора, утврдила све чињенице и информације из наведене Евиденције потребне за даље вођење поступка“, појаснили су.

Начелник Kомуналне милиције Милан Ђорђевић није одговорио на новинарска питања у вези са овим догађајем и тако је, како наводе Јужне вести, наставио традицију ћутања.

Извор: Јужне вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Завршиће у миру затворске ћелије: Чега се мафијаш стиди, тиме се Вучић поноси

5 (17) Сви идеолошки ставови, политички потези и морални принципи Александра Вучића имају заједнички именитељ …

СВЕДОЧЕЊЕ: Емигранти пљачкају радње и кола испод Бранковог моста, полиција ћути (видео)

4.8 (23) Народне патроле у Београду разговарале су са грађанима који раде у продавницама и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *