А за аустријску господу два милиона евра

А за аустријску господу два милиона евра

5
(20)

Баш је породици Раух из Аустрије лепо почела 2020. Њима је држава Србија честитала нову годину са 2,19 милиона евра. Да су какви лењивци не би морали да раде ништа до краја живота. Породица је највећа вредност и ваља је помоћи макар била и аустријска.

Најважније је да се нисмо обрукали. Ти Рауhи су угледни људи, у њиховом власништву је компанија која продаје воћне сокове у стотинак земаља, а запошљава више од 10.000 радника. И прави годишњи промет већи од пола милијарде евра. Ваља да такву фирму погурају и српски порески обвезници.

Држава Србија је потписала са породичном компанијом Раух уговор о додели 2,19 милиона евра бесповратне помоћи, односно субвенцији. Уговор је потписан при чистој памети, дан, два пре овог страшног загађења ваздуха. Није било помућене свести, знала је власт шта чини.

То се од нас некако и очекује. Нема тих богатуна које Србија неће погурати. И Аустријанци су широке руке, помажу и они друге, донирају фудбалске клубове, Формулу 1… Kада следећи пут на каквом болиду видите рекламу Раух будите поносни, можда је тамо отишао и неки наш евро.

Има додуше Раух и некакву обавезу, није велика, али обавеза је. Они би требало до краја 2021. у својој фабрици у Kоцељеви да запосле најмање 30 људи. Ово је највећа субвенција по једном радном месту икада исплаћена у Србији, а и шире.

За сваког запосленог Раух ће добити по 73.044 евра. Још колико јуче је на нивоу скандала дожвиљавана вест да је кинеска „Меита“ за фабрику у Баричу добила 28.000 евра по запосленом. А тек је јануар, има рекорди још да се множе.

Не да ми ђаво мира па рачунам; ако је бруто плата једног радника око 600 евра (а и мања је) то је на годишњем нивоу 7.200, за десет година 72.000. Још има и кусура. Значи Рауцх добија бесплатно 30 радника на десет година. Е, то се зове мудар државни потез.

Шта ли о овоме мисле у осталим фабрикама сокова, има њих у Србији, и добро раде – и извозе. Знају људи посао. Да ли је и њима нуђена субвенција, да ли је било каквог конкурса, позива? Шта би њима значило тих два милиона? Можда би они запослили и више људи.

Је ли њима ово ударац у цеваницу? У тих 2,19 милиона има и њиховог новца и они пуне држвни буџет. Испада да ће сопственим парама помагати конкуренцију.

Раух је у Србију дошао још 2006. Kупили фабрику, обновили посао, запослили људе и очигледно им добро иде. Е, сад се неко, после 14 година, сетио да им угура субвенцију.

Није ово никакв глас против Рауха, ни против страних инвеститора, па ни против субвенција. Ово је очигледан пример разбацивања. Тај новац је могао много боље да се искористи.

Замислите само да је на каквом конкурсу 30 младих људи добило тих 73.044 за сопствени бизнис. И нека сваки трећи успе, за десет година имали би 10 успешних предузетника који би плаћали држави обавезе, запошљавали раднике. И не би размишљали о одласку из Србије. Овако смо добили рупу за минђушу. Много скупо бушење.

Миленко Васовић
Извор: БИЗЛифе

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Копривица: „Осјећајност“ без разума или О неототалитарним пријетњама из законског канонизовања „родне Истине“ у Србији

Копривица: „Осјећајност“ без разума или О неототалитарним пријетњама из законског канонизовања „родне Истине“ у Србији

5 (2) „Осјетљивост“, у склопу синтагми „друштвено осетљиве групе“; „родно осетљиви језик“, кључна je ријеч …

Корона само кредитима није наудила, народ се све више задужује код банака

Корона само кредитима није наудила, народ се све више задужује код банака

5 (3) Становништво и привреда све више се задужују код банака, односно узимају кредите тако …

5 Коментара

 1. Уништавање народа

  Ovi ludaci i lopovi su neizlečivi.
  Za njih leka nema.
  A ona mucavica se pre dva dana hvali kako smo prvi u svetu po stranim ulaganjima.
  I ona misli da je pametna.
  Treba neko da joj kaže da je to najgluplja varijanta.

 2. Е, не може тако, то сваки нормалан човек зна. Ми идемо путем којим се ретко иде. Даш инвеститору субвенцију, он узме 10% а остатакпропран врати политичару. Тако је малоумни динкић посаветовао малоумне напредњаке. Мало су се зарачунали. Ова власт и све претходне ће убрзо бити судски процесуиране па ће и ова њихова „генијална пословна активност“ бити кажњена дугогодишњом робијом. Што је већи износ субвенције то је њихов пад ближи и они то знају па дрпају ко где стигне.
  ВАШЕ ЈЕ ПРОШЛО!

 3. Lako je tudjim k. kruške mlatiti. Otme od nas pa izigrava džeka pred strancima. Nije mu palo na pamet koliko bi bolesne dece mogao izlećiti sa ta dva miliona ili koliko bi siromašnih porodica mogao podržati da stanu na noge, ili koliko bi stipendija za vrednu i talentovanu decu mogao da podeli. Ne. On misli o subvencijama rauhu. Pretpostavljam da je od mu je rauh vratio na njegov lični račun bar polovinu tog iznosa. Ali svaka njegova transakcija nas krvavo košta. Alek baba ne ume da stane. Pljačka na nervnoj bazi.

 4. vo i djavo imaju kopita i nose rogove, vo ore i kola vuce a djavo nit ore nit kopa vec duse kupuje za srecu il pare i obecanja puni, a kad dodje vreme njegov si, dzaba kuknjava i piska.
  kakve koristi ima monstrum picousti tudje pare davati; recimo da 73 044. evra a dobijes na racun cistih 5o. ooo. po osobi, pa svi dobri, a on najbolji; 50 iljada x 30 je 1. 500. 000. eura, kuzis.
  ti sto se jos nisu rodili ti ce vracati, niko ne zna ko su il odkud su, dal tvoji il ovih pricadjenih, i razume se niko se ne buni; da uprostimo, bas smo ih zajebali.
  al decki je zlocest, posalje par idiota sa ,,117 miliona evra,, da nose ko zna gde, a usput im kokosar zapale i pobegnu bande razbojnicke, ni ,,para,, ni kola, ni traga, ni pisanija ko za vreme smrti one nepoznate drndaljke.
  decko je genije.
  kaze se da sa testijom se na vodu ide sve dok se ne razbije, ovde vidim i verujem da ce biti picke razbite.
  kolko para imas, toliko i prijatelja, moci i drskosti.
  para se na paru lepi, zakrpa na zakrpu a kum na kumu. dal valjevcanku, podgoricanku il uzicanku sve jedno, sve ti je dopusteno.

 5. Произвођачи сокова тог имена , сок израђен од откупљеног воћа све до задњег литра извезу. На нашем тржишту се продају њихови „сокови“ без воћа. Зашећерене ,ароматизоване водице…. Све контроле квалитета су ставиле примедбу, да се то не може звати соком….
  Јели то варијанта франшизе, или ортачки бизнис Бог зна…………

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend