Корпа све празнија – поскупели храна, гориво, банкарске услуге…

Корпа све празнија – поскупели храна, гориво, банкарске услуге…

Ако имате утисак да у вашу корпу стаје све мање намирница за новац којим сте некада могли исту да напуните, знајте да вас тај утисак не вара. Осим евиденције у кућним буџетима грађана – доказ да цене „скачу“ даје и статистика.

Последњих месеци цене хране, горива, енергената расту, па се поставља питање да ли смо у новом таласу поскупљења и да ли кућне буџете грађана Србије чекају нова „изненађења“ од јесени? Економски аналитичари за Н1 кажу да је скок цена узрокован глобалним дешавањима – растом цена свуда у свету и чињеницом да је и ову годину обележила пандемија коронавируса.

Ако имате утисак да у вашу корпу стаје све мање намирница за новац којим сте некада могли исту да напуните, знајте да вас тај утисак не вара. Осим евиденције у кућним буџетима грађана – доказ да цене „скачу“ даје и статистика.

Статистика каже да су цене у јулу 2021. веће за 3,3 одсто у односу на јул претходне године, а за 3,7 одсто су веће у односу на децембар 2020. Највећи скок у ценама је у неколико сегмената – алкохолна пића и дуван, храна, комуналије, гориво.

Литар безоловног бензина достигао је 162 динара, а евродизела 164 динара. У марту су цене биле 145 и 152,5 динара по литру.

У овом таласу поскупљења нашле су се и банкарске услуге, указује Дејан Гавриловић из удружења „Ефектива“.

– Одржавање рачуна, што ми и даље мислимо да је фантомска накнада – услуга одржавање рачуна заправо не постоји, банка не уме да објасни шта је то, али имамо ситуацију да су неке банке поскупеле са 200 на 300 динара или са 400 на 600 динара. Дакле, 50 одсто је то повећање. Имамо такође и ситуацију да банке уводе и неке нове накнаде које раније нису постојале – тако, на пример, ако банка процени да је дужник упутио неосновану рекламацију, она ће га казнити са 2.000 динара. Једино што је преостало је да крену да наплаћују улаз у банку, излаз из банке, разговор са службеником, удисање ваздуха банке – каже Гавриловић.

Инфлацију је „погурало“ стање на глобалном нивоу, појашњавају економски аналитичари. Кажу: основне сировине и берзански производи, као што су кукуруз, пшеница, сунцокрет, гвожђе, бакар достигли су рекордне нивое цена на берзама. Што се, касније, директно одразило на новчанике потрошача, објашњава Милош Обрадовић, економски новинар дневног листа „Данас“.

– Е отуда је још пролетос уље поскупело због огромне цене сунцокрета на светском тржишту, уље јестиво је достигло пеко 170 динара, поскупело је за неколико месеци 30-40 динара, па онда онда месо поскупљује – сваког дана видимо неки нови ценовници стижу за друге врсте меса – прво је јунетина била, па свињетина, сад пилетина прошле недеље… Зато што сточна храна поскупљује – истиче он.

Економиста Иван Николић за Н1 оцењује да се раст цена одвијао заједно са попуштањем епидемиолошких мера и да је до значајнијег скока дошло онда када је потрошња порасла. Наводи, ипак, да инфлација у овом тренутку не треба да брине грађане, јер је, каже, још увек контролисана.

– Ако знамо да је циљ ФЕД-а, односно централне банке Америке два посто за ову годину, а да је тамо инфлација међугодишња преко пет одсто, онда видимо да је отприлике та осцилација која јесте примећена последњих месеци још увек задовољавајућа односно да је контролисана и да много не забрињава – наводи Николић.

Економисти додају да цене хране, пре свега, ограничава куповна моћ потрошача и да је то једина препрека даљем вртоглавом расту цена, зато не очекују нова поскупљења, јер кажу: куповна моћ потрошача у Србији је скромна.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Глобална несташица робе - бродски транспорт скупљи десет пута више него прошле године због „превисоких емисија угљендиоксида“

Глобална несташица робе – бродски транспорт скупљи десет пута више него прошле године због „превисоких емисија угљендиоксида“

Затварања земаља због ширења вируса корона у протекле две године довели су до оштрог пада …

Инфлација највећа још од 2013! Поскупљење поврћа, меса и горива озбиљно повећало укупни раст цена

Инфлација највећа још од 2013! Поскупљење поврћа, меса и горива озбиљно повећало укупни раст цена

Оно што је јасно сваком ко је отишао на пијацу овог лета, коначно је показала …

Један коментар

  1. Potrošačka sve praznija, a džepovi i stomak penzionera i pored milostinje vođe, nikada prazniji. Doktor plagijata, ministar Mali zajedno sa svojim šefom povećavaju penziju 365 puta rečima godišnje i penzionerima milostivo poklanjaju po sto evrića, a oni nikako da pobegnu od bede , jadi i gladi, a još je radnicima i penzionerima besomučno otimao platu i penziju punih četiri godina, a nikako da se sete da vrate otetog u suprotno ih stiže kletva ukoliko još nije, jer je oteto prokleto. Mogu da se ljute voljeni penzioneri koliko god hoće, a on je spasio Srbiju, tom sićom, od bankrota, priča za malu nedoraslu decu. To je njegovo pravo, a novine objavljuju svakojake gluposti. Zabavlja se narod, ukoliko mu je do zabave, pogotovu oni koji imaju penziju do 15.000 dinara i manje od toga. Gospodin ΛV je toliko posvećen svom narodu tako da nije posvetio pažnju za rođendan svoje majku, a drugu nema. Jedan blef stižđe drugog i tako redom. Gde li se tako isškolovao, ima fakultet, a završava višu trenersku školu, kojom će još dugo dugo trenirati narod na ono što ne dolikuje normalnom čoveku. Štaćeš, a on zna šta će?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *